Türkiye gayrimenkul nedeniyle İspanya gibi olabilir!
İspanya merkezli yatırım ve finansman şirketi N+1 International Yönetim Kurulu Başkanı Santiago Eguidazu, ülkesinin gayrimenkulde oluşan balon fiyatların patlaması sonucu battığını söyledi
İspanya merkezli yatırım ve finansman şirketi N+1 International Yönetim Kurulu Başkanı Santiago Eguidazu, ülkesinin gayrimenkulde oluşan balon fiyatların patlaması sonucu battığını söyledi. İspanya'da krizden önce bankalar 300 milyar Euro'luk gayrimenkul kredisi vermişti. Eguidazu, balon fiyat oluşması halinde Türkiye için de gayrimenkulde aynı riskin olduğunu söyledi.
Enerji ve gayrimenkul sektörlerinde yatırım bankacılığı ve kurumsal finansman hizmeti veren İspanya merkezli N+1 International şirketi, firmaların satış ve ortaklığına aracılık eden İstanbul merkezli kurumsal finansman şirketi Daruma ile ortaklık kurdu. İki şirketin kasasından para çıkmayan ortaklık anlaşması sonucu N+1, Türk şirketi Daruma'nın yüzde 20 hissesine 6. ortak olarak sahip olurken; Daruma da yüzde 20 hissesi karşılığında N+1 International şirketinin yüzde 5,23 hissesini aldı. İki şirketin ortaklığı ve yeni hedeflerini Daruma Yönetim Kurulu Başkanı Okan Altuğ ve N+1 Yönetim Kurulu Başkanı Santiago Eguidazu, dün İstanbul'da birlikte açıkladı.
Açıklaması sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Santiago Eguidazu, "Türkiye'de sıfırdan AVM ve ofis mi yapacakları veya doğrudan AVM veya ofis binası mı satın alacakları" ile ilgili soruya şu karşılığı verdi: "İspanya'da ekonomik krizin asıl yanı şu; bankalar gayrimenkule 300 milyar Euro finansman verdiler. Gayrimenkulde fiyatlar arttı ama fiktif, balon fiyatlar oluştu. Sonra balon patladı. Biz 30 milyar Euro'luk borcu yeniden yapılandırdık, buna finans sağladık. Türkiye'de İstanbul'da da aynı problem yaşanabilir. Yılda 1 milyon konuta ihtiyaç var diyorlar Türkiye'de, bu istihdam ve gelişme de demek. Türk hükümeti de bizdeki aynı hataları yapabilir. Amerika'da da kiracısı olmayan binaları kaldıraçlı işlemlerde kullanan Lehman Brothers battı. İnşaatta gerçek olmayan yüksek, balon fiyatlar oluşursa bir süre sonra patlıyor. Dikkat edin, Türkiye'de de balon fiyatlar oluşursa aynı risk olur. Sıfırdan yatırımı risk almak isteyen yapsın, sıfırdan ofis ve AVM yatırımı bizim işimiz değil." İspanya eski sanayi bakanı da olan Eguidazu, Avrupa'nın ağırlıklı olarak orta ölçekli şirketlerden meydana geldiğini, kendilerinin ilgi alanının da bu şirketler oluşturduğunu ifade etti. Avrupa'da 600 megavat kurulu güce sahip rüzgâr gülüne sahip olduklarını belirten Eguidazu, Türkiye'de de bu alanda faaliyet göstermek istediklerini söyledi.
Bundan üç yıl önce danışmanlığını yaptıkları, inşaat malzemeleri üreticisi bir İtalyan şirketine yeni yatırım alanı olarak Türkiye'yi önerdiklerini belirten Eguidazu, ancak şirketin kendilerini dinlemeyip Yunanistan'da bir fabrika satın aldığını ve bu yatırımın battığını açıkladı. Yunanistan'ın krize girmesiyle batan bu fabrikanın sahibi İtalyan şirket, 3 yılın ardından bu defa yatırım yapmak üzere Türkiye'ye geldi. N+1 Daruma aracılığıyla satın alma veya ortaklık kurmak üzere gelen şirketin yöneticileri dün Mersin'de bir fabrikayı ziyaret etti. İtalyanlar, Türkiye'de bu alanda 5 fabrikayı yatırım amacıyla geziyor.
Yeni ortaklık sonrası N+1 Daruma ismini alan şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Okan Altuğ da, hem Türk şirketlerinin yurtdışındaki hem de yabancı şirketlerin Türkiye'deki KOBİ düzeyindeki 1.500 şirketle ilgili satın alma ve ortaklıklarına aracılık etmeye odaklanacaklarını söyledi. Altuğ, Türkiye'de yıllık cirosu 25 milyon ile 250 milyon Euro arasında olan 1.500 şirket bulunduğunu belirtti. N+1 ve Daruma, enerji, mezzanine ve gayrimenkul alanlarında ise yüzde 50'şer ortaklıkla 'sermaye fonları' kurmak üzere anlaştı. Altuğ, hedeflerinin 250-400 milyon Euro'luk enerji fonu, 200-300 milyon Euro'luk mezzanine yatırım fonu ve 200-300 milyon Euro'luk ticari gayrimenkul yatırım fonu kurmak olduğunu açıkladı.
İbrahim Balta/Zaman
Yorum Yaz