Göktuğ Gür: Türkiye’de aydınlatma sektörüne çok iş düşüyor!
Ekonomi gündeminin ilk sıralarında yer alan “Türkiye’nin global ölçekte çekim merkezi olarak konumlanması hedefi”, aydınlatma sektörünü göreve çağırıyor. Kentsel dönüşüm projeleri ile hareketlenen sektörün öncelikleri arasında eski, verimsiz teknolojinin, enerji verimli LED teknolojisine dönüşümü yer alıyor. Philips, bu yönde imza attığı Boğaz Köprüleri, Kuleli Askeri Lisesi, Ankara Gençlik Parkı, Ankara Protokol Yolu, İzmir Saat Kulesi gibi aydınlatma projeleri ile sektöre rehberlik ederken, l
Türkiye'nin tüm dünyada yatırımcılar açısından potansiyel bir çekim merkezi olarak algılanabilmesi için aydınlatma sektörüne de görev düştüğünü, buna bağlı olarak da Türkiye'nin bölgesel ve çevresel şartlara uygun, kültürel öğelere uygun olarak kurgulanmış aydınlatma projelerine ihtiyacı olduğunu vurgulayan Philips Türkiye CEO'su Göktuğ Gür, “Özellikle şehirlerde aşırı ve niteliksiz büyüme, barınma, trafik, güvenlik, altyapı, sosyal uyum ve çevre sorunları düşünüldüğünde 24 saat uyumayan mekanlar için aydınlatmanın önemi her geçen gün artıyor. Son dönemin en önemli konularından biri olan kentsel dönüşüm projelerinde aydınlatma çok ön planda. Burada hedef enerji verimli aydınlatma sistemlerine dönüşümünü sağlamak. Bu yönde imza atığımız projeler aracılığıyla şehirlerde ekonomi, güvenlik ve estetik bağlantılı iyileştirmeler sağlarken, lideri olduğumuz LED teknolojisi aracılığıyla da enerji verimliliği ve tasarrufunda devlet politikasıyla örtüşen güçlü bir tablo sunuyoruz. Bu konudaki tecrübemiz, sektöre rehberlik ediyor” diye ifade etti.
Philips araştırdı
Philips'in “Aydınlatmanın şehir güzelleştirme ve turizme olan etkisi” üzerine Türkiye genelinde hayata geçirdiği araştırma çalışması, aydınlatmanın şehir kimliklerine ve ülke ekonomisine olan bu etkisini açıkça ortaya koyuyor.
Toplumun yüzde 97'si ışığın gücüne inanıyor
Aydınlatmanın şehir güzelleştirme ve turizme olan etkisine ışık tutan araştırma çalışmasına göre, toplumun neredeyse tamamını temsil eden yüzde 94'lük bir kesim, aydınlatmanın şehir güzelleştirmeye katkıda bulunduğunu düşünüyor. ERA Araştırma tarafından 7 coğrafi bölge ve 13 şehirde, 1.250'den fazla kişiyle yapılan görüşmeler aracılığıyla ortaya çıkan araştırmanın sonuçları; toplumun şehir aydınlatmasıyla güven, huzur ve cazibe kavramlarını ilişkilendirdiğini gösteriyor. Toplumun 96'sı aydınlatmanın trafik kazalarını azalttığına, yüzde 95'i yaşam kalitesini artırdığına, yüzde 94'ü ise yerel ekonomiyi canlandıracağına inanıyor.
Araştırma sonuçlarını yorumlayan Göktuğ Gür, şehrin sokaklarının da aydınlatma sektörü için ciddi bir potansiyel barındırdığını, sokak aydınlatmasının da ülke ekonomisine sağladığı katma değer aracılığıyla gözle görülür bir fark yarattığını vurguladı. Gür, örnek olarak Enerji Bakanlığı tarafından geliştirilen Sokak Lambalarının LED'e Dönüşümü Projesi dahilinde Philips tarafından Ankara İnönü Bulvarı'nda gerçekleştirilen pilot uygulamayı gösterdi.
Türkiye'de ilk defa LED teknolojisi ve aydınlatma kontrolü kullanılarak yol aydınlatmasında yüzde 40'ın üzerinde tasarruf sağlandı.
Türkiye'de yol aydınlatmalarında yeni sistem LED armatürler kullanıldığında enerji faturalarında yüzde 60'a varan oranlarda azalma görüleceğinin altını çizen Gür, konuya şu sözlerle açıklık getirdi:
“Türkiye'nin transit bir ülke konumunda olması, karayolu taşımacılığı sektörünün filo büyüklüğü bakımından Avrupa Birliği ve çevre ülkeleri içerisinde lider bir konumda bulunması, istikrarsızlığın sürdüğü yakın coğrafyasında “güvenli bir liman” olması gibi faktörler değer zincirlerini örgütlemede ciddi bir avantaj sunuyor. Türkiye, sokak ve cadde aydınlatmasına her yıl 1.2 ile 1.5 milyar TL civarında fatura ödüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yüzde 40'lık tasarrufla kendini finanse edecek bir modelle sokak lambalarının LED'e dönüştürülmesini planlıyor. Bu noktada biz de Bakanlığın bu planı dahilinde, Ankara İnönü Bulvarı'nda yer alan Protokol Yolu'nda gerçekleştirdiğimiz pilot uygulama ile sektörde öncü bir yaklaşım sergiledik. Eski, verimsiz armatürlerin sayısını yarıdan fazla azaltıp, LED armatür ve aydınlatma kontrol sistemi ile değiştirerek hayata geçirdiğimiz pilot proje aracılığıyla Türkiye'de ilk kez yol aydınlatmasında yüzde 40'ın üzerinde enerji tasarrufu sağladık. Aydınlatma seviyelerini uygulama ihtiyaçlarına göre ayarlayabilen aydınlatma kontrol sistemi arayüzü CityTouch, şehirlerin hem enerji maliyetleri kısma hem de doğayı korumalarına katkı sağlıyor.
