Temmer Mermer 2015 yılına kadar ocak sayısını 10’a çıkaracak!
Bilecik, Eskişehir, Afyonkarahisar, Denizli ve Antalya'da olmak üzere beş mermer ocağı işlettiklerini söyleyen Temmer Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, öncelikli hedeflerinin ocak sayısını 2015'e kadar 10'a çıkarmak olduğunu kaydetti
Bilecik, Eskişehir, Afyonkarahisar, Denizli ve Antalya'da olmak üzere beş mermer ocağı işlettiklerini söyleyen Temmer Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, öncelikli hedeflerinin ocak sayısını 2015'e kadar 10'a çıkarmak olduğunu kaydetti.
Temmer, 1998 yılından bu yana Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi'nde 107 bin metrekarelik bir alan üzerinde, 42 bin metrekarelik fabrika ve 11 bin 400 metrekare idari ve sosyal tesis alanından oluşan fabrikasıyla doğaltaş sektöründeki faaliyetlerine devam ediyor. Ocaklarında yılda ortalama 300 ila 500 bin ton mermer ürettiklerinin bilgisini veren Çetinkaya, bu mermeri 2 milyon metrekare kapasiteli entegre tesislerinde işlediklerini, sonrasında yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda müşterilerine sunduklarını ifade etti. Dünyanın üçüncü büyük mermer entegre tesisine sahip olduklarını savunan Çetinkaya, "Ürettiğimiz mermerin yüzde 80'i ihraç ediliyor. Halen Çin ağırlıklı olmak üzere, dünyanın 40 ülkesine ihracat yapıyoruz" dedi. Geniş ürün çeşidine sahip olduklarına değinen Çetinkaya, "Ürünlerimizin başlıcaları; Crema Nuova, Crema Golden, Rosalia Light, Crema Sunset, Rosalia Pink, Picasso, Rossotem, Jaguar, Afrodit, Afyon Grey, Affumicato, Emparador, Mugla White, Violet, White Dolomite, Limestone, Bordo, Rosso Alicante, Denizli Travertine, Yellow Travertine, Honey Onyx'tir" şeklinde konuştu.
"Geçen yıl 50 milyon TL ciro elde ettik"
Geçen yıl ocaklardan ve fabrikadan toplam 50 milyon TL ciro elde ettiklerini dile getiren Çetinkaya, 2013 ciro hedeflerini ise 60 milyon TL olarak açıkladı. 2015 yılına kadar fiilen beş adet olan çalışan ocak sayısını en az 10'a çıkarma kararında olduklarının altını çizen Rüstem Çetinkaya, "Ayrıca, ocaklarımızda strip üretimine yönelip, yarı mamul olarak Afyonkarahisar'daki fabrikamıza göndermek istiyoruz. Ar-Ge çalışması anlamında ürün kalitesini artırma ve kayıpları azaltarak her anlamda verimliliği artırma çalışmaları yapıyoruz" ifadesini kullandı. Çetinkaya, bunun için en başta çalışanlarına olmak üzere, gerekli tüm yatırımların yapılacağına işaret etti.
Geçen yıl içinde yeni yatırımlara imza attıklarını söyleyen Çetinkaya, "Geçen yıl Denizli ve Antalya ocaklarımızı açtık. Bu ocakların açılması için yaklaşık 3 milyon TL yatırım yaptık. Ayrıca bu günlerde Afyon fabrikamızın olduğu sahada çok şık bir showroom açtık. Yaklaşık 400 metrekarelik bir alan üzerine kurduğumuz showroom'da hem yerli, hem de yabancı müşterilerimizi ağırlamayı planlıyoruz" diye konuştu.
"Ar-Ge'ye çok önem veriyoruz"
Türkiye'de ve dünyada ürün çeşitliliği ve ürün kalitesi yönünden doğal taş araştırma-geliştirme ekiplerinin bulunduğunu belirten Çetinkaya, şöyle devam etti: "Bu ekip, hammadde yönünden dünyadaki arz ve talebe göre ruhsat araştırması yapmaktadır. Firmamız, doğaltaş sektöründe yenilikçi bir yapıya sahip olup; renk, desen farklılıkları gösterebilen, piyasada olmayan yeni ürünler ortaya çıkararak dünya doğaltaş sektörüne katkı sağlamaktadır. Bunlardan bir tanesi Bilecik ocakta üretmekte olduğumuz 'crema eva' taşıdır. Bu taş, mermer piyasasında son dönemlerde çok fazla talep gören bir taş haline gelmiştir. Yeni araştırma ve geliştirme çabalarımız devam etmektedir. Firma olarak Ar-Ge'ye çok önem veriyoruz."
"Doğaltaş, madencilik sektörünün lokomotifi"
Doğaltaş sektörünün gelişmeye devam etmekte olduğunu söyleyen Çetinkaya, işletmelerin önünü açacak yasal düzenlemelerin yapılmasının bu süreci hızlandıracağını savundu. Bu gelişmenin hızlanmasına ivme kazandırabilmek için sektörde faaliyet gösteren firmalara ve hükümete önemli görevler düştüğünü belirten Rüstem Çetinkaya, "Türkiye'nin ihracatında önemli bir yere sahip olan doğaltaş sektörü, madencilik sektörünün lokomotifi konumunda. Son yıllarda doğaltaş ihracatı diğer maden sektörlerinin toplamı ile hemen hemen eşit büyüklüğe ulaşmıştır. Bu gelişmelerde doğaltaşlarda ruhsat güvencesinin artırılmasının büyük faydası olmuştur. Türkiye mermer ve doğaltaşının tanınması konusunda girişimcilerimizin dünyaya açılması da büyük fayda sağlamıştır" dedi.
Firmaların, sektörde haksız rekabet yaratılmaması için çaba sarf etmeleri gerektiğine dikkat çeken Çetinkaya, "Çin'e haksız rekabet sonucu değerinin oldukça altında işlenmemiş blok gönderilmektedir. Daha sonra bu blokların ucuz işçilikle işlenerek ülkemize işlenmiş olarak geri döndüğü görülmektedir. Bu durum haksız rekabete neden olmaktadır" değerlendirmesini yaptı. Sektörün gelişiminin hızlanamamasının bir diğer nedeni olarak bürokratik engelleri gösteren Çetinkaya, özellikle ihracat yapan firmalara bürokratik işlemlerde kolaylık sağlanması, devlet desteklerinin artırılması ile sektörde büyük hamleler yapılabileceği ve ihracat rakamlarının artırılabileceği görüşünde olduklarını söyledi. Çetinkaya, şunları söyledi: "Yasal mevzuatlar düzenlenmeli, ruhsat güvencesi artırılmalı ve çalışmayı engelleyici olan mevzuat, çalışmayı kolaylaştırıcı yönde düzenlenmelidir. Çevrenin korunması ve enerji maliyetinin azaltılması konusunda devlet destekleri artırılmalıdır. Çevre ile ilgili düzenlemelerin giderleri doğrudan vergiden düşülmelidir. Firmalarımız bu yönde özendirilmelidir. Ayrıca eleman sıkıntısının orta vadede giderilmesi adına, okullarımızda ve çıraklık eğitim kurumlarımızda kalifiye eleman yetiştirilmesi konusunda bir seferberliğin içine girilmelidir."
Kobiden
Yorum Yaz