Türk Telekom, elektrik sayaçlarını okuyacak
Türk Telekom CEO’su Tahsin Yılmaz, sektörde kârlılığı artırmak için katma değerli hizmetlere odaklanmanın şart olduğunu söylüyor
Telekom sektöründe karlılık ve rekabet artık ‘katma değerli hizmetler'de. Türk Telekom CEO'su Tahsin Yılmaz, ses iletişiminin gelirlerindeki payının yüzde 30'lar seviyesine gerilediğini belirterek, karlılığı artırmak için akıllı sayaçla elektrik faturası okumaktan KOBİ‘lere bulut çözümlerine ve Digiturk teklifine kadar planladıkları farklı hamleleri anlattı.
Üretim şirketi olabilmek için düzenleme gerek
“Biz biraz tüketim toplumuyuz, Türkiye'deki şirketler olarak bizler de tüketim şirketiyiz. Bizim de üretim şirketi olmamız lazım” diyen Tahsin Yılmaz, bu zorlu süreçte doğru hamlelerle hem şirketlerin üretim anlamında önemli adımlar atabileceğini hem de Türkiye'nin bölgenin internet merkezi olabileceğini düşünüyor. Tahsin Yılmaz, Türkiye'nin internette merkez haline gelmesi için çalışmaların sürdüğünü vurguladı. “Kısa süre önce Katar'dan misafirlerimiz geldi. Bizim Cidde'den başlayıp Amman, Şam ve İstanbul'a gelen bir link vardı. Şu an Suriye'den dolayı bir sorun var. Ortadoğu'dan gelen bir başka link var. Orta Asya'dan içinde bulunduğumuz bir konsorsiyum var. Kazakistan, Gürcistan ve Türkiye olarak. Orada da Çin'den gelen hattın İstanbul üzerinden geçmesi söz konusu. Dolayısıyla Türkiye bir merkez haline geliyor internette. İletişim hattından her şey geçiyor ve çok etkin bir bağ. Türkiye coğrafi konumundan dolayı Ortadoğu-Avrupa, Orta Asya Avrupa ekseninde çok önemli bir nokta. Katıldığımız toplantılarda Türkiye bir hub olur görüşü oluşmuş durumda.”
Ama elbette yapılması gerekenler var... Yılmaz şöyle anlatıyor: “Bu çok kolay bir süreç değil. Global şirketler, örneğin Google gelip buraya server'ını kurmuyor. Bir yasamız var, şirket yöneticilerine belirli koşullar yerine getirilmezse hapis cezası öngörüyor. Bu caydırıcı olabiliyor. Server Türkiye'de olsa, Türkiye böyle bir merkez olabilir. Bazı yasal ve ticari düzenlemeler yapılmalı ki Türkiye genç nüfusuyla hakikaten bir merkez haline gelebilsin. Youtube 2 yıl yasak kaldı biliyorsunuz Türkiye'de. Bunların olmaması gerekir. Bu konuda yavaş yavaş mesafe alıyoruz, gerekli yasal çalışmalar yapılıyor.”
EPDK ile akıllı sayaç işi için görüşüyoruz
“Rakiplerimiz sadece Türkiye'de değil, global rakiplerimiz de var” diyen Türk Telekom CEO'su şöyle devam etti: “Gelip ülkemizde mali açıdan belirli boşlukları kullanarak bizim kurduğumuz altyapı üzerinden belirli cirolar elde ediyorlar. Global ölçekte olduğu için lokal operasyonlar bu tehditlere de dikkat etmek zorundayız. Artık gelirinizi koruyup karınızı makul ölçüde artırmak için çok daha fazla çalışmanız yeni hizmetler ortaya koymanız gerekiyor.” İşte akıllı ev telefonları bu çalışmanın bir ürünü. Ama TT'nin geliştirdiği yeni hizmetleri bununla da sınırlı değil. Akıllı şehirler kurma vizyonuna da odaklanmış şirket. İlk proje akıllı sayaçlar... Yılmaz, pilot çalışmaları başlayan proje ile ilgili şu bilgileri verdi: “Biz Türkiye'deki tüm binalara bir kablo ile bağlıysak ve bunun da yeterliliğini fiberle artırıyorsak, buradan yeni hizmetler yaratabiliriz. Türkiye'de 21 elektrik dağıtım şirketi var. Bu sayaçları okumak için biri geliyor evinize ve okuyor. Biz TT olarak bu sayaçları ücretsiz olarak değiştirmeyi vaat ediyoruz. Böyle bir proje oluşturduk. Akıllı sayaçları biz kuracağız. Bir veri servisi üzerinden elektrik şirketleri oturduğu yerden fatura çıkarabilecek. Bunun finansmanını kayıp kaçak oranını azaltma ile karşılayabileceğiz. Bu konuda şirketlerle, EPDK ile Enerji Bakanlığı ile görüşüyoruz, pilot uygulamalarımız var. Bursa'da pilot çalışmaya başladık.”
