Kiler Holding'in Başakşehir'e yapacağı rezidans tepkilere yol açtı!
Başakşehir’de Kiler grubunun planladığı rezidansın dere yatağına yapılacağı uyarısında bulunan semt sakinleri, plan tadilatıyla yükseklik sınırının kaldırıldığını ileri sürdü
Başakşehir'de Kiler Holding'in yapmak istediği rezidans projesi tartışmalara neden oldu. Muhafazakar KİPTAŞ'ın 2003'te Kiler grubuna sattığı 4. Etap 2. Kısım'daki araziye çok katlı bir rezidans yapılacağının duyurulması, semt sakinlerini ayağa kaldırdı. Evlerinin önünde yükselecek dev inşaatla yeşil alan olarak kullandıkları Sular Vadisi'nin zarar göreceğini düşünen Başakşehirliler bir araya gelerek “Komşu İnsiyatifi”ni kurdu ve mücadeleye başladı. Sular Vadisi'nde eylemler düzenleyen insiyatif üyeleri, evlerinin camlarına da “Sular Vadisi'ne rezidans AVM istemiyoruz”, “KİPTAŞ ormanı nerede?”, “Vadide rezidansa hayır” yazılı pankartlar astı.
‘Hani yapılmayacaktı?'
Evlerini satın alırken KİPTAŞ yetkililerinin araziyi kendilerine yeşil alan olarak gösterdiklerini belirten üyeler, Kiler'e bölge emsallerinin üzerinde bir inşaat hakkı tanındığı görüşünde. KİPTAŞ'ın araziyi Kiler Grubu'na satışı esnasında arsa üzerine yapılacak yapıya ilişkin olarak “maksimum 4 metre yükseklik sınırı” şartı olduğunu belirten insiyatif üyeleri, 2005'te o dönem Esenler Belediyesi'nin talebiyle yüksekliğin serbest bırakıldığını ve böylece arazinin değerinin satıştan sonra arttığını ileri sürdü. İnsiyatif üyelerinin bir diğer itiraz noktası ise 2009'da İstanbul'da çok sayıda can alan sel felaketinde arazinin de sular altında kalması.
Sular Vadisi'nden Ayamama Deresi'nin bir kolunun geçtiğini belirten semt sakinleri, “O selin bir mağduru da Kiler Market'ti. Dere yatağında yer alan market günlerce sular altında kaldı. Şimdi o alanda rezadins yapımına nasıl izin verilebiliyor?” dedi.
‘Zarar edeceksem ben edeceğim'
Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, Bahçeşehirlilerin iddalarına şöyle yanıt verdi:
“Biz araziyi hiç kiralamadık. 2003'te KİPTAŞ'tan satın aldık. Bizim yükseklikle ilgili talebimiz olmadı. Plan tadilatı da yapmadık. Aldığımız zaman da imarımız aynıydı. 2005'te öyle birşey yapmışlarsa ondan haberim yok. Ben o inşaatı yaparım. Kaldı ki sadece bizim binamız değil ki arkamızdaki binalar 15 katlı, KİPTAŞ'ta 30 katlı olan yerler var. 4 metre yükseklik sınırı varsa KİPTAŞ oraya 7 metrelik bina yapmış. KİPTAŞ kaçak bina mı yaptı? İlçe veya büyükşehir belediyesine plan tadilatıyla ilgili herhangi bir müracaatımız olmamış. Projenin dere yatağına yapılacağı söyleniyor. Dere yatağı ise binayı yapan biz, ruhsatı veren belediye. Ben yapacağım, zarar edeceksem ben edeceğim. Eğer orası dere yatağıysa İSKİ der ki ‘Burada bina yapmak uygun değil'. O zaman o bina yapılmaz. İSKİ yönünden öyle bir sıkıntı yok. İSKİ diyor ki; ‘Tamam buradaki dere yatağının kotu belli, siz belli bir kota getirirseniz rahat inşaatınızı yapın' diyor. İSKİ onu demediği takdirde oradaki yerimizi kamulaştırması lazım.”
Gürkan Akgüneş / Milliyet
Yorum Yaz