YDA, holdingleşerek büyüyecek!
İnşaat sektörünün lokomotiflerinden YDA, 5 bin yatak kapasitesini iki katına çıkacak. Firma, aynı zamanda holdingleşme çalışmalarını sürdürüyor.
5 bin yatak kapasitesini iki katına çıkarmayı hedeflediklerini belirten YDA Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, "Bir altyapı holdingi kuracağız ve halka arz edeceğiz" dedi.
Taahhüt projeleri kapsamında hastane inşaatları, Kamu-Özel Ortaklığı (Public-Private Partnership - PPP) projeleri kapsamında da şehir hastaneleri yapan YDA Holding, mevcut projelerdeki 5 bin olan yatak kapasitesini iki katına çıkarmayı hedefliyor. Yeni yatırımların finansmanı için yeni bir holding kurarak bu firmayı halka açacaklarını söyleyen YDA Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, "Üç dört yıl sonra YDA'yı uluslararası bir holding haline getirmeyi düşünüyoruz. Altyapı holdingi kuracağız. YDA Infra Holding adında. Bu şirket tüm sağlık ve havalimanı işletmeleri için kurulacak. 2017'nin ilk çeyreğinde Kayseri açılacak. Manisa 2017, Konya ve Urfa 2018'de devreye girecek. Kuracağımız bu Infra Holding nakit akışının başlamasının ardından ilk senesinde halka arz edilecek" dedi. PPP ile devletin de vatandaşın da özel sektörün de kazandığını belirten Arslan, modelin farklı alanlarda da yaygınlaşmasından yana. Okan Üniversitesi'nden Yardımcı Doçent Dilek Leblebici Teker'in 100 yatak kapasitesi için 20 yıllık bir Kamu Özel Ortalığı varsayımı ile yaptığı hesaplamaya göre devlet hazinesine katkı 8 milyon doları buluyor.
1.35 MİLYAR EURO'LUK YATIRIM
Arslan, gelecek 4 yılda, Şehir Hastaneleri ve Dalaman Havalimanı İç Hatlar Terminali İnşaatı ile PPP altyapı projelerine 1 milyar 350 milyon euronun üzerinde yatırım yapacaklarını belirtti. Eski hastanelerin toplam inşaat alanının yatak başına alanının 50-70 metrekare iken yeni projelerde bu rakamın 120-150 arasında olduğunu da belirten Arslan, "ABD'de bu rakam 250-270 iken, yapılacak yeni şehir hastanelerinde 270 metrekare olacak. Bu örnek bile sağlık hizmetinin kalitesini gösteren bir ölçek" dedi.
ALTYAPIYA ÖZEL FON KURULMALI
2023 hedeflerinin tamamlanması için 250 milyar dolarlık bir yatırım gerektiğine dikkat çeken Arslan, "Bunun için en azından 30 milyar dolarlık bir sermaye büyüklüğüne sahip olunması gerek. Bu büyüklükte bir aktifimiz olmadığı için bir 'Altyapı Sermaye Fonu' kurulmalı diye düşünüyorum. Hazine'nin 100 milyon dolar gibi cüzi bir miktarla başlatabileceği bu tür bir fon yurtdışından ve içeriden emeklilik fonları dahil ciddi paralar çekebilir" şeklinde konuştu.
FİNANSMANDA MEDENİYETLER İTTİFAKI
İslam Kalkınma Bankası, özel sektör ve kalkınma bankaları ile birlikte ilk kez bir hibrit finansmana imza attıklarını belirten Arslan, "350 milyon euro kredi aldık. Avrupa Yatırım Kalkınma Bankası, Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası, Unicredit, Siemens ve İslam Kalkınma Bankası'ndan. Konvansiyonel bankalar ve finans kurumlarını bir araya getirdik. Aynı zamanda İslami ve konvansiyonel finansı da buluşturduk" dedi.
Sabah
Yorum Yaz