maritbet girişmaritbet
Limdaş, üretimini 2 milyon liralık yeni tesisinde yapıyor!

Limdaş, üretimini 2 milyon liralık yeni tesisinde yapıyor!

Küçük bir atölyede 15 yıldır havalandırmaya yönelik olarak kare kanal ve yuvarlak kanal imalatı yapan Limdaş Havalandırma, haziran ayında yaptığı 2 milyon TL'lik yatırımla yeni bir tesis kurdu ve sektöründe güçlendi

 

Küçük bir atölyede 15 yıldır havalandırmaya yönelik olarak kare kanal ve yuvarlak kanal imalatı yapan Limdaş Havalandırma, haziran ayında yaptığı 2 milyon TL'lik yatırımla yeni bir tesis kurdu ve sektöründe güçlendi.

Küçük bir atölyede 15 yıldır havalandırmaya yönelik olarak kare kanal ve yuvarlak kanal imalatı yapan Limdaş Havalandırma, haziran ayında yaptığı 2 milyon TL'lik yatırımla yeni bir tesis kurdu ve sektöründe güçlendi. Tesisini donattığı modern makine teçhizatıyla daha önce 15 günde gerçekleştirdiği imalatı bir günde yapmaya başlayan firma, çevre il ve ilçelerde kendini tanıtmayı ve dışarıya iş yaptırmanın önüne geçmeyi hedefliyor. En büyük hedefi ihracata adım atmak olan firma, yakın zamanda Gürcistan'la bağlantı kurmuş olacak. Gürcistan'ın ardından gelen hedef pazar ise Irak.

10 yıl aynı işyerinde çalıştıktan sonra yaptıkları tüm işleri 'ortak' olarak gerçekleştiren ve bu ortaklığı 20 yıldır sürdüren Halil Limon ile Bülent Taşkesen, Limdaş'ı her geçen gün ileriye taşıyor. Havalandırma sektörünü katıldığı fuarlar sayesinde tanıdığını ve bu alanda hizmet vermekten memnun olduğunu kaydeden Limdaş Havalandırma Tesisat İnş. Taah. San. Limited Şirketi ortağı Genel Müdürü Halil Limon, gelecek yıl havalandırmaya yakın farklı bir sektörde daha yatırım yapmaya hazırlandıklarını açıkladı. Limon, firmalarının dününü, bugününü ve hedeflerini KOBİDEN'e anlattı.

Firmanızın kuruluşunu anlatır mısınız?

İşletmemiz, 1993 yılında şahıs firması olarak faaliyete başladı. İlk önce anahtarcılık, daha sonra soba imalatıyla devam ettik. Daha sonra havalandırma sektörüne girdik. Yaklaşık 15 yıldır bu sektördeyiz. Mahellebaşı semtinde küçük dükkanımız vardı. Sonra Küçük Sanayi Sitesi'ndeki yerimize geçtik. İşi büyüttükçe yerimiz dar gelmeye başladı. Teknolojiye de ayak uydurmak zorundaydık. Bölgemizde havalandırma sektörüyle alakalı herhangi bir çalışmanın olmadığını gördük. Bu konuda Ankara ya da İstanbul'dan yardım alınıyor, dolayısıyla dışarıdan gelenler para kazanıyordu. Bunun önüne geçmek ve bölgemize katkı sağlamak amacıyla sektöre yatırım yaptık.

Yeni kurmuş olduğunuz fabrikadan bahseder misiniz?

Fabrikamız, 2012'nin altıncı ayında Erzurum 1. Organize  Sanayi Bölgesi ek arazide kuruldu. 5 bin metrekare alan üzerinde kurulan fabrikamızın bin 300 metrekare kapalı alanı bulunuyor. Şu anda bunun bin metrekaresinde imalat gerçekleştiriyoruz. Fabrikamızı OSB'de hayata geçirmemizin nedeni, hem buranın canlanmasına katkı sağlamak hem de OSB'nin yatırımcıya vermiş olduğu imkanlardan faydalanmaktır.

Bunun için ne kadarlık bir yatırım gerçekleştirdiniz?

Fabrika, bina ile beraber yaklaşık 2 milyon TL'ye mal oldu. Ama bizi daha da ileriye götürecek, daha da büyük makinelere ihtiyaç duymaya başladık. Günlük 800 metrekare kanal imalatı yapıyoruz. Bu, normal şantiye ortamında çalıştığımız zaman 15 güne denk geliyordu. Yani 15 günde yaptığımız imalatı artık 1 günde yapıyoruz. Haziran ayından bu yana yüzde 200'ün üstünde kapasite artışı yaşadık. Fabrikamızın mevcut kapasitesinin ise yüzde 60'ını kullanıyoruz. Tanıtıma ihtiyacımız var. Halen Erzurum'da havalandırma işinin olmadığını sanıp, başka kentlerden iş yaptıranlar var. Bu durumu ortadan kaldırabilirsek kapasite kullanım oranımız yüzde 100'lere çıkacak.

Burada sektöre yönelik neler üretiyorsunuz?

