TTNET, akıllı ev projesi ile ilgili gayrimenkul şirketleriyle görüşüyor!
TTNET, evleri 'akıl' ile donatacak TTNET genel müdürlüğü koltuğuna dört ay önce oturan Abdullah Orkun Kaya, ilk projesi olan 'elektronik genel kurul' ile ses getirdi
Geçen yılın son çeyreğinde, Türk Telekom genel müdürlüğü görevine Tahsin Yılmaz'ın geçmesiyle birlikte boşalan TTNET genel müdürlüğü pozisyonuna grubun CFO'su Abdullah Orkun Kaya getirilmişti. Göreve geldiğinden bu yana ilk olarak önceki hafta basınla buluşan Abdullah Orkun Kaya, şirketin yeni dönemdeki yol haritasını, odak alanlarını ve yeni projelerini kamuoyu ile paylaştı. Kaya, dijital platformlarda daha fazla yer alacaklarını, buradaki müşterilerinin sayının artacağını ve yatırımlarını çoğaltacaklarını ifade ediyor, tik kez Ekonomist'e özel söyleşi veren Kaya, özellikle finans altyapısından gelmesinin getirdiği yeni stratejik bakışından, geliştirecekleri yeni projelere kadar birçok konuda sorularımızı yanıtladı.
TTNET genel müdürlüğü görevine finans altyapısından geliyorsunuz. Finans kökenli olmanız TTNET yönetiminde nasıl bir bakış açısı sunuyor?
Kendimi sadece finansçı olarak görmüyorum. Her genel müdür, şirketin finansal durumunu düşünmek zorunda. Ben finansın stratejik tarafından geliyorum. Daha önce yaptığım işler olan SPK'da ve Londra'da Merill Lynch'te yine stratejik adımların finansmanıyla ilgili pozisyonlarda çalıştım. Türk Telekom'da da yatırımcı ilişkileri görevini yürütüyordum. Orada da iş geliştirme ve strateji çalışmalarının hep parçası oldum.
Bu geçmişiniz TTNET genel müdür koltuğunda oturduğunuzda size nasıl bir katkı sağladı?
Yatırımcılar görüşmelerimizde Türk Telekom'un stratejilerini sorguladılar, onlara bunu anlattım. Türk Telekom yatırımcı ilişkilerindeyken de TTNET ile ilgili sorular gelirdi. TTNET ekibiyle çalışıp onlardan bilgi alırdım, oradaki stratejiyi anlatırdım.
Şimdi genel müdür pozisyonundayken bunun çok artısını görüyorum. 2008 yılından beri aslında Türk Telekom grubundayım. CFO olarak da görev yaptım. Sektöre zaten hakimdim. Strateji çalışmalarıyla birlikte yeni projelerin de gelişiminde katkıda bulundum.
Ne gibi projeler gerçekleştirdiniz?
Örneğin Türkiye'de ilk defa yapılan elektronik genel kurul projesini ben geliştirdim. Orada Medyanom iş ortağımız. Onlarla birlikte elektronik genel kurulların altyapısını biz yapıyoruz. İlkini geçen yılın ekim ayında Galatasaray Spor Kulübü'nün genel kurulu ile başlattık. O günden bu yana 20-30 tane genel kıırııl yapıldı. O alanda beklediğimiz gelirin iki katını elde ettik. Mevzuat çerçevesinde mart, nisan ve mayıs ayı sonuna doğru genel kurular mevsimsellik vaizimden hızlanır. Yıl içinde 300-400 tane genel kurul olur diye düşünüyoruz. Elektronik genel kurul yenilikçi bir servis oldu. ABD'den sonra genel kurulların elektronik ortamda yapıldığı ilk ülke Türkiye.
Bu kapsamda yeni servisler planlıyor musunuz?
Şimdi bu kapsamda yeni servislerimiz olabilir diye düşünüyoruz. Anadolu'da halka açık birçok şirket var. Genel kurula katılım çok az oluyor. Bu yolla katılımın artacağını düşünüyoruz. Sadece genel kurula katılım da değil. Kurul öncesi ya da sonrasında yönetim kurulu ile genel müdür yatırımcılarına özel bir mesaj vermek isteyebilir ya da reklam-tanıtım yapmak isteyebilir. Bu gibi ürünlerin sunulması için platformlar geliştirebiliriz.
