İMSAD: Yüksek yapılarda yangın riski, yönetmeliklere yüzde 100 uyum gerektirir!
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) İstanbul Şişli’deki Polat Tower yangınıyla ilgili bir basın açıklaması yaptı
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) İstanbul Şişli'deki Polat Tower yangınıyla ilgili bir basın açıklaması yaptı. İMSAD Başkanı Hüseyin Bilmaç, yangının can kaybı olmadan atlatılmasından duydukları memnuniyeti ifade etti. Bilmaç “Yönetmelikler sürekli gelişiyor; yönetmeliklerdeki pozitif gelişmeler eski-yeni tüm binalara örnek olmalı. Belli geçiş sürelerinde mevcut yüksek yapılarda yeni yönetmeliklere uyum zorunluluk olarak ortaya konulmalıdır” dedi.
İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç, Polat Tower yangınının gerçek nedeninin yetkililerce belirleneceğini ancak bu aşamada yüksek yapılarla ilgili genel bir durum tespiti yapmayı kamu yararına gördüklerini belirtti. Yüksek yapılarla ilgili pek çok olumsuz olayda başta yapılacak bir tespitle, sonuçta yaşanan zarar maliyetinin çok çok altında sonuçlandırılabilecek basit tedbirler olduğunu gördüklerini belirten Bilmaç, bunun için yatırımcı, kullanıcı, kamu kurumlarının elbirliğiyle hareket edebileceklerini ancak isteğe bağlı uygulamaların da ne yazık ki arzu edilen ölçüde gelişmediğini gördüklerini bildirdi.
Hüseyin Bilmaç açıklamasına şöyle devam etti: “Polat Tower cephesinde hızlı yayılan yangın, özellikle ‘yüksek yapı' olarak kabul edilen 21 metre üzerindeki binalarda kullanılan malzeme ve uygulama detaylarını da gündeme getirmelidir. Ülkemizde söz konusu yapının inşasından çok sonra yürürlüğe girmiş olan ‘Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik' ve bu yönetmeliğe yüzde 100 uyum büyük önem taşımaktadır. Bireyler ve toplum olarak yangın yönetmeliklerine uygun malzeme seçilmesi, uygulamaların bu kriterlere göre gerçekleştirilmesi konularında farkındalık yaratmalıyız. Kamu otoritesinin yeni yönetmeliklere uyum konusundaki denetimi olası salt maliyet odaklı kriterlerin doğru zemine oturmasını sağlayacak ve oluşacak olası can ve mal kaybı riskinin de önüne geçecektir.”
Hüseyin Bilmaç ‘Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik'e göre yüksek binalarda cephelerin yanmaz olarak sınıflandırılan A sınıfı malzemelerle tasarlanması ve uygulamanın bu malzemelerle ve doğru biçimde yapılmasının bir gereklilik olduğunu ifade etti. Bilmaç “İlgili yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle cephelerde ve kat aralarında yanmaz olarak tanımlanan A sınıfı malzemelerin kullanılması zorunluluğunun yanı sıra olası bir yangının yayılmasını önlemek ve zararı asgari düzeyde tutmak amacıyla, yapının ana konstrüksiyonuyla katlar arası noktalarda veya ilgili uzmanlarca tanımlanan noktalarda yangın bariyerlerinin gerekliliğini de ayrıca vurgulamak gerekir” dedi.
İMSAD Başkanı Hüseyin Bilmaç “Yangın Yönetmeliği'nin gelişen inşaat sektörümüz için ne kadar yerinde hususlar içerdiğini somut olarak yaşayarak tespit etmiş durumdayız. Ancak burada önemle vurgulanması gereken husus, yangın önlemlerinin işlerlik kazanması için sadece yönetmeliklerin yeterli olamayacağı, doğru tasarımın doğru malzeme ve uygulamayla hayata geçirilmesinin de gerekli olduğudur” dedi.
Bilmaç Türkiye'de 21 metre üzerinde yüksekliğe sahip mevcut yüksek yapıların yangın riski için bir durum tespiti yapılmasını önerdi ve yeni yönetmeliğe uyum konusunda eksikliği gözlenen yapıların belli bir geçiş sürecinde iyileştirilmesi ve uyumunun sağlanmasının zorunlu kılınmasının yarar sağlayacağına inandıklarını belirtti.
Editöre Not:
İMSAD, İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Hakkında:
Kurulduğu 1984 yılından bu yana faaliyetini sürdüren İMSAD, İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği, 2006 yılında yeniden yapılandı. Bu yapılanma sonucunda, sektörü hem yurtiçinde hem de yurtdışında temsil eden İMSAD, sektörün gerçek gücünü ortaya koyabilmek ve güç birliğini sağlamak amacıyla sanayici üyeler yanında sektör derneklerini de üyeliğe kabul etti ve Türkiye'de bir çatı kuruluş olarak örgütlendi.
Sektör lideri sanayici kuruluşlar ve derneklerle birlikte İMSAD'ın 20.000 üreticiye ulaşan bir iletişim ağı oluştu.
İMSAD'ın amaç ve hedefleri:
•İnşaat Sektörüne Büyüyen, Karlı ve Sürdürülebilir Bir Gelecek Sağlamak
•Toplum Bilincini Geliştirmek
•Etik Kurallara Uygun İş Yapmayı Özendirmek
•Bütünün Çıkarlarını Gözetmek
•Sektörü Yurtiçi ve Yurtdışında Temsil Etmek
İMSAD, İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği:
•CEPMC, Avrupa İnşaat Malzemesi Üreticileri Konseyi Yönetim Kurulu üyesidir.
•E2B, Avrupa Enerji Verimli Binalar Derneği üyesidir.
•SEDEFED, Sektörel Dernekler Federasyonu üyesidir.
•DEİK, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu kurucu üyesidir.
•YAMTEK, Yapı Malzemeleri Teknik Komitesi üyesidir.
•YAD, Yapı Araştırma Derneği kurucu üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanıdır.
•TOBB İnşaat Sektör Meclisi üyesidir.
•ÇEDBİK, Çevre Dostu Binalar Derneği Kurucu üyesidir.
•TSE, Türk Standartları Enstitüsü Yüksek İstişare Komisyonu Başkan Yardımcısı'dır.
Aralık 2007'de Avrupa Komisyonu'ndan ortakları Bulgaristan, Romanya, İngiltere ve Belçika örgütlerine liderlik ederek bir hibe fon projesi alan İMSAD, uluslararası EUbuild Projesinde AB'ye uyum konusunda lider örgüt olarak çalışmalar yaptı ve Projeyi 2009 yılında tamamladı. İMSAD, ikinci projesi “EUbuild Enerji Verimliliği” ile ikinci kez hibe fonu almaya hak kazanmıştır. Bu projede de yine İMSAD'ın liderliğinde 6 Avrupa ülkesi Arnavutluk, Belçika, Bosna Hersek, Karadağ, Makedonya ve Sırbistan kuruluşlarıyla Binalarda Enerji Verimliliğinin Finansmanı konusunda uluslararası çalışmalar yapılacaktır. Proje 2012 yılı sonunda tamamlanacaktır.
Yorum Yaz