Polimeks İnşaat: Altınlar kaçak değil, İAR'nden satın alınmıştır!
Polimeks basında çıkan haberler üzerine bir açıklama yaptı. Açıklamada "Gümrük yetkilileri tarafından ele geçirildiği söylenen altın, iddia edildiği gibi kaçak değil, kayıtlı ve faturalı bir mal olup, İAR'nden satın alınmıştır" denildi
Dün Akşam Gazetesi'nde yayınlanan "Altına Baskın" başlığıyla verilen haberde Aşkabat uçağına yüklenmek üzere şifreli dev kasalara gizlenmiş 1.3 ton kaçak altın bulunduğu öne sürüldü.
Gazetenin haberine göre gönderici firma Polimeks İnşaat, beyan edilen ürün lavoboydu. Polimeks İnşaatın Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca dün yazılı bir açıklama yaptı.
Tabanca, Polimeks İnşaat'ın 16 bin çalışanıyla yurtiçi ve yurtdışında devam eden toplam 7 milyar dolar tutarında iş hacmine sahip olduğu ve son 5 yıllık toplam ihracatının 1,5 milyar dolara ulaştığını belirtirken, "Dünyanın en büyük uluslararası müteahitlik şirketleri sıralamasında 56'ıncı sırada yer alan Polimeks İnşaat aylık ortalama bin 200 adet TIR inşaat malzemesi ihracatı yapmaktadır. İmza attığı başarılı projelerle Türkiye'yi yurtdışında başarıyla temsil eden, her yıl ihracat rekorları kırarak ülke ekonomisine katkıda bulunan, Türkiye'nin en fazla ihracat yapan şirketlerinden birisi olarak, bu tarz küçük hesaplar peşinde olmayacağımız aşikardır. 18 yıllık şirket tarihi boyunca tüm paydaşlarıyla ilişkilerinde etik değerlere bağlı kalmaya büyük özen gösteren Polimeks İnşaat, paydaşlarının ve kamuoyunun bu konudaki hassasiyetini anlamaktadır. Polimeks İnşaat olarak aşağıdaki açıklamayı yaparak kamuoyunu doğru bilgilendirmeyi zorunlu görüyoruz" dedi.
Tabanca açıklamasını şöyle sürdürdü: "Polimeks İnşaat'ın, 22 Şubat'ta yurtdışına gerçekleştireceği sevkiyat kapsamında 21 Şubat Perşembe günü, Sabiha Gökçen Havalimanı'na transfer ettiği malzeme kalemleri içerisinde lavabo, batarya, bitki, mermer vs. gibi inşaatlarda kullanılan her türlü malzeme yer almıştır. İhraç edilmek istenen altının kullanım amacı, uluslararası ambargonun etkilediği ülkelerden bankalar vasıtası ile ödeme yapılamayan inşaat malzemelerinin temini maksadı ile ihraç edilmek istenmiştir. Gümrük yetkilileri tarafından ele geçirildiği söylenen altın, iddia edildiği gibi "kaçak" değil, kayıtlı ve faturalı bir mal olup, İstanbul Altın Rafinerisi'nden satın alınmıştır."
"1.3 ton değil, 190 kilo"
Haberde belirtildiği gibi altının miktarı 1.3 ton olmayıp, 190 kilogram olduğunu kaydeden Tabanca, bunun Gümrük Çıkış Beyannamesi'yle kanıtlandığını belirtti.
"Altının yurtdışına çıkarılması, Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunu gereğince tamamen serbesttir. Ayrıca altının ihracında herhangi bir gümrük vergisi yoktur" diyen Tabanca, "Yaşanan olay, ihrac işlemleri sırasında sehven yapılan zamanlama ve prosedürel hatanın yetkililere anlatılamamasından kaynaklı bir durumdur. Altını çizmek isteriz ki, bu bildirim eksikliğinden dolayı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bir kaybı olmadığı gibi Polimeks İnşaat'ın da bir kazancı söz konusu değildir. Söz konusu olay, iddia edildiği gibi Kaçakçılık Kanunu ve Mevzuatı kapsamında değerlendirilecek bir konu değildir. Mevzuatla ilgili bir hata yaşayan her şirketin başına gelebilecek bir hatadır. Polimeks olarak konuyla ilgili hukuki haklarımızı saklı tuttuğumuzu ve gerekli başvuruları en kısa sürede yapacağımızı da kamuoyunun dikkatine ve bilgisine sunarız" diye konuştu.
Dünya
Yorum Yaz