OPET 81 ilde örnek köy yapmayı hedefliyor!
OPET Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk, Tarihe Saygı projeleri kapsamında da 15 milyon doların üzerinde bir kaynak harcadıklarını söyledi
OPET Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk, OPET'in Türkiye'nin dünü, bugünü ve yarını kucaklayacak sosyal sorumluluk projelerine devam edeceğini belirterek, şimdiye kadar örnek köy projesi kapsamında 4 milyon doların üzerinde bir yatırım yaptıklarını, Tarihe Saygı projeleri kapsamında da 15 milyon doların üzerinde br kaynak harcadıklarını söyledi OPET Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk, OPET'in şimdiye kadar örnek köy projesi kapsamında 4 milyon doların üzerinde bir yatırım yaptığını belirterek, "Her ilde bir "örnek köy' oluşturarak diğer köylere örnek olmak istiyoruz. Bu, bizim ülkemize karşı sorumluluğumuz. Hedefimiz sürdürülebilirlik kapsamında 81 ile 81 örnek köy oluşturmaktır" dedi.
Geçen hafta Isparta'nın İncesu köyünü "Ekolojik Örnek Köy'e dönüştüren OPET, Kekova Üçağız köyünde tamamlanan çalışmaların açılışını Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katıldığı törenle gerçekleştirdi. Tören öncesinde basın mensupları ile bir araya gelen ve OPET'in sosyal sorumluluk faaliyetleri hakkında bilgi veren Nurten Öztürk Türkiye'nin dünü, bugünü ve yarınını kucaklayacak projeler ürettiğini belirterek, "Bu projeleri Tarihe saygı, Temiz Tuvalet Kampanyası, Yeşil Yol ve Örnek Köy başlıkları altında yürütüyoruz. Ancak Örnek Köy projesi daha farklı bir anlam taşıyor. Çünkü her şeyin kaynağında köyler var. Köylerin şehirleşmemesi, üreten bir yapıdan tüketen bir yapıya dönüşmemesi lazım. Köylerimiz biraz ihmal ediliyor. Bu nedenle biz örnek köy projesiyle ekonomik kalkınmaya destek olacak köyleri hedefliyoruz. Köylerin köy olarak kalacak ve doğal dokusu korunacak şekilde desteklenmeli. Bu köylerde insan potansiyeli de önemli. Yaratılan ekonomik değer ile bu köylerin çevresine örnek olmasını amaçlıyoruz" diye konuştu.
TARİHE SAYGI KAPSAMINDA 15 MİLYON DOLAR
Öztürk, Tarihe Saygı projeleri kapsamında şimdiye kadar 15 milyon dolarlık bir kaynak kullandıklarını, Örnek Köy projelerinin ise 500 bin TL ile 1.5 milyon TL arasında değiştiğini belirterek, " Biz bu projelerin kaynağını tümüyle OPET'in kendi bütçesinden karşılıyoruz. Şimdiye kadar kimseden ya da devletten bir beklentimiz de olmadı. Devletimizden bir isteğimiz de olmadı ve olmayacak. Tam tersine her şeyi devletten bekleyen anlayışa karşıyız. Biz bu projeleri yaparken de bu zihniyetin değişmesine ve tek tek yapılan bu çalışmaların da sonuç üretebileceğini göstermeye çalışıyoruz. Sosyal sorumluluk kapsamındaki bu projeler özel sektörde başka kuruluşlara da örnek olsun istiyoruz" dedi.
RAHMİ KOÇ'TAN GELEN BİR TELEFON
Üçağız Örnek Köy projesi hakkında da bilgi veren Öztürk, " Her şey Sayın Rahmi Koç'tan gelen bir telefonla başladı. Demre Kaleköy Akdeniz'de tam bir inci ve çok önemli bir tarihi dokuya da sahip. Burada turistlerin kullanabileceği bir tuvalet bile olmadığını söyleyen Rahmi Bey, bizden Temiz Tuvalet Kampanyası kapsamında Kaleköy'e de bir tuvalet yapmamızı istedi. Biz de gerekli izin çalışmalarının 2 yıl sürmesinin ardından bu isteği yerine getirerek tuvaleti yaptık. Ancak burada yapacak daha çok şey olduğunu gördük ve Üçağız Örnek Köy projesini başlattık. Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay'dan gelen bir istek üzerine de Üçağız projesine hız verdik" dedi.
ÜÇAĞIZ YENİLENDİ
Nurten Öztürk, halkın eğitiminin ve bilinçlendirilmesinin önemine değinerek eğitim çalışmalarını yürütmek üzere bundan böyle OPET'in 6 bin 500'e yaklaşan gönüllü müfettişlerini bizzat bu örnek köylerde evlere kadar göndereceklerini belirterek şunları söyledi:
"Üçağız köyü turizm açısından çok önemli bir nokta ve her yıl binlerce yerli-yabancı turisti ağırlıyor. Bu nedenle bu köyde hizmet standartları ve temizlik çok büyük önem taşıyor. Tarihi dokusu ve doğal güzellikleri ile zengin, turizm potansiyeli çok yüksek olan bu köyde yaptığımız çalışmalara eminim ki yerel yönetim ve köy halkı sahip çıkacak. Ekiplerimiz titizlikle çalıştı, gurur verici sonuçları bugün hep birlikte görüyoruz. Bugüne kadar OPET Örnek Köy kapsamına aldığımız köyler, ciddi bir gelişim ve değişim gösterdi. Köye girişten itibaren tüm güzergah yeni bir çevre düzenlemesine ve peyzaja kavuşturuldu. Köy meydanı yeniden düzenlendi, kültür merkezi ve ergonomik satış stantları oluşturuldu. Köyün otoparkı ve meydanına engelli vatandaşlarımızın da kullanabileceği OPET standartlarında tuvalet yapıldı. Köy meydanında peyzaj çalışmaları yapıldı ve kent mobilyalarıyla desteklendi. Köyün otopark alanına ahşap veranda ve servis kulübesi yapıldı. 80. Yıl Cumhuriyet İlköğretim ve Orta Okulu'nun tuvaletleri de OPET standartlarında düzenlendi. Köy meydanındaki bozuk zemin kaplamalar, beton parke taş kaplamasıyla değiştirildi. Her yıl on binlerce turistin ziyaret ettiği Kaleköy'deki tarihi kalenin yanına, OPET standartlarında bir tuvalet yapıldı."
DİĞER ÖRNEK KÖYLER
OPET'in diğer örnek köyleri hakkında da bilgi veren Öztürk,Türkiye çapında köylerin kendi kendine yetmesi, tarihi, coğrafi ve kültürel potansiyelinin değerlendirilmesinin yanı sıra eğitim düzeyinin yükseltilmesi ve çevre bilincinin geliştirilmesi gibi toplumsal göstergeleri de hedefleyen OPET'in proje başlangıcından bu yana Mardin/Dara, Gaziantep/Yesemek, Bolu/Pazarköy, Fethiye/Saklıkent ve Isparta İncesu'nun çehrelerini Örnek Köy Projesi çerçevesinde değiştirdiğini söyledi.
Haberler.com
Yorum Yaz