Onaltı Dokuz İstanbul'da kamulaştırma bedeli 500 milyon liraya ulaşacak!
Mesut Toprak, TMSF’den 46 milyon liraya aldığı arsaya OnaltıDokuz’u yapıp bire sekiz kârla sattı. Yıkım kararı çıkan binanın ev sahiplerine 500 milyon lirayı devlet ödeyecek
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, “küstüm açıklaması” ile gündeme gelen ve İstanbul'un silûetini bozduğu için eleştirilerin hedefi olan “OnaltıDokuz İstanbul” projesinin, kamulaştırma bedelleri masaya yatırıldı. Buna göre yapılan hesaplamada, gökdelenlerin kamulaştırma bedelinin 400-500 milyon lira arasında olacağı tahmin edildi. Eğer kamulaştırma kararı verilirse, TMSF'nin 46 milyon lira bedelle sattığı arsa, devlete 500 milyon lira ile geri dönmüş olacak.
Yargı süreci bekleniyor
Ankara, İstanbul'un silûetini bozan, 16/9 gökdelenleri için formül arıyor. Bu kapsamda, traşlama ve kamulaştırma seçenekleri üzerinde duruluyor. İlk etapta, gökdelenlerle ilgili yargı sürecinin tamamlanması beklenecek. Zeytinburnu'nda yükselen ve şehri silûetini bozduğu belirlenen ‘OnaltıDokuz' isimli gökdelenler için İstanbul 4. İdare Mahkemesi yıkım kararı verdi. Mahkemenin yıkım kararına karşılık proje yetkilileri ise, “Karar yıkımla değil imar planlarıyla ilgili. Bu nedenle temyize gideceğiz” açıklaması yapmıştı. Ayrıca binaları inşaa eden Başbakan'ın okul arkadaşı ve Astay firmasının sahibi Mesut Toprak, projedeki daireleri sattığını ve artık yargı kararının muhattabının kendisi değil, ev sahipleri olduğunu duyurmuştu. Bu durumda yıkım kararı projedeki ev sahipleriyle devleti karşı karşıya bırakacak. Ankara da, bu nedenle temyiz sürecinin sonuçlanmasını bekleyecek. Kararın onanması halinde ise, traşlama veya kamulaştırma seçenekleri gündeme gelecek.
Bedelini devlet ödeyecek
Her iki seçenekte de, bedeli devlet ödeyecek. Traşlama yapılması halinde, traşlanacak bölüme göre bedel düşük kalacak. Ancak tamamen yıkımı yönünde bir karar çıkması halinde ise, gökdelenlerin faturası da ağır olacak. Bu kapsamda yapılan hesaplamalarda, kamulaştırma bedelinin en az 400 milyon lira en yüksek de 500 milyon lira olacağı tespit edildi. Bu da bütçeye önemli ölçüde yük getirmiş olacak. Kamulaştırma bedeli konusunda ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Zeytinburnu Belediyesi sorumlu olacak.
TMSF 46 MİLYON LİRAYA SATMIŞTI
Kamulaştırma bedelinin 500 milyon liraya kadar ulaşacağı tahmin edilen “OnaltıDokuz” Projesi'nin, arsasını TMSF satmıştı. TMSF, Yapı Kredi Bankası ve kendisinin hisselerini, Astay Şirketi'ne toplam 46 milyon lira bedelle 2007 yılında satışını gerçekleştirdi. Kamulaştırma kararı ile birlikte devlet 46 milyon liralık arsayı, 500 milyon lira bedelle geri almış olacak.
Eski Kültür Bakanı uyarmıştı
Başbakan'ın “Her şeyden haberim olmuyor” açıklamasına karşın eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın binanın inşaat aşamasında ruhsatı veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Zeytinburnu Belediyesi'ni defalarca uyardığı ortaya çıkmıştı. Günay, proje nedeniyle İstanbul'da Topkapı Sarayı, Sultanahmet ve Ayasofya camilerinin bulunduğu tarihi yarımadanın Birleşmiş Milletler Kültür Mirası listesinden düşme tehlikesi olduğunu belirtip belediyelere inşaatın durdurulmasını isteyen yazılar yazdı. Ancak İBB, Günay'a cevap vermezken, AK Partili Zeytinburnu Belediyesi de “Binanın ruhsatı var yıkılamaz” yanıt göndermişti.
Erdoğan, tepki göstermişti
İstanbul'un siluetini bozan 16/9 projesi, Başbakan Erdoğan'ın açıklamaları ile gündeme geldi. Geçtiğimiz ay partisin İstanbul milletvekilleriyle kahvaltılı toplantıda biraraya gelen Erdoğan özellikle İstanbul'daki yüksek binalara tepkisini dile getirerek, günlerce tartışılan şu açıklamayı yapmıştı: “Benim her yapılandan haberim olması mümkün değil. Bir bakıyorum bina yükselmiş. Benim gözüm kulağım olun, belediye başkanlarını ve beni uyarın. Zeytinburnu'nda tartışma konusu olan o binaların sahibiyle konuştum. Traşlayın dedim, özellikle rica ettim. Çok da yakından tanıdığım biri. Yapacaklarını beklerken, hiçbir şey yapmadılar. O nedenle çok kırıldım, beş yıldır konuşmuyorum.”
Hüseyin Özay/Taraf
Yorum Yaz