maritbet girişmaritbet
Umut Tur: İzmir'deki inşaat şirketleri yeterince büyüyemiyor!

Umut Tur: İzmir'deki inşaat şirketleri yeterince büyüyemiyor!

Terakord Yapı Kimyasalları, İzmir'de inşaat şirketlerinin yeterince büyüyememesi nedeniyle faaliyet alanını Ankara'ya taşıdı.

 

Terakord Yapı Kimyasalları, İzmir'de inşaat şirketlerinin yeterince büyüyememesi nedeniyle faaliyet alanını Ankara'ya taşıdı. 
 
Terakord Yapı Kimyasalları Sahibi Umut Tur, üretimlerini İzmir'de devam ettirdiklerini vurgularken inşaat sektöründe birçok işin Ankara merkezli çıkması nedeniyle taşınmak zorunda kaldıklarını söyledi. 
 
Umut Tur, firmanın Ankara'ya daha çok ağırlık vermelerinin sebebini şöyle açıkladı: "Türkiye'de şu anda inşaat sektörünün çok büyük bir yüzdesini devletin oluşturduğu projeler yönlendiriyor. Bu projeler de bakanlıklar olsun, TOKİ olsun Ankara merkezli çıkıyor. Ürettiğimiz ürünlerin bu projelerde yer almasını sağlamak, tanıtımını yapmak ve müşavir firmaları ikna etmek anlamında çalışmaların merkezi tamamıyla Ankara. Biz daha önceden de sürekli temas halinde olarak bu çalışmayı zaten yapıyorduk. Eksiden bir birim verim alırken, şu anda beş birim verim alır hale geldik.  Şu anda Türkiye'deki adalet saraylarının hepsinin su yalıtımlarını biz yapıyoruz."
 
Üretimlerini yine İzmir'de yapmaya devam ettiklerini dile getiren Tur, "Burada yerleşik bir düzenimiz var. Üretimimizi hiçbir şekilde değiştirmeyi düşünmedik çünkü kimya sektörüyle uğraşıyoruz. Burada almış olduğumuz bir takım izinler var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın denetimindeyiz. Onları sil baştan yapmayı da arzu etmedik. Şu anda 18 kişi istihdam sağlıyoruz, ekibimizi de bozmadık. Zaten uygulama anlamında taahhüt hizmeti de veriyoruz. Bu taahhüt hizmetlerinin yüzde 95'i İzmir'in dışında. Yani İzmir'deki proje ve yatırım oldukça az. Bu İzmir'deki firmaları çok da besler gibi gözükmüyor. O yüzden şu andaki işlerimizin ağırlığı İzmir'in dışında" dedi. 
 
"İZMİR'İN KENTSEL DÖNÜŞÜMÜNDE İSTANBUL VE ANKARA FİRMALARI YER ALACAK"
 
Kentsel dönüşüm yasasıyla birlikte İzmir'de inşaat sektörünün canlanacağını dile getiren Tur, "İstanbul ve Ankara menşeili firmaların bahsettiği İzmir'de ciddi bir yatırımın olacağı yönünde. Fakat bu işleri yapacak olan firmalar yine İstanbul ve Ankara firmaları olacak. 
 
İzmir'deki firmaların sermaye güçleri bu tip işleri yapmaya çok da müsait değil. İzmir'de büyük çaplı inşaat taahhüt firması kalmadı. Çok büyük, kapsamlı projeleri İstanbul ya da Ankara firmaları yapıyor. Örneğin İzmir'deki Kavuklar, Folkart gibi binaların da müteahhitlik hizmetlerini İstanbul firmaları yapıyor. Dolayısıyla üretimimiz yine İzmir'de ama İzmir pazarının yetmemesinden dolayı ağırlığımızı Ankara'ya kaydırdık" diye konuştu. 
 
Yalıtımın öneminin günden güne arttığına vurgu yapan Tur, devletin yalıtıma önem verdiğini, ısı yalıtımı üzerine çalışanların daha çok katma değer sağlayacağını, yalıtım bilincinin oluşmasının güzel bir şey olduğunu söyledi. Tur, işleyiş hakkında da şu bilgileri verdi: "Devlete iş yapan müteahhitlerden iş alıyoruz. İhaleyi alırken bunun iki ayağı var: Öncelikle inşaatın projesi oluşturuluyor. Mimar işin teknik şartnamesini hazırlıyor. 'Bu inşaatın çatısında, tabanında, boyasında şu malzemeyi kullanacaksın' diye yazıyor. Bunlar en ince ayrıntısına kadar tarifleniyor. Şayet sizin ürününüz o tarifin içinde yer alıyorsa siz 1-0 önde başlıyorsunuz. İhaleyi kim alırsa alsın, ondan sonra müteahhitle görüşüp o projede yer almaya gayret ediyorsunuz."
 
Sektördeki birçok firmanın ithal ettiği kimyasalları kendi bünyelerinde üreten Terakord Yapı Kimyasalları firmasının ürettiği ürünlerin bazıları şu şekilde: "Su Yalıtım Sistemleri, Poliüretan Zemin Kaplama Sistemleri, Epoxy Zemin Kaplama Sistemleri, Akrilik ve MMA Esaslı Zemin Kaplama Sistemleri, Polimer Modifiye Harçlar ve Sıva Sistemleri, Anti Korozif Boyalar, Özel Boyalar, Yüzey Kondüsyon Arttırıcılar, Dış Cephe Kaplama Sistemleri, Enjeksiyon Sistemleri Ankraj Ürünleri." 
 
Nihal Özken/Ticaret Gazetesi

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaat malzemesi sanayisinde yıl sonu büyüme bekleniyor
  • 28.06.2024 16:33

İnşaat malzemesi sanayisinde yıl sonu büyüme bekleniyor

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından düzenle ...

Bina tamamlama sigortası kapsamı genişliyor
  • 10.06.2024 14:37

Bina tamamlama sigortası kapsamı genişliyor

Ön ödemeli konut satış sözleşmelerine ilave olarak 6 Şubat depremi sonrası hız k ...

Nurdağı Devlet Hastanesi'nin yüzde 98'i tamamlandı
  • 03.06.2024 16:55

Nurdağı Devlet Hastanesi'nin yüzde 98'i tamamlandı

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde yap ...

MÜSİAD inşaat tedarikçi günü etkinliği yapıldı
  • 30.05.2024 11:56

MÜSİAD inşaat tedarikçi günü etkinliği yapıldı

Sektörün önde gelen müteahhitlik firmaları ile bu firmalara mal, ürün ve hizmet ...

TOKİ'den millet bahçelerine ilişkin açıklama
  • 28.05.2024 09:54

TOKİ'den millet bahçelerine ilişkin açıklama

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ...

Avro Bölgesi'nde inşaat üretimi martta arttı
  • 22.05.2024 10:51

Avro Bölgesi'nde inşaat üretimi martta arttı

Avro Bölgesi'nde inşaat üretimi, martta önceki aya göre yüzde 0,1 yükseldi. & ...