maritbet girişmaritbet
Ernst &Young’a göre Türkiye uluslararası faaliyet üssü olacak!

Ernst &Young’a göre Türkiye uluslararası faaliyet üssü olacak!

Ernst &Young’ın dünya genelinde 200’den fazla iş lideriyle yaptığı anket,katılımcıların yüzde 50’den fazlasının önümüzdeki yıl Türkiye’de iş yapmayı planladığını ortaya koyuyor

Ernst &Young'ın dünya genelinde 200'den fazla iş lideriyle yaptığı anket,katılımcıların yüzde 50'den fazlasının önümüzdeki yıl Türkiye'de iş yapmayı planladığını ortaya koyuyor. İş adamları yüzde 80 oranla Türkiye'nin çekiciliğinin önümüzdeki dönemde daha da artacağı görüşünde birleşirken, eksiklikler ise; işgücü kalitesi, ağır formaliteler, Ar-Ge ve inovasyon altyapısı olarak ifade ediliyor.

Dünyanın önde gelen denetim ve danışmanlık firması Ernst &Young, Türkiye'ye yönelik özel olarak hazırladığı “2013 Türkiye'nin Yatırım Çekiciliği” başlıklı araştırmasının sonuçlarını 8 Mayıs tarihinde düzenlediği “Stratejik Büyüme Forumu Türkiye 2013”te açıkladı. Rapora göre, uluslararası yatırımcılar Türkiye'nin uzun soluklu büyüme potansiyelinin farkında. Ankete katılanların yüzde 50'denfazlası dünya ekonomisindeki belirsizliklere rağmen önümüzdeki yıl Türkiye'de iş yapmayı planlıyor; yüzde 71'i de Türkiye'nin yatırım çekiciliğinin son üç yıllık dönemde kayda değer düzeyde arttığını düşünüyor.

Türkiye'deki yatırım stratejileri sorulduğunda ise,ülkede aktif olan şirket temsilcilerinin yüzde 56'sı mevcut işlerini büyütmeyi,yüzde 41'i tesislerini genişletmeyi ve yüzde 15,1'i yeni eleman almayı planladıklarını belirtti.

Müşfik Cantekinler: Türkiye uluslararası yatırımcının radarında kalıcı olacak

Stratejik Büyüme Forumu'nda “Türkiye'nin çekiciliği:Dünya ekonomisindeki trendler ve Türkiye'de iş yapmak” konulu bir sunum yapan Ernst & Young Türkiye Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Müşfik Cantekinler, konuyla ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu: “Geçmişteki politik ve ekonomik sıkıntıların başarıyla üstesinden gelen Türkiye, şimdi istikrarlı ve güçlü bir büyüme sürecinde yol alıyor. Orta vadede yılda en az yüzde 5'lik büyüme hızını yakalayacağı öngörülen Türkiye ekonomisi, büyük bir potansiyel taşıyor. Geçmişe bakıldığında Türkiye, ticaret ve yatırımda çoğunlukla gelişmiş dünyaya bağlı olarak büyüyordu. Oysa şimdi Ortadoğu, Afrika ve Asya ile yatırım ve ticari bağlantılarını kayda değer düzeyde güçlendirdi.

Bu güçlü yönler birçok yatırımcıya cazip geliyor veTürkiye'ye duydukları güveni arttırarak korumalarını sağlıyor.”

Yabancı iş adamları yüzde 80 oranla Türkiye'ninçekim gücünün artacağını söylüyor

Ernst & Young'ın “European Investment Monitor (EIM)”veritabanında derlenen bilgilere göre, 2007 yılında 40 olan uluslararası proje sayısı, beş yıl içerisinde iki kattan daha fazla artış göstererek 2012 yılında95'e yükseldi.

Gerçekleşen yatırım rakamları, Türkiye'nin güçlü bir büyüme grafiği çizdiğine inanan ve gelecekte daha cazip bir yatırım destinasyonu olacağını öngören uluslararası iş liderlerinin algılarıyla örtüşüyor.Türkiye'ye ilgi artışını sağlayan başlıca faktörler arasında; stratejik konum,istikrarlı ve güçlü büyüme ivmesi ile iç piyasanın büyüklüğü yer alıyor. Ankete katılanların yüzde 80'i aşan bir bölümü Türkiye'nin yatırım çekim gücünün artacağını öngörüyor; bu oran gelişmekte olan başlıca ülkeler arasında yalnızca Brezilya için daha yüksek. Avrupa'daki şartların düzeleceğini öngörenlerin oranı ise sadece yüzde 38.

Büyümeye yönelik reformların devam etmesi gerekiyor

Anket sorularını yanıtlayanlar nezdinde Türkiye'nin geleceği parlak görülmekle birlikte, yatırımı caydırıcı bazı engellerin kaldırılması gerekiyor. İyileştirmeye açık alanlar arasında ilköğretime erişim yaygınlaştırılarak ve mesleki eğitim iyileştirilerek işgücü kalitesinin yükseltilmesi; aşırı formalitelerin kaldırılması ile inovasyon ve Ar-Ge altyapısının geliştirilmesi konularına dikkat çekiliyor. 

