maritbet girişmaritbet
Has Asansör, ürettiği asansörleri test edebilmek için 50 metrelik kule inşa ediyor

Has Asansör, ürettiği asansörleri test edebilmek için 50 metrelik kule inşa ediyor

Güvenlik ihmali sonucu ölümlere dahi neden olan asansörler kulede test edilecek

Büyük yapılarla başlayan asansörlerin tarihi serüveni aslında eski çağlara kadar uzanıyor. O dönemlerde yapılan büyük yapıtlardaki malzemeleri taşımak için geliştirilen makara yöntemi tarihin ilk asansör çeşitleri arasında yer alıyor. Özellikle Mısır piramitleri gibi büyük yapılarda asansörlerin kullanıldığı biliniyor. Genel olarak el ve makara yöntemi ile oluşturulan bu ilk asansörlerde malzemeleri yukarı çıkarmak için gereken güç ise hayvanlardan sağlanıyor.

İnsanların yaşamlarını kolaylaştırmak için hayata geçirilen söz konusu buluşa, artık her kentte, her işyerinde rastlamak mümkün. Ancak bu hızlı gelişim bazen güvenlik ihmali ve kazaları da beraberinde getiriyor. Yönetmeliklerin hiçe sayılması ve uzman ellerden çıkmayan projeler sonucu inşa edilen asansörler ölümlere dahi neden olabiliyor.
 
Tüm bu kazaların önüne geçmek için hazırlanan yasal düzenlemelerle birlikte bazı firmalar da güvenlik tedbirlerini artırıyor. Ancak bu şirketler arasında yer alan bir isim tüm bu güvenlik tedbirlerini farklı bir boyuta taşıdı.
 
Asansör ve asansör malzemeleri üretimiyle pazardan yüzde 10 pay alarak Türkiye'nin 3 büyük üreticisinden biri olan Has Asansör, ürettiği asansörleri test edebilmek, müşterilerine eğitim ve bilgilendirme yapabilmek için 50 metre yüksekliğinde bir kule inşa ediyor. Firma Bursa'da tek olacak ve 2014'te devreye alınacak kulede hızı 4 metre/saniyeye ulaşan asansörlere de test yapabilecek.

Bu önemli proje ve diğer çalışmaları hakkında bilgi veren Has Asansör Genel Müdürü Hüseyin Keşanlı, inovatif çalışmalara ağırlık verdiklerini söyledi. 5 milyon liralık yatırımla mevcut 6 bin 500 metrekare olan üretim alanını 13 bin 500 metrekareye çıkaracaklarını belirten Keşanlı, yeni alanlarına Bursa'nın ilk asansör test kulesini de inşa edeceklerini vurguladı. Önümüzdeki yıl devreye alınacak olan kulenin 50 metre yüksekliğinde olacağını belirten Keşanlı, aynı zamanda kulede hızı 4 metre/saniyeye ulaşan asansörlere de test yapabileceğini söyledi.
 
Keşanlı; “Burada hem ürünlerimizin testlerini yaparken, aynı zamanda müşterilerimize ürünlerimizle ilgili eğitim ve bilgilendirmeleri de yapma imkanımız olacak. Yaptığı ürünleri test eden, eğitimini veren işletme sayısı çok fazla değil. Hem buradaki hem de yurt dışındaki müşterilerimize kumanda ve kontrol panellerinin kullanımının, güvenlik sistemleri, dişsiz asansörlerin ayarlarının nasıl yapılacağının eğitimlerini vermiş olacağız. Şu anda Bursa'da böyle bir yatırım yok. Asansör testi konusunda dışarıdan gelecek talepleri de değerlendirebilir, sahip olduğumuz know howu paylaşabiliriz. Asansör alırken karar verme aşamasında insanlar ürünü görmek, denemek istiyor” dedi. Bursa'nın Yıldırım İlçesi Değirmenönü Mahallesi'nde yaptırdıkları 18 derslikli Has Asansör Teknik ve Meslek Lisesi'ndeki öğrencilerin saha uygulamalarına, stajlarına, eğitimlerinin bir kısmının uygulamalı bölümlerinde destek vereceklerini de açıklayan Hüseyin Keşanlı, bu anlamda sektöre de büyük katkı sağlayacaklarını açıkladı.
 
Avrupa'daki krizi fırsata çevirdi

 
Has Asansör'ün 125 kişiye istihdam sağladığı anlatan Keşanlı, yılda 9 bin ton sac tüketerek 90 bin adet/yıl asansör kapısı ve bin 750 adet/yıl asansör kabini ürettiğini vurguladı.
 
İhracat çalışmalarına da değinen Keşanlı, ürünlerini 40'ı aşkın ülkeye gönderdiklerini, geçen yıl yüzde 55 olan ihracat oranını bu yılsonunda yüzde 65'e çıkaracaklarına dikkat çekti. “Markamız bugün yurtiçi ve yurtdışında bilinen bir isim haline geldi” ifadelerini kullanan Keşanlı, “Önümüzdeki yıllarda altyapımızı da geliştirerek Turquality kapsamında yurt dışında büyüme kararı verebiliriz. İhracat firmaları korkutuyor ancak burada önemli olan yumurtaları aynı sepete koymamak. Yüzde 80-85 ihracat oranına kadar gidebiliriz. Şu anda 40 ülkeyi geçtik” bilgisini verdi.
 
Ağırlıklı olarak Rusya ve Türk cumhuriyetlerine ürün gönderdiklerini vurgulayan Hüseyin Keşanlı, önceki yıllarda ihracat lokomotifleri olan Orta Doğu ve Afrika ülkelerinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle yavaşlama yaşadıklarını dile getirdi. Orta Doğu ve Afrika'da kaybettikleri pazarı Rusya ve Türk cumhuriyetlerinde telafi ettiklerini vurgulayan Keşanlı, Avrupa'da yaşanan krizin de kendileri için bir fırsata dönüştüğünü aktardı. Ayrıca Keşanlı, önümüzdeki yılın sonuna kadar farklı ülkelerde lojistik merkez kuracakları bilgisini de verdi.
 
Ayda 100 adet paket asansör ihraç ediyor
 
Üretimdeki yerlilik oranlarının yüzde 90'lara ulaştırdıklarına dikkat çeken Keşanlı, Türkiye genelindeki montaj firmalarına distribütörleri aracılığıyla asansör verdiklerini anlattı. Ayrıca yurt dışından gelen paket asansör taleplerine de yanıt verdiklerinin altını çizen Keşanlı, “Bir asansör için gerekli olan tüm malzemeleri paket halinde de veriyoruz. Ayda 100 adet paket asansör oluşturabiliyoruz. Özellikle yurt dışında bu kısma ağırlık vermeye başladık. Müşterilerimizin de talepleri bu yönde. Hedefimiz mevcut hatlarımızı iyileştirerek daha iyi ürünler sunmak. Bu kapsamda Ar-Ge birimimizdeki mühendis arkadaşlarımızla geliştirmeler yapıyoruz” dedi.
Büyüme hedeflerine de değinen Keşanlı, bu yıl için yüzde 25 oranında büyüme öngördüklerini sözlerine ekledi.

Kobiden

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Has Asansör, ürettiği asansörleri test edebilmek için 50 metrelik kule inşa ediyor
  • 17.11.2013 09:15

Has Asansör, ürettiği asansörleri test edebilmek için 50 metrelik kule inşa ediyor

Güvenlik ihmali sonucu ölümlere dahi neden olan asansörler kulede test edilecek ...