Ode Yalıtım yeni yatırımlarla yeni pazarlara açılacak!
Ode Yalıtım, üretime başladığı 1996 yılından bugüne kadar toplam 160 bin metrekarelik dört tesise ulaştı
Bir dönem İş Girişim Sermayesi ile ortaklık yapan ancak daha sonra hisselerini geri alan Ode Yalıtım'ın Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Türkiye yalıtım pazarında, yerli sermaye olarak sektörün en fazla yatırım yapan şirketi olduklarına dikkat çekiyor. Yalıtımların bundan sonra da devam edeceğini söyleyen Turan, büyümenin arkasındaki en önemli iki unsurun doğru stratejiler ve hızlı karar almak olduğunu belirtiyor. Turan, Ode Yalıtım'ın marka değerini yükseltmek için eskisinden farklı olarak daha konsolide hareket edeceklerini ve Eylül ayından itibaren bir marka stratejisi yol haritası yapacaklarını kaydediyor.
Ode Yalıtım ne zaman kuruldu?
ODE Yalıtım 1986 yılında kuruldu. 1990 yılında ithalatçı, 1996'da ise üretici kimliğine kavuştu. Bugün yapı ve tesisat sektöründe kullanılan tüm yalıtım malzemelerini bünyemizde barındırıyoruz.
Ne kadarlık bir alanda üretim yapıyorsunuz?
Şu anda 120 bin metrekare açık ve 40 bin metrekare kapalı alan olmak üzere toplam 4 modern üretim tesisimiz bulunuyor. Bunlar ODE R-Flex Üretim Tesisi, ODE Isıpan Üretim Tesisi, ODE Membran Üretim Tesisi ve ODE Starflex Camyünü Üretim Tesisi. Bu fabrikalarda 4 binden fazla çeşit üretiliyor. Ayrıca 15 bin metre karelik kapalı alana sahip lojistik merkezimiz var.
ODE Membran markasıyla yılda 12 milyon metrekare su yalıtım malzemesi, ODE Isıpan markasıyla yılda 250.000 metrekare XPS ısı yalıtım malzemesi ve ODE R-Flex markasıyla yılda 5 bin ton kauçuk köpük tesisat yalıtım malzemesi üretiyoruz. Son olarak 2009 yılında ODE Starflex markasıyla yılda 21 bin ton camyünü ısı, ses ve yangın yalıtımı malzemesi üretimine başladık.
Önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde kapasitemizi 30 bin tona çıkarmayı hedefliyoruz. Daha sonraki dönemlerdeyse bu rakam 50 bin tona ulaşacak.
Türkiye'de yalıtım sektörünün en büyük firmaları arasında yer alan Ode Yalıtım kısa sürede hızlı büyüyen şirketlerden biri. Hatta geldikleri nokta şirketin patronu Orhan Turan'ı bile şaşırtmış. Turan, şimdiye kadar 100 milyon dolar yatırım yapan şirketin bundan sonra da yatırımlarına devam edeceğini ve yeni pazarlara açılacağını söylüyor.
İhracatınız ne kadar?
Toplam 55 ülkeye ihracat yapıyoruz. 129 noktada varız ve orada da bayilik sistemiyle ilerliyoruz. İhracatımız mayıs ayı itibariyle yüzde 58 arttı. Ortadoğu ve Balkanlar'da markamızı sağlam bir konuma oturttuk. Şimdi ise Doğu Avrupa ve Ortadoğu hedeflerimiz arasında. İhracat yaptığımız ülkeler arasında Nijerya'dan İsveç'e, İspanya'dan Suudi Arabistan'a, İrlanda'dan Brezilya'ya, Yeni Zelanda'ya kadar ülkeler bulunuyor.
ODE Yalıtım kısa sürede çok hızlı bir şekilde büyüdü. Bu hızlı büyümeyi tahmin ediyor muydunuz?
Hayır tahmin etmiyordum. Şirketi kurarken hedeflerim, vizyonum daha küçük çaplıydı. İdeal bir yapı malzemesi ya da yalıtım malzemeleri satan bir bayi gibi kurguluyordum ama üretim gücümüzü artırdıkça vizyonumuz gittikçe büyüdü.
Sadece son dört yılda 40 milyon dolar yatırım gerçekleştirdik. Türkiye yalıtım pazarında, yerli sermaye olarak sektörün en fazla yatırım yapan şirketi olduk. Bugüne kadar 100 milyon doların üzerinde yatırm yaptık bundan sonra da devam edecek.
Hızlı büyümenin arkasındaki en önemli sebepler nelerdir?
Hızlı büyümenin arkasındaki nedenleri şöyle sıralayabiliriz. Birincisi stratejilerin doğru olması,ikincisi hızlı hareket etmemiz. Ayrıca piyasayı iyi okuyoruz, zamanında karar alıyoruz, hatta gerektiğinde radikal kararlar da alıyoruz ki bunu her şirket yapamaz.