Müşfik Cantekinler konu ile ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu: “İş liderlerinin çoğunluğunun Türkiye'nin geleceğine dair iyimser yaklaşımları, ülkemizin yavaş da olsa tartışmasız bir şekilde uluslararası yatırımcıların radarlarına girdiğini ve orada kalıcı olacağını gösteriyor. Türkiye'nin stratejik coğrafi konumu önümüzdeki 10 yıllık dönemde önde gelen bir ‘faaliyet üssüne' dönüşümüne elverişli bir ortam sağlıyor.”

Türkiye'ye en çok yatırım ABD'den geliyor

Raporda, 2007-2012 yılları arasında Türkiye'de yatırım yapan ülkeler arasında ABD 86 proje ile ilk sırada yer alıyor. Toplamda yüzde28'lik paya sahip olan ABD merkezli şirketler en çok iş hizmetleri, bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT), kimya, taşımacılık ve lojistik ile endüstriyel ürün sektörlerinde yatırım yaptılar. Türkiye'de yatırım yapan Avrupa ülkeleri arasında 64 proje ile Almanya öne çıkıyor; ardından Fransa, Birleşik Krallık ve İtalya geliyor. 

Asyalı yatırımcılar fırsat arıyor

Asya merkezli projelerde, yatırımların üçte birinden fazlasını gerçekleştiren Japonya ilk sırada yer aldı. Türkiye'ye proje girişlerinde altıncı sırada bulunan Japonya'nın yatırımlarında otomotiv (%29)ve finansal hizmetler (%18) sektörlerinin öne çıktığı gözlendi. 

Çin, Hindistan ve Güney Kore merkezli yatırımlar toplam23 adetle zayıf kalmakla birlikte, bu ülkeler Türkiye'nin büyüme potansiyeline ilgi göstermeye başladıkları için yatırımların artacağı öngörülüyor. Çin merkezli bazı şirketler özellikle nükleer enerji, otoyol, hızlı tren, demiryolu ve liman projelerinde yatırım fırsatı arıyor.Güney Kore ve Türkiye'nin imzaladığı serbest ticaret anlaşması kapsamında da nükleer ve kömür santrali yapımı alanında işbirliği yapılıyor. 

Ortadoğu ve Kuzey Afrika yatırımlarını artıracak

Proje sayısında Ortadoğu-Kuzey Afrika bölgesinin payı ancak yüzde 3 olmakla birlikte, Türkiye'nin bu bölgeyle işbirliğini ve ticari ilişkilerini güçlendirmesi nedeniyle yatırımların artacağı öngörülüyor.

Yatırımlarda öne çıkan sektörler ise şöyle;

Ernst & Young'ın EIM verilerine göre, 2007-2012yılları arasında projelerin yüzde 17'sini oluşturan ‘iş hizmetleri' en çok yatırım çeken sektör oldu. Talep artışı ve rekabetçi maliyetler, endüstriyel ürünler sektöründe 52, otomotivde 49, bilgi ve iletişim teknolojilerinde 39 ve finansal hizmetler sektöründe 36 yatırım projesinin devreye girmesine ortam sağladı. 

Yatırımcı ülkeler listesinde ABD ilk (%41), Birleşik Krallık ikinci (%17), Almanya üçüncü (%9) ve Avustralya (%5) dördüncü sırada yer aldı. İş hizmetleri sektörü özellikle 2011 yılında diğer sektörleri geride bıraktı; başta ABD ve Almanya merkezli şirketlerin faaliyetleriyle proje sayısında yüzde 167'lik artış kaydedildi. 

Ernst & Young Hakkında

Ernst & Young, bağımsız denetim, vergi, kurumsal finansman ve danışmanlık hizmetlerinde bir dünya lideridir. Dünya genelinde toplam 167.000 çalışanımız ortak değerlerimizi ve kaliteyi ön planda tutan kararlı tutumumuzu hep birlikte paylaşmaktadır. Ernst & Young, çalışanlarının,müşterilerinin ve içinde yer aldığı diğer çevrelerin tüm potansiyellerini kullanmalarına yardımcı olarak fark yaratmaktadır.

Ernst & Young, her biri ayrı birer tüzel kişiliğe sahip Ernst & Young Global Limited'e üye firmalardan oluşan küresel bir organizasyon olup, tüm hizmetlerini bu üye firmalar tarafından sunmaktadır.Daha fazla bilgi için lütfen www.ey.com adresini ziyaret ediniz. Bu basın bülteni global Ernst& Young organizasyonunun üye firmalarından EYGM Limited tarafından hazırlanmıştır.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ernst &Young’a göre Türkiye uluslararası faaliyet üssü olacak!
  • 08.05.2013 13:50

Ernst &Young’a göre Türkiye uluslararası faaliyet üssü olacak!

Ernst &Young’ın dünya genelinde 200’den fazla iş lideriyle yaptığı anket,katılım ...