Sinpaş, İspanya ve İtalya’da satışa çıkan seramik fabrikalarıyla ilgileniyor!
Kriz şaşkını İtalyan ve İspanyol seramik firmaları kapıya 'satılık' tabelası astı. Krizi fırsata çevirmek isteyen sektörün Türk devleri ise gelinlik kız bakmaya başladı
Kriz şaşkını İtalyan ve İspanyol seramik firmaları kapıya 'satılık' tabelası astı. Krizi fırsata çevirmek isteyen sektörün Türk devleri ise gelinlik kız bakmaya başladı. İMSAD Başkanı Bilmaç 'Dünyanın üç önemli markası, Türkler tarafından markajda' dedi ve ekledi: 'Toplamda 2 milyar euroyu bulan 3 önemli satın alma olabilir'
Yılbaşından bu yana hızlanan şirket satışlarına, inşaat malzemeleri sektöründen karşı hamle geliyor. Özellikle perakende sektöründe önemli markalar adeta yabancı ortaklık için birbiriyle yarışırken inşaat malzemeleri pazarındaki firmalar yurtdışında büyümek için farklı bir yol izliyor. İnşaat Malzemeleri Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı ve Belçikalı Koramic'in Genel Müdürü Hüseyin Bilmaç'ın verdiği bilgilere göre sektördeki pek çok firma Avrupa'daki önemli markaları satın almak için görüşmeler yapıyor. Bilmaç, görüşmelerden üçünde son noktaya gelindiğini belirterek, 'Seramik ve vitrifiyede lider olan İtalya'da, İspanya'da işler durdu. Avrupa'nın en önemli markaları bile kriz dolayısıyla sıkıntıda. Devasa firmalar satılık. Türkler bu fırsatı görünce atağa geçti. Türkiye'deki birkaç önemli grup şu anda bu prestij markaları ile flört ediyor. Dünyaca tanınan 3 önemli seramik markasını, pek yakında Türklerin aldığını duyabiliriz' dedi. Türklerin yüzde 100 hisse alımından yana olduğunu, Avrupalı şirketlerin ise hisselerinin tamamını satmaya direndiğini vurgulayan Bilmaç, 'Eğer satın almalar yüzde 100 şeklinde olursa Türklerin ödeyeceği toplam rakam 2 milyar euroyu bulur. Fakat, şirketler bunun karşılığını dünya pazarında çok farklı, etkin bir konuma gelerek fazlasıyla alacaktır' diye konuştu.
SİNPAŞ'IN GÖZÜ İSPANYA'DA
Hatırlanacağı üzere, bir yıl önce Kale Grup, İtalyan Fincuoghi şirketini satın almıştı. Eczacıbaşı Holding ve Sinpaş Grubu'na bağlı Seranit de Avrupa'da satın alma fırsatlarını incelediklerini açıklamıştı. Sinpaş'ın İspanya pazarıyla yakından ilgilendiği biliniyor. Kale Grubu'nun da 'yeniden' Avrupa'daki fırsatları takibe aldığı konuşuluyor. İtalya pazarı için 'seramik sektörünün tasarım üssü' diyen sektör oyuncuları bu pazardaki büyük bir satın almanın Türkiye'nin marka imajına da katkı yapacağını söylüyorlar.
SİYASİ RİSK İŞİMİZİ ETKİLİYOR
KORAMI'in Türkiye'yi merkez olarak kullanarak, çevre coğrafyalarda büyümek istediğini vurgulayan Bilmaç, uzun süredir İran ve Suriye'ye dair planları bulunduğunu ancak, bölgedeki karışıklıklar nedeniyle bu planları askıya almak durumunda kaldıklarını söyledi. Bilmaç, 'Orada yerel partnerlerle sıfırdan fabrika kuracağız. Partnerlerimizle görüşmelerimiz sürüyor. Ancak İranlı ortağımız kamuoyunda Türkiye'ye karşı negatif hava estiğini söyledi. Politik riskler işimizi etkilemeye başladı. Genel olarak inşaat malzemeti ihracatı rakamlarına da baktığımızda İran'ın alım konusunda frene bastığını görüyoruz. Oysa yılın ilk çeyreğinde ihracatta İran, Irak'ı geride bırakarak ilk ülke olmuştu' dedi.
