Turcas, yenilenebilir enerjiye 150 milyon euro yatırım yapacak!
Turcas, önümüzdeki dönemde jeotermal ve güneş enerjisi alanına da adım atıyor
Petrol ve gaz aramaya sıcak bakan şirket, Afşin Elbistan Sahası'yla da yakından ilgileniyor. Turcas Petrol Yönetim Kumlu Üyesi ve CEO'su Batu Aksoy, "Yenilenebilir enerjide 100 - 150 milyon Euro'luk bir yatırım yapacağız. Ayrıca en önemli projemiz ise cari açığa katkı sağlayacak olan Star Rafinerisi" diyor.
Turcas, 81 yıllık bir kuruluş, ancak bugün faaliyet gösterdiği alanlarda öncü konumda olan birçok şirkete iştirak eden holding konumunda. Türkiye enerji piyasalarında, Shell ile birlikte Shell & Turcas Petrol A.Ş. bünyesinde akaryakıt dağıtımı ve madeni yağlar, Azerbaycan Devlet Petrol ve Doğalgaz Şirketi SOCAR ile birlikte STAR Rafineri A.Ş. bünyesinde petrol rafinajı, Alman RWE ile birlikte RWE & Turcas Güney Elektrik Üretim A.Ş. bünyesinde elektrik üretimi ve ticareti faaliyetlerini sürdüren entegre bir enerji şirketi. Turcas, bu şirketlerde azınlık ortak konumunda.
Turcas aynı zamanda Türkiye'nin ilk özel petrol rafinerisi ve bugün Akdeniz'e kıyısı olan en büyük akaryakıt depolama tesislerinden biri olan ATAŞ Anadolu Tasfiyehanesi A.Ş' nin de BP ve Shell firmaları ile birlikte ortağı.
Geçtiğimiz günlerde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'a reyting yaptırdıklarını söyleyen Turcas Petrol'ün yönetim kurulu üyesi ve CEO'su Batu Aksoy ile kredi notlarından yatırım planlarına kadar pek çok konuyu konuştuk...
Shell ile yürüttüğünüz akaryakıt işinizde ne gibi gelişmeler söz konusu?
Shell ile olan ortaklığımız gayet başarılı ve sürdürülebilir bir şekilde devam ediyor. Akaryakıt dağıtım sektöründeki pozisyonumuz gayet kuvvetli.
Mevzuat değişikliği tabii ki bizi etkiledi ama bu değişikliklere adapte olduk.
Yenilediğimiz kontratlarda daha çok kendi işlettiğimiz istasyon sayısını artırarak veya satın alma imkanları olursa bunları değerlendirerek ilerlemeyi planlıyoruz. İstasyon sayısında düşüş oldu ama satış potansiyeli açısından yüzde 5'ten fazla bir şey kaybetmedik. Hatta şu dönemde bunu geri aldık. Geçen yıl Shell & Turcas'ın cirosu 11 milyar TL'ydi.
Socar ile birlikte yaptığınız Star Rafinerisi Türkiye'nin en büyük projelerinden...
Star Rafinerisi yaklaşık 5 milyar dolarlık en büyük projemiz. Turcas'ın payı da yüzde 18.5. Kalan 81.5'ta Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi Socar ile Azerbaycan Devlet Petrol Fonu ortaklığında. Bu fon projeyi daha da güçlendiriyor. Bu tip projeler büyük çaplı projeler olduğu için uzun vadeli ve olabildiğince düşük maliyetli krediler bulmak zorundayız.
Yapacağınız rafinerinin çoğu ithal edilecek teçhizat ile yapılacağı için bunlan ithal edeceğimiz ülkelerin Eximbanklar'ı zaten uzun vadeli krediler veriyorlar. Bunlar genellikle ucuz krediler oluyor. Biz şu anda onlara odaklanmış durumdayız. Hedefimiz hem finansmanını hem de ana müteahhit seçimini yıl sonuna kadar bitirmek. Bunu yapabilirsek 2013 başında inşaatlar hızlanmış olacak.
Bu rafineri ile Türkiye'de neler değişecek?
Bu rafineride üreteceğimiz tüm ürünler, Türkiye'nin net ithalatçı olduğu ürünler. Mesela Tüpraş'da 7 milyon ton dizel üretiliyor. Ama Türkiye'nin tüketimi 15 milyon ton. 8 milyon tonluk açık var. Biz 6 milyon tonluk dizel üreteceğiz.
