Home Store Anadolu'da mağaza açmaya devam edecek!
Türkiye’nin bilinen perakende markalarından birisi olan Home Store, değişim sürecine girdi. Kadın giyiminde önemli atılımlar yapan Home Store, bir yandan yurtdışı atılımlarına ağırlık verirken, diğer taraftan da bayiliklerini artırma yolunda ilerliyor
Türkiye'de 19 mağazasıyla hizmet veren kadın giyim markası Home Store, yatırımlarında hız kesmiyor. 2012 yılını değişim yılı ilan etmesi ve yüzde 100 yerli üretime geçmesi ardından ilk yurtdışı mağazasını Bakü'de açan Home Store şimdi bayiliklerini artırmayı planlıyor. Değişimle beraber daha çok kadına ulaşmayı hedefleyen Home Store CEO'su Devrim Acar, franchising için oldukça yoğun talep aldıklarını ifade ediyor. Devrim Acar, değişim sürecinde neler yaptıklarını ve hedeflerini KOBİDEN okurları için anlattı.
Home Store'un hikayesini dinleyebilir miyiz?
Home Store, 1986 yılında ev ve dekorasyon markası olarak yola çıktı. 1994 yılında ise kadın giyim yolunda ilerleme kararı aldı. İki kez el değiştirdikten sonra 2009 yılında markayı Erdal Acar aldı. Tasarım Grubu Yöneticisi ise Emel Acar oldu. Bu yıla gelmemizle birlikte, sloganımızda da yer aldığı gibi değişim yılı başladı. Logodan ürün gruplarına, mağaza lokasyonlarından fiyatlara kadar değişim uygulamaya başladık. Başlarda A, A+'a hitap eden Home Store, artık B ve hatta C grubuna da hitap etmeye başladı. Home Store yerli tasarımların ve yerli üretimin markası oldu diyebilirim. İtalya, Fransa ve İspanya'dan ithalat yapıyorduk. Artık ithalata da nokta koyduk. Bununla birlikte Türkiye'ye bizimle gelen fashion cafe anlayışı var. Yaptığımız atılımlarla birlikte cafeleri de geliştiriyoruz. Home Store Cafe olarak her yerde zincir kurmak gibi bir düşüncemiz yok. İyi AVM ve caddelerde olacağız.
Şu anda mevcut mağaza durumunuz nedir?
Şu anda toplamda 21 mağazamız mevcut. Mersin ve İzmit mağazalarımızı açtık. Akvaryum'daki mağazamız da bu ay içerisinde açılacak. 400 metrekarelik bir mağaza olacak. Ankara, İzmir, Trabzon, Adana, Gaziantep, Edirne, Mersin, Kocaeli, Kayseri, Bursa'da mağazalarımız var. Anadolu'da mağazalaşmamız devam edecek.
Mağaza kriterleriniz nelerdir?
Mağazaların büyüklüğünün minimum 200 metrekare olması gerekiyor. Metrekare başına yatırım bedeli ise ortalama 1000 TL. Yani 200 metrekarelik bir mağaza için minimum 200 bin TL yatırım yapılması gerekiyor.
Yurtdışında mı ağırlıklı büyümeyi planlıyorsunuz yoksa Türkiye'de mi?
Yerli tasarım ve yerli üretim vurgusunu her zaman yapıyoruz. Yurtiçi yatırımlarımız devam edecek. Ama yurtdışı için de planlarımız var. İlk yurtdışı açılımımızı geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdik. Bakü'de ilk yurtdışı mağazamızı açtık. Almanya ve Fransa yeni hedeflerimiz arasında. Bununla beraber Doğu Avrupa, Rusya, Lübnan, Dubai, Ürdün gibi ülkelerde de yer almak istiyoruz. Franchise'da ise ilk etapta Kazakistan'a master franchising vermeyi planlıyoruz.
Yurtiçinde franchise kriterleriniz nelerdir?
