Güllüoğlu’ndan Şanlıurfa'ya 8 milyon liralık dev yatırım
Güllüoğlu firması tarafından Şanlıurfa'ya 8 milyon TL'lik süt ve hayvancılık entegre tesisi kuruldu
Barış ve huzur ortamının sağlanmasının ardından yeni teşvik sistemine göre 6'ncı bölgede yer alan Şanlıurfa'ya yatırım yağıyor. Bölgeye son olarak baklava sektörünün lideri Güllüoğlu firması tarafından 8 milyon TL'lik süt ve hayvancılık entegre tesisi kuruldu. Tarımsal Krediyi Destekleme Kurumu (TKDK) ve AB İPA fonunun teşvik destekleriyle birlikte toplam 8 milyon TL'lik yatırım yapılan Güllüoğlu Süt ve Hayvancılık Entegre İşletme Tesisi'nin açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Proje çalışmalarına 2 yıl önce başlanan modern ve teknolojik tesis 1 yılda tamamlanırken, üretime hazır hale getirilen fabrika, düzenlenen törenle hizmete girdi. 20 dönümlük arazi üzerine 3 bin metrekarelik kapalı alanda kurulan tesislerde kimya laboratuvarı, mikrobiyoloji laboratuarı gibi son teknoloji ve donanımlar bulunuyor. Yörede 2 gıda mühendisiyle birlikte toplam 40 kişiye istihdam imkanı sağlayan tesis günlük 35 ton süt işleme kapasitesi sahip. Bu tesis ile, başta baklava olmak üzere çeşitli ürün gruplarında kendi işlediği sütle ürettiği ham maddeleri kullanacak.
Törende konuşan 50 yıllık baklava ustası M. Nejat Güllü, vefat eden babasının hayali olan baklavada en iyi tereyağını bulma ve kullanma imkanına yeni açılan tesisle sahip olduklarını anlattı. En iyi baklava için en iyi sade yağın gerektiğini anlatan Güllü, en iyi sade yağının da Şanlıurfa'da bulunduğuna dikkat çekti. Devletin sağladığı teşvik ve desteklerle bu fabrikayı inşa ederek, 1 yılda üretime hazır hale getirdiklerini kaydeden Güllü, son derece modern ve teknolojik bir yatırımın gerçekleştiğini ifade etti. Güllü, “Şimdi artık laboratuarlar var. Her şey çok kaliteli. Hiçbir şekilde hile yapmanın imkanı da yok. Bu tesisin en önemli özelliği baklavamızın daha kaliteli hale getirme çalışmamızın ürünü olmasıdır. Artan talebini karşılayabilmek için devletimizin de verdiği teşviklerden de yararlanarak, bu güzel eseri kurma kararını aldık. Halkımıza da en iyi lezzet ve en yüksek kaliteyi sunmak adına sürekli çalışan, inovasyonlar getiren bir firma olarak, bir süt işleme firmasının tabelasında Güllüoğlu tabelasının yer alması bizim doğal ve olması gereken bir gelişmedir” dedi.
TKDK Şanlıurfa İl Koordinatörü Sadık Yetim ise, organize sanayi bölgesinde birçok firmanın yatırım yaptığını ve yakın zamanda bunların da açılışının gerçekleşeceğini söyledi. Güllüoğlu firmasına yaklaşık 2 milyon TL hibe desteğinde bulunduklarını kaydeden Yetim, “Birlikte kazma vurduk. Adeta elimizde büyüdü. Bir delikanlı olarak, karşınızda duruyor. Biz bununla gurur duyuyoruz. Gaziantepli işadamı olmasına rağmen ilk süt işleme tesisini Şanlıurfa'da açtı. İnşallah Gaziantep fıstığını da burada ilk tesis kuranlardan olursunuz. Urfa'da küçümsenmeyen derecede de fıstığımız var. Bizim de desteklerimiz var. AB'nin mantığı çerçevesinde, sütü üretip, üretilen yerde sütü işlemeye yönelik işletmelerin desteklenmesi açısından Güllüoğlu çok çok önemli bir tesis. İnşallah meyve, sebze işlemeyle ilgili açılacak bir tesisimiz daha var. Yine günlük 70 ton kapasiteli, başka bir firma da süt işleme tesisi kuracak. Fabrikası bitmek üzere. Açılışı yakın bir zamanda yapılabilir. Hakimler için ‘kararları ile konuşurlar' derler ya, TKDK ve Tarım Bakanlığı da eserleri ile konuşuyor” diye konuştu.
