Soma Holding'den Merzifon'a temiz ve yerli santral yatırımı!
Doğalgaz santrallerinin dışa bağımlılığı artırdığını belirten Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, Merzifon’da temiz üretim sağlayan ‘Akışkan Yatak Teknolojisi’ile kömür santrali kuracak
Soma Holding, Merzifon'da kömüre dayalı 405 MW kurulu güçte elektrik santrali kurmaya hazırlanıyor. Holding, Zonguldak'ta ihaleyle aldığı taşkömürü sahası geliştirme çalışmalarını da gelecek yılın ortalarında tamamlamayı planlıyor.
Doğalgazla çalışan elektrik santrallerinin enerjide dışa bağımlılığı artırdığını, bu nedenle kömürle çalışan santrallere kalıcı olarak ihtiyaç duyulduğunu belirten Soma Holding Yönetim Kurulu Alp Gürkan, bu doğrultuda Merzifon'da bir kömür santali kurmaya hazırlandıklarını açıkladı. Önümüzdeki döneme dair hedeflerini önceki gün İstanbul'da basın mensuplarıyla paylaşan Gürkan, Merzifon Çeltik'te 30 yıl süreyle işletecekleri sahada, 1 milyon 250 bin tonluk üretim ve 1500 kişilik istihdam hedeflediklerini, kurulacak santralin bölgedeki rezerve bağlı olarak 270 Megawatt veya 405 Megawatt gücünde olacağını kaydetti. “Yeni santral, dünyada en son geliştirilen ve temiz enerji üretimi sağlayan “Akışkan Yatak Teknolojisi”ne göre kuluracak. Zaten Soma'daki madenimizde de patlama riski bulunan metan gazını sürekli kontrol altında tutuyoruz. Herhangi bir kaza anında 500 işçinin 20 gün süreyle yeraltında yeme-içme ihtiyacını karşılayacak, dışarıyla oksijen bağlantısının kurulduğı ‘Yaşam Odaları' oluşturduk” ifadelerini kullanan Gürkan, Soma Holding'in 2014 yılı hedeflerinin üretimi 10 milyon tona çıkarmak olduğunu belirtti.
En büyük yeraltı kömür üreticisiyiz
Soma Holding 5.5 milyon ton üretimi ve 6 bine yakın çalışanıyla Türkiye'nin en büyük yeraltı kömür üreticisi konumunda bulunuyor. Alp Gürkan, Zonguldak'ta da arama yatırımlarının devam ettiğini ve yatırım yapılması halinde bölgede yıllardır süren sıkıntılara yeni bir üretim düzeni ve yapılanma ile yaklaşma niyetinde olduklarını belirtti. “Şu anda Zonguldak'ta kullanılanlar eski teknolojiler, bunların tamamen mekanize edilip ileri teknolojilerin kullandığı işletmeler haline getirme arzumuz var” diyen Gürkan, Tunçbilek'te de yeni bir ihaleye gireceklerini söyledi.
Yakın tarihte bir ihaleye girdiklerini ancak ihalenin iptal olduğunu belirten Gürkan, kendilerine sunulan sondaj raporlarının gerçeği yansıtmadığından da yakındı. Gürkan, girilecek sahada sondaj çalışmaları yaptıklarını ancak kendilerine sunulan rapordakinden farklı sonuçlara ulaştıklarını vurguladı.
Zonguldak'ta taşkömürü rezerv taraması
Alp Gürkan, Soma Grubu olarak Zonguldak'ta taşkömürü sahası geliştirme çalışmaları yürüttüklerini de belirtti. Devletten ihaleyle aldıkları bu sahadaki çalışmaların tahminlerinden uzun sürdüğünü anlatan Gürkan, bunun nedenini sahadaki rezervin, kendilerine ihale öncesi verilen belgelerdeki rakamları tam yansıtmamasından ileri geldiğini vurguladı. Alp Gürkan, kamu ile vardıkları mutabakatla, tüm sahada rezerv araştırmalarını sıfırdan yaptıklarını belirterek, bu çalışmaların 2014 yılının Haziran ayında bitirilmesinin planlandığını kaydetti. Elde edilecek veriler ışığında Zonguldak'taki bu sahalarda kömür üretimi yapıp yapmayacaklarına karar vereceklerini belirten Gürkan, kararlarının olumsuz olması halinde, yapacakları 30 milyon liralık araştırma maliyetinin zarar hanesine yazılacağını da vurguladı.
Mehmet KARA/Dünya
Yorum Yaz