Hizmetlerinizi internet bağlantısının ötesine taşıyarak dijital platformlarda daha fazla yer alacağınızı duyurdunuz. Bunu anlatabilir misiniz?
Bu vizyona, "Yeni Bir Müşteri Evreni: TTNET 360" diyoruz. Erişimde fiber önceliğimiz olmaya devam ederken, TTNET 360 vizyonumuz çerçevesinde e-ticaretten, online ödeme sistemlerine bulut teknolojisiyle çalışan yeni ürünlere kadar birçok yeni alana adım atacağız.
TTNET'in akıllı ev stratejisi vizyonu vardı. Akıllı ev hizmetiyle örneğin evlere sensör ve kameralarla irtibatlı bilgi kutusu koyulacak eve çocuğunuz geldiğinde mesajla bilgilendirme yapılacaktı. Ya da ev aletleri uzaktan kontrol edilecekti. Bu servisler ne aşamada?
Akıllı ev stratejisi, bahsettiğimiz 360 stratejisinin merkezinde yer alıyor. Orada iş ortaklarımızla birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yurt içi ve yuıt dışından iş geliştirme şirketleriyle görüşmelerimiz sürüyor. Dijital ekosistemi burada da inşa etmek istiyoruz. Bunlar tamamlanınca akılı ev, akıllı site kavramlarını daha fazla duymaya başlayacağız. Özellikle fiber yatırımlarının tamamlanmasıyla burada sistemleri görebileceksiniz. Türk Telekom 2012 yılında 2.4 milyar TL konsolide yatırım rakamı açıkladı. Bunun önemli kısmı fiber alanında. 81 ilde fiber interneti sunuyoruz. 220 bin fiber abonesine ulaştık ilk yılda. Akıllı ev ve site projemizi de bu doğrultuda Türk Telekom ile birlikte yürütüyoruz. Orada önemli bir oyuncu olacağız.
Akıllı ev konusunda ne gibi uygulamalar üzerinde çalışıyorsunuz?
Akıllı ev konusunda iki uygulama var. Bunlardan ilki raf ürünleri denilen hangi sitede, evde olursanız olun evdeki internet bağlantınızla ürünlerden satın alıp kullanabilirsiniz. Bir de yeni sitelerde altyapıyı akıllı ev konseptine göre hazırlama uygulaması bulunuyor. Bunun ikisini de birlikte çalışıyoruz. Raf ürünlerimiz de olacak. Ayrıca yeni yapılacak sitelerdeki altyapının kurulması için gayrimenkul şirketleriyle görüşüyoruz. Birkaç şirketle görüştük. Tarih henüz belli değil ama yakın zamanda bu hizmetleri sunmak istiyoruz. Bu hizmetlerimizi belli müşteri segmentine sunmayı değil olabildiğince geniş kitlelere hizmet etmeyi planlıyoruz. Bu nedenle evdeki şu anda mevcut olan TV'leri de akıllandıracak ürünlerimiz olacak.
TTNET E-TICARETE GİRİYOR
E-ticaretin daha geniş kitlelere yayılmasının önünü açmak istediklerini söyleyen Abdullah Orkun Kaya, konuyla ilgili şunları ifade ediyor: "Dijital müşteri evrenini sahiplenerek iş ortaklıkları ve işbirlikleri yapmak istiyoruz. Hedefimiz mevcut oyuncuların rakibi olmak değil tam tersine pazarı büyütecek adımlar atmak ve e-ticaretin daha geniş kitlelere yayılmasının önünü açmak. Ayrıca TTNET faturası aracılığıyla tahsilat yöntemini e-ticarette de kullanmayı hedefliyoruz. Bu da online ödeme ve tahsilat açısından önemli bir proje olacak."
Gözde Yeniova/Ekonomist
Yorum Yaz