Yuvarlak sipro kanal, kare hava kanalı imal ediyoruz. Fitinks parçaları dediğimiz bağlantı aparatlarını üretiyoruz. Ayrıca montaj hizmeti de veriyoruz. Yani sadece üretip satmıyoruz, montajını da yapıyoruz. Hava kanalı yaptığımız düz sacı bu bölgede olmadığı için İstanbul'dan alıyoruz. Aldığımız sacı işliyor, istenilen ölçülerde hava kanalına dönüştürüyoruz. Yatırım yaptığımız makineler sayesinde kapasitemiz, hizmetimiz ve kalitemiz arttı.

İmalatını yaptığınız ürünler nerelerde kullanılıyor?

Hava kanal şimdilerde inşaatların olmazsa olmazı. Bölgemizde de yeni yeni bilinirliği sağlandı. Özellikle resmi kurumlarda, hastanelerde, restoranlarda, ofislerde yani yaşamımızın hemen her yerinde varlar. Artık evlerimize bile girdi. Yeni yapılan akıllı evlerde, binalarda yani hayatımızın bütün yaşam merkezlerinde havalandırma kanalı ve fan sistemi mevcut. Bizim ürünlerimiz Atlama Kulesi, Bingöl Havaalanı ile spor salonlarında kullanıldı. Yaptığımız iş tavan arasında olduğu için gözükmez. Mekana girdiğinizde temiz bir hava vardır. Filitre edilmiş havadır. Sıcak bir havadır. İnsanlar sadece havanın nasıl da temiz olduğunu anlar.

Çalışma sisteminiz hakkında bilgi verir misiniz?

Fabrikanın yanı sıra kent merkezinde ofisimiz var. Ofiste makine teknikeri ile Ar-Ge'miz yer alıyor. Gelen projeyi önce analiz ediyoruz. Projenin doğru olup olmadığını tespit edip, eksik varsa firmaya bildiriyoruz. Proje çalışmasından sonra etüt yapıyoruz. Sektör bölgede pek tanınmadığından showroomda görsel olarak insanlara tanıtım yapıyoruz. Hangi cihazın ne işe yaradığını, neye para verdiklerini gösteriyoruz. Showroomu satıştan ziyade insanları bilgilendirmek amaçlı kullanıyoruz. 2013'te Irak, İran ve Gürcistan'da düzenlenecek fuarlara katılacağız. Komşu ülkelere gidip oralarda faaliyetlerimizi göstermek, bölgede böyle bir firmanın olduğunu anlatmak istiyoruz.

Mevcut pazarlarınız arasında nereler var?

İç pazarımız Bingöl, Ağrı, Kars, Van, Muş, Bitlis yani Doğu Anadolu'nun her ilini kapsıyor. 2013'te ülkemizin batı bölgelerine de açılacağız. Erzurumlu büyük inşaat firmaları, batıdaki illerde büyük  ihaleler alıyorlar. Bizler de onlarla birlikte kendi alanımızda iş yapacağız. En büyük hedefimiz ise ihracat yapmak. Yurtdışına açılmaya komşu ülkelerle başlayacağız. Yakın zaman içinde Gürcistan'la bağlantı  kurmuş olacağız. Sonrasında Irak var. Yavaş yavaş dışarı açılmayı düşünüyoruz. Çözüm ortakları arayışı içindeyiz.

Peki ya diğer hedefleriniz?

Firma olarak hedefimiz, bu işi bölgesel olmaktan çıkarıp ulusallaşmayı sağlamak. İhracata ağırlık vermek. Dışarıdan imalat için gerekli olan sacı alacağız. O yüzden ithalatın da içinde olacağız. Biz aynı zamanda yaptığımız işin montajını da yapıyoruz. Bu hizmette de kusursuz olmak istiyoruz. Bunun yanı sıra önümüzdeki yıl içinde havalandırmaya yakın bir sektörde - şu anda ne olduğunu söylemek istemiyorum, sürpriz olsun - yatırım yapacağız. Bununla alakalı olarak da bir fabrika kuracağız. Bu bölgede ihtiyaç duyulan bir alanda, profesyonel, kaliteli ve zamanında montajını yaptırabileceğimiz bir hizmet sunacağız. Şantiye ortamında 30 kişi istihdam ediyoruz. Büyük şantiyelerde iş yaparsak rakam 40 - 50'ye de çıkıyor. İstihdamımız önümüzdeki yıl yüzde 100 artacak. 

"Sektörü fuarlar sayesinde tanıdım"

Sektörü bilmezdim, tamamen yabancısıydım sadece sac işi olduğu için fuarlara katılırdım. Bu sayede havalandırma sektörünün tanıdım ve sektör değişikliği yaptım. Çok da memnunum. Bu nedenle sanayicilerde, işadamlarında fuar bilincini oluşturmak gerekir. Bu görev da sivil toplum örgütlerine düşüyor. İnsana katma değer kazandıracak her şey denenmeli. Ayrıca, bölgemizdeki yatırımcılar, özellikle küçük işletmeler desteklenmeli. İnsanlar bilinçlendirilmeli. Memleketimizi yaşanabilir kılmanın en önemli yolu üretim seçeneklerini artırmaktan geçiyor.

Kobiden.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Limdaş, üretimini 2 milyon liralık yeni tesisinde yapıyor!
  • 31.12.2012 13:30

Limdaş, üretimini 2 milyon liralık yeni tesisinde yapıyor!

Küçük bir atölyede 15 yıldır havalandırmaya yönelik olarak kare kanal ve yuvarla ...