Markayı en iyi şekilde temsil etmesi gerekiyor. Yatırımcıyı franchise almaya yönlendiren en önemli etken marka olduğuna göre, markanın hangi kesimlerce, nasıl bilindiği üzerinde durulmalı aynı zamanda perakendeciliği ve tekstil sektörünü yakından tanıması oldukça önem taşıyor. Bu noktada yatırımcılara iki farklı seçenek sunuyoruz. Konsinye sistemi, yani peşin paraya gerek kalmadan hayata geçirilen bu sistemde bankadan 250 ile 300 bin TL teminat mektubu göstermek yeterli oluyor. Franchise, gerçekleştirdiği cironun yüzde 60'nı Home Store'a veriyor. Diğer sistemde ise peşin ürün alımı yapılıyor. Franchise burada herhangi bir bedel ödemiyor.
Sektörünüzün şu anki durumu nedir?
İçinde bulunduğumuz dönemde tüketiciler artık söz sahibi. Artık markalar tüketici için tercih edilebilir olmayı hedefliyor. Ürünler tüketici isteklerine göre şekilleniyor. Peki bu markayı nasıl etkiliyor? Tasarımdan fiyatlara kadar iyileşmeler yaşanıyor. Kalite, uygun fiyat ve moda sunan markalar tüketiciler arasında en tercih edilen markalar arasında yerini alıyor. Kolay ulaşılabilirlik de önemli. Bu nedenle markalar mağazalaşmalarına ağırlık veriyor. Home Store olarak biz de tüketicilerimizin isteklerine yanıt vermeye çalışıyoruz. Her zaman tüketicilerimize iletişim haline geçiyoruz. Her konuda tüketicimize yenilikler sunuyoruz. Bu durum perakende sektöründe her zaman yenilik ve gelişimin ön planda olmasını sağlıyor. Gelişim ve yeniliğin sonucu ise hem markaya hem de tüketiciye katkı sağlıyor.
2012'nin ilk 6 ayı nasıl geçti?
Home Store olarak bu yılı değişim yılı ilan ettik. 2012'ye girerken ve şu zamana kadar süreçte her zaman değişimi vurguladık. Daha önce de bahsettiğim gibi fiyatlardan tasarımlara kadar değişimi görmek mümkün. Bu nedenle ilk 6 ay mağazalaşmaya hız verdik. Hedef kitlemizi genişlettik. Böylelikle daha çok kadına ulaştık diyebilirim. Yeni mağazalar açtık. İnsanlar artık mağazalarımıza çekinmeden girebiliyor.
İkinci 6 ayda beklentileriniz nelerdir?
Tüm bunların yanında ikinci 6 ay sonunda 30 mağazaya ulaşma hedefimiz var. Franchise vereceğiz. İlk sırada Antalya, Samsun ve Eskişehir'e ve yurtdışına franchising vermeyi planlıyoruz. Farklı projeler geliştiriyoruz. Yeni, lisanslı ürünler almak için görüşmelerimiz devam ediyor. Yaz sezonunda Tom&Jerry'yi ürünlerimizde kullanmaya başladık. Tabi Home Store olarak ürünlerimizde farkımızı göstereceğiz. Spor giyimin yanı sıra abiye kıyafetlerde de çizgi film karakterlerini görebiliriz.
Kaç kişiye istihdam sağlıyorsunuz? Nasıl bir büyüme gerçekleştirdiniz?
Toplam 280 kişiye istihdam sağlıyoruz. Home Store olarak 2011'den 2012'ye yüzde 73 büyüme gösterdik. Adetsel bazda baktığımızda bu oran yüzde 130'u buluyor.
Hedef, yılsonunda 30 mağaza
İlk etapta Antakya, Mersin, Samsun ve Eskişehir'e franchising vermeyi planladıklarını ifade eden Home Store CEO'su Devrim Acar, bu yıl sonunda 30 mağazaya ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.
Taylan BüyükŞahin/Kobiden.com
Yorum Yaz