GE'yi Türkiye'ye misafirperverlik getirdi!
General Electric’in (GE) BaşkanYardımcısı John Rice, Türkiye’de 3 yılda yapacakları 900 milyon dolarlık yatırımın bölgede bugüne kadar yaptıkları en büyük yatırım olduğunu söyledi
FORTUNE 500 listesine göre, 14.2 milyar dolar geliriyle ABD'nin en büyük altıncı şirketi olan General Electric'in (GE) Başkan Yardımcısı John Rice, Türkiye'de 3 yılda yapacakları 900 milyon dolarlık yatırımın bölgede bugüne kadar yaptıkları en büyük yatırım olduğunu söyledi. Türkiye'de bir inovasyon merkezi kurmaya hazırlandıklarını belirten Rice, ‘Türkiye'de yeni teknolojiler geliştireceğiz. Ar-Ge alanında yapacağımız şeylerden biri Türkiye'de bir inovasyon merkezi yaratmak olacak” dedi. Rice Hürriyet'e yaptığı özel açıklamada dev yatırımla ilgili şu detayları verdi: “Lokomotifler, jet motorları, sağlık ekipmanları gibi son 10 yılda GE'nin icat ettiği veya ortaya koyduğu tüm yeni ürünlere baktığınızda, hepsinin birçok ülkedeki kişiler arasındaki işbirliği sayesinde ortaya çıktığını görürsünüz. Burada akıllı insanların oluşturduğu bir gruba sahip olmamız ve onları dünyanın çeşitli yerlerinde diğer akıllı insanlara bağlamamız, pazara iyi ürünler getirmemize yönelik daha büyük bir fırsat yaratacak.”
1+1=3 yapmak önemli
Ülkeler arasındaki bu stratejinin GE'nin her yerde yürüttüğü faaliyetler için mihenk taşı olduğuna işaret eden Rice, şunu söyledi: “Türkiye'de önemli işler yapılacak. Aslında hepsi başka yerlerdeki insanlarla birlikte yapılıyor olacak. Apple gibi bir firmaya da baktığınızda, işlerin böyle yürüdüğünü görürsünüz. Esas fikir, buradaki takımı, dünyanın her yerindeki takımlarımızla bağlayarak, ‘1+1=3' yapabilmek.” İnovasyon merkezi için nasıl bir model düşündüklerini sorduğumuzda Rice, şu yanıtı verdi: “Laboratuvarlar olabilir, pazar araştırması yapılabilir, uygulama araştırmaları, temel araştırmalar yapılabilir. Müşteri getirip, müşterilerle birlikte sorun çözümü üzerine çalışmalar yapabiliriz. Her türlü araştırmanın yapıldığı bir inovasyon merkezi olacak. Yaptığımız bütün aktivitelerin Türkiye'ye olumlu etkileri olacak ama etkileri Türkiye'yi de aşacak.”
14 milyar dolarlık GE için, 900 milyon dolarlık yatırımın ciddi bir rakam olduğunu vurgulayan Rice, şunu söyledi: “İnsanlar bize büyük bir şirket olarak bakıyor ve 900 milyon doların diğer gruplara kıyasla bizim için ne anlama geldiğini düşünüyor ama bu yanlış. Bu bizim için anlamlı bir taahhüt. Biz misafirperver bir ortam görmeseydik, böyle bir taahüdü yapmazdık. Türkiye'de güvenilir bir hükümet, açık ve şeffaf bir yönetişim ve akıllı insanlara erişim var. Teknoloji ve inovasyon da bu akıllı insanlara erişim sayesinde ilerliyor. Hükümetin verdiği teşvikler de etkili oldu ancak yatırım kararımızdaki tek etken değildi.”
64 yıldır buradayız, 64 yıl daha kalırız
GE'nin Türkiye'de uzun vadeli bir yatırımcı olduğunu anımsatan Rice, “Türkiye'de 64 yıldır faaliyet gösteriyoruz ve şu anda da önümüzdeki 64 yılı düşünüyoruz. Hükümet geçişlerini etkin biçimde yöneten, hükümet denkleminde Başbakan başta olmak üzere, Bakanlar gibi iyi liderler barındıran bir ülke olması her zaman önemli” dedi. 900 milyon dolarlık yatırım konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile herhangi bir görüşmeleri olup olmadığı sorusuna Rice, “Bu yatırımla ilgili Başbakan'la direkt olarak görüşmedik ancak yatırımı desteklediğini biliyoruz” yanıtını verdi.
Türkiye'de ekonomi menzili çok uzun
HERKESİN BRIC ülkelerini konuştuğunu, Türkiye'nin önem bakımından BRIC seviyesinde olduğunu kaydeden Rice, “Gelecek ülkelere baktığımızda, Türkiye bizim listemizde bir veya ikinci numarada. Ekonomi ve nüfusun büyüklüğü göz önüne alınınca BRIC ülkeleri, birçok insanın listesinde başı çekiyor. Ancak Türkiye gibi bir ülke, gerek pazarı, gerek ekonomisinin menzili ve etkisi nedeniyle bizim için önemli bir yer” diye konuştu.
Rüzgar türbininde yerli ortaklar olacak
TÜRKİYE'de rüzgar türbini üreteceklerini söyleyen Rice, bu konuda şunları söyledi: “Burası büyük bir pazar. Hala müstakbel ortaklarımız ve tedarikçilerimizle son detayların üzerinden geçiyoruz. Spesifik detayları açıklamadan önce hala yapılacak biraz işimiz var. Bizim beklentimiz bu yatırımın sonucunda birkaç yeni yerel ortaklık kurmak. Tedarikçilerimiz olacak ve ortak girişimlerimiz olacak. Biz her türlü ortaklığı dikkate almaya hazırız. Bugün bazı detayları açıklayamamızın nedeni nihai pazarlık görüşmelerini yapıyor olmamız. Bazıları hızlı ilerleyecek ve birkaç aya açıklayabilecek duruma geleceğiz. Bazıları biraz daha uzun sürebilir.”
Hürriyet
Yorum Yaz