Prefabrik Yapı kentsel dönüşüm projeleriyle cirosunu artıracak!
Hekim Holding'in hazır yapı sektöründe faaliyet gösteren firmalarından biri olan Prefabrik Yapı, hazır yapıların üretiminde kullanılan ana hammaddelerin tamamını kendi bünyesinde üretiyor
Hekim Holding'in hazır yapı sektöründe faaliyet gösteren firmalarından biri olan Prefabrik Yapı, hazır yapıların üretiminde kullanılan ana hammaddelerin tamamını kendi bünyesinde üretiyor. Firma bu yıl, 'Kentsel Dönüşüm Projeleri'yle hareketlenen sektörde cirosunu yüzde 10 artırmayı hedefliyor.
İnşaat sektörünün genel durumunun hazır yapı pazarını yakından ilgilendirdiğini ve etkilediğini belirten Prefabrik Yapı Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tolunay, 'Kentsel Dönüşüm Projeleri'nin inşaat sektörünü oldukça hareketlendirdiğini kaydetti. Bunun yanı sıra KDV oranlarındaki değişiklik ve olumlu hava koşullarının da inşaat sektörünün bu yılın ilk altı ayında beklenilenin üzerinde büyümesine olanak sağladığını aktaran Tolunay, "Bizlerde şu anda bunların olumlu etkilerini yaşıyoruz. Aylık satışlarımızda hedeflenen rakamın üzerinde bir performans gösteriyoruz. 2013 yılının ilk yarısı bizim için son derece yoğun ve hareketli geçiyor diyebiliriz. Yurtdışında birçok enerji santrali projesinde kamp binaları yapıyoruz. Ayrıca yurtdışı pazarında özellikle Afrika, Rusya, Türk cumhuriyetlerindeki her geçen gün artmakta olan ihtiyaçlara bağlı olarak oluşan yoğun taleplerle beraber 2013 yılını yüzde 10 daha fazla ciroyla bitireceğimizi ön görüyoruz" diye konuştu.
Firmalarının altı kıtada 70'e yakın ülkeye ihracat gerçekleştirdiğine de değinen Tolunay, bu yıl özellikle Türk cumhuriyetleri, Rusya ile Afrika ve Ortadoğu ülkelerine yoğun şekilde prefabrike yapı, kamp yapıları ve konteyner ihracı gerçekleştirdiklerini anlattı. Geçen yıl Türk inşaat sektörünün beklenenin altına büyüme gösterirken, firmalarının hedeflediği rakamlara ulaştığının altını çizen Tolunay, özellikle yurtdışı satışlarını hedeflerinin üzerinde gerçekleştirerek, cirolarının bir önceki yıla göre yüzde 50 artırdıklarını ifade etti.
"Pazar payımız %40"
Prefabrik Yapı'nın 1989 yılında kurulduğunu hatırlatan Mustafa Tolunay, prefabrike yapı, konteyner ve çelik konstrüksiyon yapılar üretimi gerçekleştirdiklerini anlattı. Satış, pazarlama, üretim ve Ar-Ge bölümlerinde çalışan mühendis ve mimarlardan oluşan kadrolarıyla tüm teknik hesaplamaları ve tasarımları kendi bünyelerinde gerçekleştirdiklerini vurgulayan Tolunay, üretimin yanı sıra planlama, tasarım, yükleme, lojistik, montaj, demontaj, bina içi tesisat, boya ve satış sonrası hizmetleri de verdiklerini söyledi. Hekim Holding'e bağlı diğer grup şirketleri ile birlikte pazar paylarının yüzde 40 olduğunu ileri süren Tolunay, Prefabrik Yapı olarak, üretim kapasitelerinin ise aylık bazda; konteynerlerde 2 bin 100 adet, prefabrik yapılarda 60 bin metrekare, çelik konstrüksiyon yapılarda 50 bin metrekare olduğunu dile getirdi.
Bu yıl tesislerine yönelik teknoloji yatırımları gerçekleştirdiklerini de dile getiren Tolunay, "İnşaatı devam eden tesislerimizde yatırımların tamamlanmasıyla Türkiye'de ilk kez hafif çelik teknolojisini kullanarak, şu anda 4 kata kadar çıkabildiğimiz binaları sekiz katlı yapabileceğiz. Bu tesislerin devreye girmesiyle ulusal ve uluslararası pazarlardan gelecek taleplerin karşılanması sonucunda uluslararası arenada rekabet gücümüz artacak olup, yeni teknoloji ile oluşturulacak ithal ikame sayesinde, ulusal ekonomiye dolayısıyla istihdam artışına katkı sağlanacak" açıklamasını yaptı. Kurdukları bu teknolojinin Türkiye'ye karşı taşıdıkları sorumluluğun gereği olduğunun altını çizen Tolunay, deprem başta olmak üzere diğer doğal afetler gerçeği ile yüz yüze olan Türkiye'de çelik bina kullanımını artırarak, güvenilir mekanlarda yaşam sunmayı hedeflediklerini söyledi. Tolunay, şöyle konuştu: "Tüm çelik karkaslarımızın kaplamasında kullandığımız A-1 sınıfı yanmaz özellikli ve tamamıyla doğa dostu olan fibercement ile sistem yangın ve izolasyon konularındaki avantajlarıyla da ön plana çıkıyor.
Dolayısıyla yeşil bina, ekolojik bina kriterleri çerçevesinde oluşturulacak tasarımlar bu teknoloji ile maksimum verimlilikte gerçekleştirilecektir."
"Sektörde denetim şart"
Sektörde dünya standartlarında üretim yapan firma sayısının az olduğu değerlendirmesinde de bulunan Mustafa Tolunay, "Sektörde yeterli kalite standartlarının olmaması ve denetim mekanizmasının işlememesinden dolayı prefabrike yapılara karşı tüketici davranışları olumsuz yönde etkileniyor ve bu da sektörün genelini etkiliyor. Sektörde mutlaka işleyen bir denetim mekanizmasının oluşturulması gerekiyor. Ayrıca gerek yurtiçinde gerek yurtdışındaki alıcıların satın alma sürecinde firmaların tecrübelerini, üretim kapasitelerini ve üretim standartlarını, teknolojilerini ve kalite belgelerini mutlaka göz önünde bulundurmaları gerekiyor" diye konuştu.
Kobiden
Yorum Yaz