Türk Telekom'un gelecek vizyonunu belirleyen CEO Tahsin Yılmaz, 3 D vizyonunda önemli adımlar attıklarını söyledi. Birinci D, dijital yaşam vizyonu. Bireysel yaşamda ve iş hayatında dijital dönüşümün gerçekleştiğini, dijital bir neslin geldiğini anlatan Yılmaz, “Yeni bir yaşam tarzı var. Türk Telekom dijital yaşamda öncü bir rol üstlenecek” diye konuştu.
Dünya markası olma vizyonu belirlendi
Geçtiğimiz bir yılda dijital yaşam dönüşümünde altyapı ve üstyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesi için düğmeye basılmış. “Altyapı yatırımlarında fiber optik ağlar söz konusu. Türk Telekom, ortaklık yapısı nedeni ile tüm Türkiye'ye bakıyor. Fiber dönüşümde 81 ilde hızla yatırımlarımız devam ediyor” diyen Yılmaz, fiber optik ağın bir dijital otoban olduğunu söyledi. Bu otobanı kurduğunuzda üzerinden minimum 50 megabit hız bağlantısı yapabiliyorsunuz. “Bu 100 bin megabite kadar gidebiliyor. Altyapıda çok önemli bir mesafe aldık” diyen Yılmaz, geçtiğimiz yıl 2.4 milyar TL'lik yatırıma ulaştıklarını söyledi. Bu yıl ise 2.2 milyar TL'lik yatırım yapılacak. “Sektörde açık ara öndeyiz. Operatörler fiber optik yatırımları hızlı şekilde yapamıyorlar. Biz kendi imkanlarımızla, özkaynaklarımızla bu yatırımı sürdürüyoruz” diyen Yılmaz, data trafiğindeki artışa işaret etti: “İstanbul trafiğinden bahsediyoruz. Dijital dünyada da trafiğin oluşmaması için zamanımızın petrolü olarak tanımlanan dijital otoyolları inşa etmek durumundayız. Bu, Türkiye'nin geleceğine yatırımdır.”
Türk Telekom şimdi, ulaştığı yeni bant genişliğini kullanmak için firmalarla işbirliği yaparak yeni ürün ve servisler üzerinde yoğunlaşma stratejisini uygulayacak. Burada Yılmaz, akıllı ev, akıllı bina ve akıllı şehir uygulamalarının devreye gireceğini anlattı.
3 D vizyonunda ikinci D ise değer. Müşteriye gösterilen değer konusunda çok hassas olduklarını belirten Yılmaz, bu noktada bir özeleştiri de yaptıklarını ve müşteriye gösterilen değeri daha ileri noktaya taşımayı hedeflediklerini anlattı. Üçüncü D de dünya. Tahsin Yılmaz, Türk Telekom'u dünyaya açma, bir dünya markası haline getirme çalışmalarının vizyon olarak belirlendiğini söyledi. “Yurtdışında fırsatları gözlemliyoruz. TT olarak danışmanlık hizmetleri de veriyoruz” diyen Yılmaz, şöyle devam etti: “Ortadoğu ve Balkanlar'da orta seviye telekom şirketlerine danışmanlık veriyoruz. Arnavutluk Telekom'da hissedarız zaten Çalık ile birlikte. Orada da ciddi bir rekabet ortamı var. Afrika önümüzdeki dönem Ortadoğu'dan daha çok konuşacağımız bir bölge olacak. Orta ve Doğu Avrupa gibi Kuzey Afrika'yla da Ortadoğu ile de yakından ilgiliyiz.”
Mutfakta projeler pişiyor kurumsalda da iddialıyız
Şu anda Türk Telekom'un mutfağında çok önemli projeler pişiyor. “Çok önemli bir noktaya geldik. Çok yakında ayrıntılarını kamuoyu ile paylaşacağız” diyen Tahsin Yılmaz şöyle konuştu: “Altyapıya çok önemli yatırımlar yapıyoruz. Bunu neden yapıyoruz? Bunu kamuoyuna doğru anlatmak istiyoruz. Bölgesel büyüme hamlelerimiz önemli. Biz hem bireysele hem de kurumsal müşterilere yönelik hizmet veriyoruz. Kurumsal müşteriler anlamında pazardaki payı en büyük firma Türk Telekom. Bir banka, Türkiye'de 2 bin şubesi var. Tüm bina ve şubelerinin fiber ağla birbirine bağlanması, güvenlik kalkanı ile güvenliğe alınması, tüm iletişim hizmetlerinin tek bir çözümle sunulması... Biz bu tip hizmetleri kolaylıkla sunabiliyoruz, yaygın teşkilatımızla bakım ve işletmesini yerinden yapabiliyoruz.”