Philips LED teknolojisi ile aydınlatılan projelerden örnekler
o İstanbul Boğaz Köprüleri
o Ankara Gençlik Parkı
o Mersin Kız Kalesi
o Kuleli Askeri Lisesi
o Sapphire Towers
o Erzincan Tren Garı
o İzmir Saat Kulesi
o İzmir Ekonomi Üniversitesi
o İzmir Asansör
o İzmir Tarihi Hava Gazı Fabrikası,
o Bursa Ulu Cami
o Bursa Emir Sultan Camii
o Bursa Saat Kulesi
o Antalya Düden Şelalesi
o Antalya Yat Limanı
İstanbul'da Gerçekleştirilen LED Aydınlatma Projeleri
• BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜ: İstanbul Boğazı üzerine yapılan ilk köprü olmasına istinaden halk arasında 1'inci Köprü olarak da adlandırılan Boğaziçi Köprüsü'nün aydınlatma tasarımında LED ışık kaynaklı Philips CK ürün grubu kullanılmıştır. Deniz seviyesinden 165 m yüksekliğindeki ayaklar RGB Color Reach Powercore ürünlerle aydınlatıırken, halatlarda 5'er metre aralıklarla Color Graze, Köprünün korkuluklarında ise ışığını 270 dereceye yayan ve her 3cm'si kontrol edilebilen Icolor Accent ürünleri parıltı kaynağı olarak kullanılmıştır. LED teknolojisinin sağladığı esnekliğe sahip olan köprü, sahip olduğu kontrol sistemi aracılığıyla milyonlarca renk/senaryo sunmaktadır.
• FSM KÖPRÜSÜ: İstanbul Anadolu yakasında yer alan Kavacık ile Hisarüstü arasında, Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan FSM köprüsünün ayaklarının aydınlatmasında yine 1'inci Köprü'de kullanılan RGB Color Reach Powercore ürünler kullanılmıştır. Bu köprüde halatların üzerinde parıltı kaynağı olarak herhangi bir ürün bulunmamaktadır. Sadece halatların başında ve sonunda Color Blast ürünler yerleştirilmiştir. Sahip olduğu kontrol sistemi aracılığıyla bu köprüde de çeşitli senaryolar renk değişimleri elde edilmektedir.
• KULELİ ASKERİ LİSESİ: İstanbul siluetinde önemli rolü olan, Osmanlı döneminde Mekteb-i Şahane olarak anılan Kuleli Askeri Lisesi'nin aydınlatmasında soğuk beyaz ve amber renkli Ledline 2 armatürler kullanılmıştır. Cephenin mimari detaylarını ortaya çıkarmak amacıyla kulelerde ve giriş kısmında soğuk beyaz LED ışık kaynaklı armatürler kullanırken pencere içlerinde amber renk tercih edilmiştir.
• CİNER HOLDİNG: Paşalimanı'nda bulunan ve daha önce Nemlizade Tütün Deposu olarak kullanılan binanın aydınlatılması, tarihi yapının mimari özelliklerinin korunması ve öne çıkarılması üzerine kurgulanmıştır. Ürünler cephenin mimarisini bozmayacak şekilde pencere denizliklerinin içlerine yerleştirlmiştir.
• SAFİR: Türkiye'nin en yüksek binası olan 234 metre uzunluğundaki binanın mimari özellikleri ve kullanım amacı göz önünde bulundurularak, rezidans sakinlerini rahatsız etmeyecek şekilde, ışık kaynakları direk parıltı kaynağı olarak kullanılmıştır. Her noktası ayrı ayrı konrtol edilebilen RGB I Color Flex LMX ürünleriyle çizgisel aydınlatma yapılmıştır.
Kısaca Royal Philips hakkında:
Hollanda kökenli Royal Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHI) sağlık, aydınlatma ve tüketici ürünleri sektörlerinde sunduğu güncel yenilikler ile insanların yaşamlarını iyileştirmeye odaklı, çok amaçlı bir Sağlık ve İyi Yaşam şirketidir. Merkezi Hollanda'da bulunan Philips'in dünyada 100'den fazla ülkede toplam 116 bin çalışanı bulunmaktadır. 2012 yılında 24,8 milyar Euro tutarındaki satışlarıyla şirket, kalp sağlığı, akut bakım ve evde sağlık bakımı, enerji verimli aydınlatma çözümleri ve yeni aydınlatma uygulamaları ile erkek tıraş ve bakım ürünleri ve ağız sağlığı ürünleri gibi kişisel sağlık ve bakım amaçlı yaşam tarzı ürünlerinde pazar lideridir.
www.philips.com
Yorum Yaz