Şanlıurfa'nın Eyyübiye İlçesi Belediye Başkanı Mehmet Ekinci de, Şanlıurfa sade yağının merkezinin Tektek Dağları olduğunu belirterek, Güllü'den bölgede küçük baş hayvanlarla ilgili tesis de kurmalarını istedi. Kamu kurum, kuruluş ve STK'ların gereken desteği vermeye hazır olduklarını anlatan Ekinci, “Çünkü baklavanın tadı Urfa sade yağından geliyor. Madem Urfa sade yağından geliyor. Madem siz de dünyaya açılmışsınız. Buradaki potansiyeli hep birlikte harekete geçirmemiz lazım. Bizler, kamu kurum ve kuruluşlarla, bu tarz yatırımlarla her zaman sizlerin yanında olacağız. Burada çalışacak 35 kişi 35 aile demektir” şeklinde konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbbettin Arzu ise, Türkiye'de istikrar olduğunu ve ülkenin her geçen gün daha da büyüdüğünü vurguladı. Ülkedeki istikrar ve büyümenin devam edeceğini belirten Arzu, Güllüoğlu ailesine de yaptıkları yatırımlar nedeniyle teşekkür etti. Firmayı yurt dışına yaptığı ihracat nedeniyle de tebrik eden Arzu, “Burada üretimdeki hedef, sadece tarlada değil, yalnız üretilmesi, paketlenmesi, ambalajlanması, sofraya gelmesi değildir, Güllüoğlu firmasının da yaptığı gibi, Ortadoğu pazarı başta olmak üzere dünyanın her tarafına açılmamız lazım. Bu anlamda, böyle firmaları tebrik ediyorum. Çünkü yalnız Ortadoğu pazarına değil, ABD pazarına da gitmişler. Hedefleri Çin pazarına da girmek. Bunlar gıdada Türkiye'nin nereden nereye geldiğini de gösteriyor. Özellikle süt ve süt ürünleri, çok hassas bir sektör. Biz 2013 yılı içerisinde yeniden AB'ye süt ve süt ürünlerini ihraç etmeye başladık. Yani gıda güvenilirliği ve hijyen şartları nedeniyle AB standartlarına geldiğimizi Avrupalılar kabul ettiler. Avrupa'da yaşayanlar, 'artık Türkiye'de üretilen süt ve süt ürünlerini gönül rahatlığıyla kullanabiliriz. Siz bu ürünleri rahatlıkla bize ihraç edebilirsiniz' dediler. Buradaki yatırım da elbetteki takdire değer” dedi.
Yer kapmak için yarışacaklar
Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük ise konuşmasında, göreve başlayalı 2 ay olmasına rağmen çok sayıda ulusal firmanın Şanlıurfa'daki organize sanayide fabrika kurmak için talepte bulunduğunu açıkladı. 1-2 yıl içerisinde burada yer kalmayacağını vurgulayan Vali Küçük, şunları söyledi: “Organize sanayimizde yer alan, almaya başlayan, veya talepte bulunan pek çok ulusal marka ismi duyuyorum. Bu çok sevindirici, ümit verici bir durumdur. Gelecek seneden itibaren pek çok işletme, bizim organize sanayimizde yer almak için gerçekten yarışacak. Yer bulamayabilirler. Sanayicilerimize bunu hatırlatmak istiyorum. Türkiye genelindeki sanayicilerimize de bunu hatırlatacağız. İki organize sanayimizi birleştirdik. İstanbul, İzmit, Bursa gibi büyük sanayi merkezlerini ziyaret edeceğiz ve oradaki büyük yatırımcıları davet edeceğiz. Şanlıurfa elbette bir tarım üretim merkezidir. GAP'ın bir merkezidir ama bunların yanında güçlü bir sanayisi olan bir şehir olacak. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bunu hep birlikte inşallah göreceğiz.”
Küçük, Güllüoğlu firmasını da överek, “Türkiye'nin lezzeti, ağız tadı, Güllüoğlu. Çok kıymetli bir marka. Hatta Türkiye'nin uluslararası gıda markalarından biridir. Şanlıurfa'da artık üretime başlıyor. O standartlar, o kalite, o çıta artık Şanlıurfa'dadır” ifadelerini kullandı. Yapılan konuşmaların ardından Nejat Güllü tarafından yatırımın gerçekleşmesinde destek verenlere teşekkür plaketi verildi. Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından özel tulum, maske ve bone giyilerek, tesis gezildi.
Serhat Demir/İHA
Yorum Yaz