SURİYE'YE MAL GÖNDERDİK
GEÇEN yıl Suriye'ye 1 milyon dolarlık satış yaptıklarını söyleyen Bilmaç, 'Bizde 5-6 yıl önce başlayan inşaat hamlesi orada yeni yeni başlıyordu. 2012 tam bir şok oldu. Satış, geçen yılın yüzde 10'u seviyesine düştü. Ancak biz hala oraya mal gönderiyoruz. 3 ay önce Suriye'ye malzeme gönderdik. Savaş sonrasında Suriye'de Irak gibi büyük bir pazar oluşacak. Dışında kalamayız' diye konuştu.
İtalya için bir ilk oldu
SON olarak Kale Grubu İtalya'nın seramik üssü Sassuolo'da karo seramik üretimi yapan, Edilcuoghi, Edilgres ve Campani markalarını bünyesinde barındıran Fincuoghi'yi satın aldı. Bu satın almaya kadar, 'İtalya'da bir seramik tesisinin yabancı bir şirket tarafından alınması imkansız' olarak görülüyordu. Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay bu satın almayı 'İtalyan seramik endüstrisi için de bir ilk oldu' şeklinde yorumlamıştı.
Dünya seramiğinin tasarım üssü İtalya
İTALYA, küresel anlamda seramik sektörünün teknoloji merkezi olarak görülüyor. Bu nedenle de krizin oluşturduğu satın alma fırsatları Türk seramik sektöründe tüm gözlerin İtalya'ya çevrilmesine neden oluyor. Daha önce Almanlar'ın 94 yıllık seramik kuruluşu Engers'i ve ardından da dünyanın en çok tanınan 260 yıllık seramik markası Villeroy&Boch'un karo bölümünü satın alan Eczacıbaşı, lüks banyo mobilyaları pazarında Avrupa lideri olan Burgbad'ın çoğunluk hisselerini almıştı. Eczacıbaşı Topluluğu'nun CEO'su Erdal Karamercan, İtalya'ya verdikleri önemi şöyle vurgulamıştı: 'Dünyada seramiğin teknoloji merkezi İtalya'dır. Amacımız orada bir şirket satın almak.'
2011'de 700 milyon $ ihracat yaptık
TÜRKİYE Seramik Federasyonu verilerine göre sektör 2011 yılı itibarıyla 3 milyar dolarkık üretim degeri ile dünya pazarında karo üretiminde dokuzuncu sırada yer alıyor. Sektörün 2011 yılı ihracatının ise seramik sağlık gereçleri ile birlikte 700 milyon dolar olarak gerçekleştiği belirtiliyor. Sektörün en önemli pazarları da İngiltere, Almanya ve İsrail olarak dikkat çekiyor.
Eczacıbaşı Sanitec'le de ilgileniyor
AVRUPA'DA yakin zamanda satın alma yapabilecek büyük gruplar arasında ilk akla gelen Eczacıbaşı Holding... Geçen yıl, Avrupa'da şirket ve marka satın alma planları bulunduğunu açıklayan grup, geçtiğimiz aylarda da Finlandiyalı yapı malzemeleri devi Sanitec'le ilgilendiğini açıklamıştı. Avrupa'da satın alma hedefi bulunan bir diğer grup da Sinpaş. Sinpaş Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, yakın zamanda İspanya'da bir seramik şirketini satın almak için pazarlık yaptıklarını söyledi. Seramik sektörünün onemli oyuncularından Kale Grubu'nun da 'Avrupa'da yeni bir satın alma' için düğmeye bastığı konuşuluyor.
Şenay Köşdere/Akşam
Yorum Yaz