maritbet girişmaritbet
Türkiye’de yabancı firmaların Ar-Ge sayısı 141’e yükseldi!

Türkiye’de yabancı firmaların Ar-Ge sayısı 141’e yükseldi!

2008'de çıkarılan Ar-Ge teşvikleri yabancı devlerin araştırma üslerini Türkiye'ye çekti. 50'ye yakın şirket Ar-Ge merkezini taşıdı

 

2008'de çıkarılan Ar-Ge teşvikleri yabancı devlerin araştırma üslerini Türkiye'ye çekti. 50'ye yakın şirket Ar-Ge merkezini taşıdı. Yerli firmalar da boş durmadı, Türkiye'deki Ar-Ge merkezlerinin sayısı beş yılda 20'den 141'e çıktı

Türkiye'de son yıllarda artan Ar-Ge teşvikleri dünya devlerinin beyin takımlarını Türkiye'ye çekti. Siemens'ten Ford'a, Ericsson'dan Bosch'a kadar 50'den fazla yabancı şirket Ar-Ge merkezini taşıdı. Kısa süre sonra aralarında Toyota, Genband, Artek ve 3M gibi firmaların da yer aldığı 12 yabancı şirketin daha Ar-Ge için Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.

5 YILDA 120 YENİ MERKEZ

Sadece yabancı değil yerli firmaların da birbiri ardına Ar-Ge merkezi açmasıyla 5 yılda sayı 21'den 141'e çıktı. Bu merkezlerde istihdam edilen personelin sayısı da 100 bini buldu. Firmaların Türkiye'yi seçmesinde teşviklerin yanı sıra yetişmiş insan gücünün de etkisi olduğunu ifade eden Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Cevahir Uzkurt, Türkiye'nin hızla bölge coğrafyasının Ar-Ge merkezi olmaya başladığını söyledi. 2013'de Ar-Ge'ye 6 milyar TL teşvik verileceğini ifade eden Uzkurt, "Şu an Türkiye'de sağlanan teşvikler dünyada çok az sayıda ülkede var. Kurulan merkezlerin personelinden vergisine kadar birçok masraf kalemini devlet karşılıyor. Buna Türkiye'nin yetişmiş genç nüfusunu da ekleyebiliriz. Durum böyle olunca yabancı firmalar hızla Ar-Ge merkezlerini Türkiye'ye taşımaya başladı. Şu anda da çok önemli firmalar ile görüşüyoruz. Yakında başka devler de Ar-Ge merkezini Türkiye'ye taşıyacak" açıklamasında bulundu. Öte yandan Türkiye ilk kez Ar-rge Merkezleri Zirvesi düzenleyecek. 25 Eylül'de İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek organizasyona Türkiye'deki tüm Ar-Ge merkezleri katılacak.

BİNLERCE TÜRK MÜHENDİS ÇALIŞIYOR

 Ford Otosan, Ar-Ge konusunda attığı adımlarla dünyadaki üçüncü büyük merkezini Türkiye'de kurdu ve bin 100 mühendis kadrosuna ulaştı.

 Siemens bölgedeki en büyük Ar-Ge merkezini Gebze'ye taşıdı.

 Bosch'un Ar-Ge merkezinde 400 kişi çalışıyor. Bilişim devi ABD'li Genband, Kanada'daki mükemmeliyet merkezini Türkiye'ye taşıyor.

 Dünyanın en büyük sanayi araştırma şirketi Artek, Türkiye'ye Ar-Ge merkezi kuruyor.

 Toyota Ar-Ge merkezini taşımak için ön görüşmeleri tamamladı.

En az 50 kişi çalıştırmak zorunlu

Ar-Ge merkezi statüsüne kavuşmak için tam zamanlı en az 50 personelin istihdam edilmesi gerekiyor. Personel gideri de dahil olmak üzere gerçekleştirilen harcamaların yüzde 90'ı teşvik kapsamında yer alıyor.

Sabah

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye’de yabancı firmaların Ar-Ge sayısı 141’e yükseldi!
  • 19.09.2012 13:02

Türkiye’de yabancı firmaların Ar-Ge sayısı 141’e yükseldi!

2008'de çıkarılan Ar-Ge teşvikleri yabancı devlerin araştırma üslerini Türkiye'y ...

Eczacıbaşı Yapı’dan Ar-Ge’ye 30 milyon Euro!
  • 01.07.2012 08:46

Eczacıbaşı Yapı’dan Ar-Ge’ye 30 milyon Euro!

Yapı ürünleri sektöründe Avrupa’nın en büyüklerinden biri olan Eczacıbaşı Yapı, ...