Büyük işler için artık büyük işbirlikleri şart
Telekom sektöründe yeni trendler var: Bulut bilişim KOBİ‘lere önemli avantajlar sağlıyor. Türk Telekom burada da iddialı. “Bulut bilişimde ve veri merkezi alanlarında önümüzdeki yıllarda hızlı gelişmeler bekliyorum. Bu kapsamda ürün ve servisler çoğalacak” diyen Yılmaz şöyle devam etti: “Dijital şehir uygulamaları alanında önemli adımlar atmayı planlıyoruz. Oyun alanımızı ev ve iş yerinden sonra şehirler olarak da genişletmek istiyoruz. Akıllı şehir uygulamalarında belediyeler ve kuruluşlarla gerekli işbirlikleri doğru kurulursa büyük adımlar atabiliriz. Önümüzdeki dönemde ben büyük işlerin büyük işbirlikleri ile yapılabileceğini düşünüyorum. Rekabette çok ileriyiz ama büyük işbirlikleri olmadan büyük işler yapabilmek artık mümkün değil. Kentsel dönüşüm de bizim için büyük bir fırsat. Binalar tekrar yapılırken iyi bir altyapı kurabilirsek orada önemli bir potansiyel var.”
4G yatırım demek ama bu büyümelerle zor...
“Cep telefonu operatörleri baz istasyon ve santrallerini 4G haline getiriyorlar. O trafiğin taşınması için çok güçlü bir fiber altyapıya ihtiyaç var. Orada biz zaten altyapıyı yaparak destek oluyoruz. 4G'nin gelmesi yeni yatırım demek olacak. Şirketlerin yatırım yapabilmesi, bu yatırımı çıkarabilmesi zorluk arz ediyor. Bugün herkesin cep telefonu var. İnternet de belirli bir noktada doygunluğa ulaşacak. Böyle olunca rekabetin dozu artıyor. Hat taşıma çıktı, 50 milyon telefon taşındı ama orada bir kısır döngü var maalesef. Bir çeyrekte bir operatöre gidenler artıyor, diğer çeyrek başka bir kampanya ile diğer operatöre... Toplam pazar büyüklüğüne bakmak lazım ki o aslında istediğimiz ölçüde büyümüyor. Reel büyümede istenilen seviyelere ulaşamazsanız, yatırım yapamazsınız. Ücretler sürekli geriliyor. Kişi başı 20 TL'den bahsediyoruz ev ve iş telefonları için aylık.. Bu fiyatlar artmayacak, aksine aynı fiyata daha iyi hizmet vermek için yarışıyoruz.”
Futbol 75 milyonun mutabakat sağladığı güzel bir içerik
“Artık ses ve data dışında görüntü iletişimi de çok önemli hale geldi. Bizim IPTV projemiz burada önemli. Digiturk için bağlayıcı olmayan bir teklif sunduk. Süreci bekliyoruz. Teknolojinin bizi getirdiği nokta bu. Artık ses haberleşmesi rutin hale geldi. Burada da rekabet sona erdi operatörler arasında. Bir pazar var, orada yüzde 90'ın üzerinde mobil ses iletişimi yaşanıyor. Şimdi datada rekabet başladı. Biz önce ADSL teknolojisini getirdik TT olarak. 3G devreye girene kadar pazarın tamamı bizdeydi. O tarihten beri de pasta mobil ve sabit olarak paylaşılıyor. Şimdi data haberleşmesi hızlandı. Biz de fiber teknolojisini daha hızlı biçimde Türkiye'ye yayıyoruz. Burada canlı yayını izlerken yayını durdurma imkanı veriyor IPTV. Kaçırdığınız programı istediğinizde izleyebiliyorsunuz. Akıllı cep telefonları büyük bir dönüşüm yarattı. Şimdi akıllı televizyonlar yayılıyor. Televizyon aynı zamanda internet. Artık içerik çok önemli hale geldi. Futbol 75 milyonun üzerinde mutabakat sağladığı güzel bir içerik. Burada teknolojimiz var, finansal gücümüz var, orada güzel bir içerik var. Digiturk'ün bizim için avantajı, oturmuş bir operasyon olması. Mevcut müşterisi var. Elbette teknolojisini yenilemek gerek. Sektöre yeni bir oyuncu olarak girmek farklı, mevcut bir şirketle başlamak farklı. Burada belirleyici faktör futbol içeriği.”
Özlem Ermiş Beyhan/Dünya
Yorum Yaz