Radyo Trafik, İstanbullular'a ara yolları gösteriyor!
İstanbul'da trafik ne zaman kilitlense onların da telefonları kilitleniyor
İstanbul'da trafik ne zaman kilitlense onların da telefonları kilitleniyor. İki yıl önce yayın hayatına başlayan ve 104.2 frekansında yayın yapan Radyo Trafik, her gün İstanbullulara trafiğe takılmadan ulaşım yollarını aktarıyor. Ara yollar ve kestirme yollar konusunda İstanbulluları anbean bilgilendiren Cezayir Doğan, deniz ulaşımının daha aktif kullanılmasını öneriyor.
Günlük trafik akışının en yoğun olduğu kentlerden biri İstanbul. Boğaz'ın incilerinden Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde başlayan bakım ve onarım çalışmaları trafik yoğunluğunu son günlerde ciddi oranda artırdı. Peki, İstanbul'da trafiğe takılmadan nasıl ulaşım sağlanır? İki yıl önce yayın hayatına başlayan 104.2 frekansında yayın yapan Radyo Trafik, bu probleme 7 bine ulaşan gönüllü muhabiriyle çözüm bulmaya çalışıyor. Canlı yayında o an yolda olan ya da yola çıkacak dinleyicilere alternatif yollar aranıyor, köprü trafiğine takılmadan ulaşım sağlamak için kestirme yollar öneriliyor. Radyo Trafik'in genel anlamdaki önerilerinin başında deniz ulaşımının daha aktif kullanılması geliyor. Radyonun Genel Yayın Yönetmeni Cezayir Doğan, "Deniz ulaşımının daha etkili kullanılabilmesi için Küçüksu-Tokmakburnu hattı yeniden başlatılarak Maslak civarındaki kalabalık buraya yönlendirilebilir. Kadıköy-Ortaköy-Üsküdar gibi bölgelerden direkt seferler konulabilir." diyor.
Otobanda Avrupa-Anadolu yönü yoğunluğuna alternatif olarak sürücüler için çözüm yolu ise Hadımköy merkezden Tayakadın yolunu takiben, Arnavutköy'e, oradan Pirinççiköy üzerinden Kemerburgaz'a ulaşarak TEM'e bağlanmak. TEM'de Gaziosmanpaşa'dan önce Pınarbaşı sapağından girerek Çırçır tabelasının bulunduğu noktadan Alibeyköy otobüs terminallerinin bulunduğu bölgeye de rahatlıkla ulaşılabilir. Otogar tabelasını izleyip tünelden çıktıktan sonra Hasdal Mezarlığı yanından Arıcılar ve buradan da Gültepe üzerinden 4. Levent ardından 2. köprüye gelinebilir. Anadolu-Avrupa yönü için ise TEM Ümraniye geçildikten sonra Çavuşbaşı orman yolunu takip ederek Kavacık'a ve oradan da FSM'ye bağlanmak mümkün. Haliç Köprüsü'ndeki çalışma sebebi ile E-5 Mecidiyeköy'de başlayan yoğunluğu atlatabilmek için sürücüler köprü sonrası Mecidiyeköy sapağından girerek Barbaros Bulvar'ını takiben sahil yolundan Karaköy-Eyüp ve Haliç'e ulaşabilir.
KAÇIŞ NOKTALARINI ÖĞRENMEK İSTİYORLAR
Radyonun Genel Yayın Yönetmeni Cezayir Doğan, kent trafiği ile paralel telefon trafiği yaşadıklarını anlatıyor. İnsanların trafikten kaçış yollarını öğrenmek istediklerini aktaran Doğan şöyle konuşuyor: "Bazen stres atmak için arayanlar da oluyor. Yayın politikamızın dışında oluyor bunlar. Biz de mümkün oldukça insanların sesini duyurmaya çalışıyoruz. Tabii en önemlisi, onlara alternatif yol sunuyoruz. Trafiğin sıkıştığı ana yollarda yayınlarımız sayesinde 15-20 araç bile alternatif yola girerse ana yoldaki sıkıntı biraz azalmış oluyor."
Cezayir Doğan, FSM Köprüsü'nde çalışmaların başlamasıyla gece yarılarına kadar mesai yaptıklarını belirtiyor. Doğan, yaşadıklarını şöyle anlatıyor: "Hani bir haber düşer gazetelerin televizyonların haber merkezine. Hemen bütün muhabirler dağılır ya; biz de öyleyiz. Bir noktada trafiğin yoğunlaştığı haberi gelince koşturmaca başlıyor. Köprülerde bakım ve onarım çalışması başlayınca birçok noktaya muhabir arkadaşlarımızı gönderdik. Canlı canlı bilgiler alıyoruz. Tüm gönüllü muhabirlerden gelen bilgileri de bir süzgeçten geçirip yayında aktarıyoruz. Yolda kalan sürücüler kadar ter döküyoruz stüdyoda. Bizi dinleyenlere seçenekleri sunuyoruz ama sürekli de denetliyoruz. Yönlendirilen yol tıkanmışsa başka bir alternatif üretiyoruz."
Yetkililerden gelen uyarı ve önlemleri anbean aktardıklarına değinen Doğan, "Dinleyicinin beklentisi bazen çok fazla oluyor. Her gün yeni bir şey yaşıyoruz. Kimin yayında ne söyleyeceğini kestiremiyoruz." diyor. Doğan, katılımcılara "Biz slogan gibi 'Sakin olun lütfen, sinirin ne size ne de trafiğe katkısı olur' diyoruz sürekli." ifadelerini kullanıyor. Alternatif yol önerilerini dikkate alanların teşekkür için aradıklarını anlatan Doğan "O kadar çok dua alıyoruz ki bu işin en güzel tarafı da bu oluyor. İlk yıl bin gönüllü muhabirle başladık, şimdi sayımız 7 bine ulaştı. 15 bine yakın da kayıtlı muhabir var. Bunların yanı sıra ilk kez arayıp yol durumu bilgisi verenler de var. Gelen tüm bilgileri doğrulatıp dinleyicilere aktarıyoruz." şeklinde konuşuyor.
Sevgi Korkut / Zaman
Yorum Yaz