Açığın çok önemli bir kısmını kapatacağız. Ultra düşük kükürdü dizel, yarım milyon ton jet yakıtı ile tamamı ithal edilen hafif nafta üreteceğiz. LPG ve petrokok diye çimento fabrikalarında kullanılan bir madde var, onu üreteceğiz. Türkiye bugün 2.8 milyon ton petrokok ithalatçısı ve sıfır üretimi var.
Ürettiğiniz ürün yüksek değerli olduğu için aradaki fark Türkiye'nin cari açığına net katkı olacak. Bu da yılda birkaç milyar dolara denk geliyor. Bu rafinerinin 20l6'da faaliyete geçmesini planlıyoruz.
RWE ile Denizli'de bir doğalgaz kombine çevrim elektrik santrali yatırımınız var. Çalışmalar bitti mi?
İş yapış şeklimizde yabancı ortaklarla, azınlık ortak olmaktan gocunmadan iş yapmayı tercih ediyoruz.
RWE şirketiyle yaptığımız yatırım elektrik sektörüne önemli bir giriş yaptığımız anlamına geliyor. 800 MW'lık Türkiye'nin tek noktadaki en büyük enerji santrallerinden biri. İnşaatın yüzde 90'ı bitti. Yıl sonunda üretime başlayacak. Oradan yaklaşık 1 milyar TL'lik bir ciro hedefliyoruz. Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 2.5'unu karşılayacak.
Santralle Denizli'nin enerji balansı dengelenecek ve şehir iç piyasada enerji ithalatçısıyken ihracatçısı konumuna gelecek.
Bir jeotermal çalışmanız olduğunu biliyoruz...
Enerjide yatırımları çeşitlendirmek gerekiyor. Rüzgarda agresif değiliz.
Jeotermale yöneldik. İzmir, Denizli ve Aydın'da dört arama ruhsatı aldık. Jeotermal enerji ekibi kurduk. Sondaj öncesi çalışmaları yürütüyoruz. Yıl sonuna kadar sondaj yapmayı hedefliyoruz.
Sondaj çok maliyetli. Bir kuyu 2 mil yon dolar. Beş kuyu açıp sonuç alamayabilirsiniz. Hedefimiz bu alanda 30 - 50 MW'lara çıkmak. 2013'te jeotermale start vermeyi planlıyoruz.
Güneş enerjisine girmeyi planlıyor musunuz?
Solar tarafta birtakım lisanslamalar için önümüzdeki 1.5 yıl ölçümlemelere gidip kendimizi pozisyonlandırmayı düşünüyoruz. Buradaki hedefimiz 2014.
Devlet yerli kömüre dayalı enerji santrallerini destekliyor. Sizi bu alana girmeyi düşünüyor musunuz?
Yerli kömüre dayalı bir enerji santrali yapmanın maliyeti de şu anda çok yüksek. MW başına 2 milyon Euro'ları buluyor. 500 MWlık bir tesis için 1 milyar Euro'ları konuşuyorsunuz. Dolayısıyla burada Afşin Elbistan Sahası öne çıkıyor ve burarım özelleştirilmesi. Parsellerin özel sektöre ihale edilmesini bekliyoruz. Belki yerli veya yabancı kurumlarla işbirliği yaparak biz de orada olabiliriz.
Petrol ve gaz aramaya yönelik girişimleriniz olacak mı?
Yabancı büyük petrol şirketleriyle işbirlikleri yaparaktan küçük de olsa arama, üretim, taşıma projelerinde yer alabilir miyiz bunun çözümlerine bakıyoruz. Azerbaycan ve Kuzey Irak'ta petrol işi yapmak için görüşmelerimiz sürüyor.
Önümüzdeki beş yıl için enerjiye ne kadarlık yatırım planlıyorsunuz?
Akaryakıt dağıtımında beş yılda yaptığımız yatırımların toplamı 500 600 milyon dolan geçiyor. 5 milyar dolarlık Star'da ise payımız 1 milyar dolar. Denizli santralindeki payımız ise 240 milyon dolar. Jeotermal, rüzgar, güneş tarafında ise fırsatlara bakıyoruz.
Hedefimiz beş yılda 50-100 MW'lık yenilenebilir kapasiteye sahip olmak.
O da yaklaşık en az 100 -150 milyon Euro'luk bir yatırım anlamına gelir. Afşin - Elbistan Sahası için bir ortaklık yaparsak da 500 - 600 milyon Euro'luk bir yatırımdan bahsediyor oluruz ve Turcas'ın da payı 100- 200 milyon Euro olur
Özlem Bay Yılmaz / Ekonomist
Yorum Yaz