Bir de önemli bir başarımızdan daha söz etmek istiyorum. ODE Yalıtım olarak hedeflerimize daha çabuk ulaşabilmek için, kendi kaynaklarımızın yanı sıra dışarıdan da destek almak gereğinin bilincindeydik. Bu noktada yolumuz İş Girişim Sermayesi ile kesişti ve biz, İş Girişim'in inşaat sektöründe yatırım yaptığı ilk şirket olduk. Böylece o günlerde 2012 yılını kendimize hedef belirleyerek ODE'de büyük değişim için düğmeye bastık. Geçtiğimiz nisan ayında da hedefimize ulaşarak İş Girişim'e destekleri için teşekkür ederek yolumuza devam etmeye karar verdik.
Biz bu dört yıl içinde yüzde 170 oranında büyüdük. Türkiye yalıtım sektöründe yerli sermaye olarak sektörün en fazla ciro gerçekleştiren ve aynı zamanda en fazla yatırım yapan şirketi olduk.
Uyguladığınız özel stratejileriniz var mı?
Belli stratejilerimiz var tabii ve her altı ayda bir onların üstünden geçerek güncellemeye çalışıyoruz. Şu anda ODE'nin beş yılık ne kadar büyüyeceği, önümüzdeki beş yıllık hedeflerimizin neler olacağına dair planımız var. Bunlar iç ve dış konjonktür tarafından da çok etkileniyor ama, söylediğim gibi stratejilerimizin üstünden geçerek yeniliyoruz. Ancak değiştirmediğimiz tek bir stratejimiz var o da müşteri odaklılık.
Sektörde markanızı konumlandırmaya yönelik ne gibi çalışmalar yaptınız?
Pek çok şey. Sadece müşterileri değil, karar vericileri, sektörün diğer oyuncularını, hatta rakiplerimizi hep büyütmeye, katkı sağlamaya, genişletmeye çalıştık yani bir sivil toplum kuruluşu gibi çalıştık. Markamızı güçlendirmek için sosyal sorumlulukla usta eğitimleri, mühendis eğitimleri verdik, üniversitelere giderek, girişimciliği, enerjiyi anlattık, kitaplar yaptık, Anadolu eğitimleri yaptık. Bunlar tabii marka bilincini güçlendiriyor.
Bu arada Pusula dergimizden de söz etmek isterim. Kurumsal dergimiz Pusula 50. Sayısını çıkaracak önümüzdeki aylarda.
Şirketin marka değerini yükseltmek için ne tür çalışmalar ve yatırımlar yapıyorsunuz? Bugüne kadar kopuk kopuk çalışmalar yapmıştık. Şimdi daha konsolide hareket edeceğiz ve eylülden itibaren bir marka stratejisi yol haritası yapacağız. Yani kurşunlarımızı daha nitelikli ve hedefe yönelik atmak istiyoruz. Markayla karar verici müşterilerimizin duygusal bağlarını güçlendirecek adımlar atacağız. Ben kendimizi beş yıl içinde önemli adımlar atmış, yurtdışında bir tesisi kurmuş ya da firma satın almış bir şirket olarak görüyorum.
Önümüzdeki döneme yönelik büyüme planları nelerdir?
Hedefimiz, büyümemizi sürdürülebilir kılmak ve global pazardan aldığımız payı daha da artırmak. Kriz senaryolarına rağmen yurt dışı satış ve pazarlama faaliyetlerimize ara vermeden devam edeceğiz. Ekonomideki cari açık ve işsizlik gibi yapısal sorunları göz önünde bulundurarak istihdamda artış sağlamak için projeler üreteceğiz.
ODE olarak rahat geçen 2011 yılının ardından 2012 yılına yeni bir yapılanma ve yeni stratejilerle temkinli başladık. Şirketin geleceğine yön verecek olan yeni yapılanmamızla daha esnek ve yalın bir çalışma sistemiyle agresif hedeflere ulaşacağımıza inanıyoruz. Yeni yapılanma stratejimizle birlikte ihracatta çok daha iddialı olacak ve kalıcı dağıtım kanalları kurarak mevcut istikran sürdürürken pazarlarımıza yenilerini ekleyeceğiz. İç pazarda ise öncelikli hedefimiz, satış dağıtım kanallarını kasabalara kadar indirmek olacak.
ODE yalıtımın sosyal sorumluluk projeleri nelerdir ?
" ODE, sektörün başucu kaynağı olarak nitelendirilecek, ısı yalıtımı ile ilgili yazılmış en geniş kapsamlı "IY Isı Yalıtımı" isimli ilk Türkçe kitabı çıkarttı. Yine geçen sene projeler için malzeme seçimini kolaylaştıracak, doğru malzeme seçimini sağlayacak tarafsız bir program hazırlattık ve "ODE Calc" tesisat hesap programını sektörün hizmetine sunduk. Bunun dışında üniversitelerde çeşitli konularda dersler veriyor, öğrencilerle bir araya geliyoruz. Bu bağlamda sadece 2011 yılında 2000'den fazla öğrenciyle buluştuk, "Girişimcilik", "Yalıtım", "Enerji Verimliliği" gibi konularda sunumlar yaptık. Ayrıca bayi ve çalışanlara eğitim vermek ve insan kaynağına yatırım yapmak amacıyla ODE Akademi'yi kurduk."
Ekonomist Ek
Yorum Yaz