Yingli Solar güneş enerjisi panelinden ciddi pay almayı hedefliyor!
Yingli Solar, ilk lisanslı üretim başvurularının haziran ayında yapılacağı Türkiye güneş enerjisi pazarından ciddi bir pay almayı hedefliyor
Yingli Solar, ilk lisanslı üretim başvurularının haziran ayında yapılacağı Türkiye güneş enerjisi pazarından ciddi bir pay almayı hedefliyor.
Çinli güneş hücresi ve güneş paneli üreticisi Yingli Solar, ilk lisanslı üretim başvurularının haziran ayında yapılacağı Türkiye güneş enerjisi pazarından ciddi bir pay almayı hedefliyor.
Türkiye'de bugüne kadar özellikle ABD'li ve Avrupalı üreticilerin öne çıktığı güneşe dayalı enerji yatırımları yarışına Çinliler de katıldı. 4.5 GW'tan fazla kurulu parkı ve 3.25 GW'lık üretim kapasitesine sahip olan ve Çin'in birinci, dünyanın 3'üncü büyük (kimi kaynaklara göre bu yılın ilk çeyrek verileri açıklandığında Yingli birinci sırayı alabilir) güneş paneli üreticisi Yingli Solar, rotasını Türkiye'ye çevirdi.
Geçen yıl İstanbul'da ofis açarak Türkiye'ye giriş yapan Çinli dev, Türkiye'de ortak proje için düğmeye bastı. 16 bin çalışanı bulunan Yingli Solar'ın Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Liansheng Miao, üretimlerinin yüzde 60'ını Avrupa'ya, yüzde 12'sini ise ABD'ye ihraç ettiklerini söyledi.
Çin'de 4 tesisi bulunan firmanın dışa açılma politikası için düğmeye bastığını anlatan Miao, "ABD'ye yakın olması açısından Meksika, Avrupa pazarı için de Doğu Avrupa öne çıkan bölgeler. Yatırım planı yaparken üretim altyapısı çok önemli. Yedek parça teminini göz önüne alıyoruz. Yılda 600 MW'lık satış yapabilecek bir kapasite yatırım için önemli" dedi. Yingli Solar'ın proje üretiminin öncelikli olduğunu anlatan Miao, ìTürkiye'de ortak proje üretimi en önemli önceliğimizî diye konuştu.
Özyeğin'e güneş paneli
Çinli şirketin Türkiye'deki en önemli projesi Özyeğin Üniversitesi'nin Çekmeköy Kampusu'ndaki güneş panelleri. Kapustaki elektrik ihtiyacını karşılayacak panelleri bu yıl tamamlayıp devreye alacaklarını kaydeden Yingli Solar'ın Türkiye Genel Müdürü Uğur Kılıç, "Havaalanları, üniversiteler ve turizm tesislerindeki projeler için bir çalışma başlattık" dedi.
Türkiye'de üretim düşünülmüyor
Yingli Solar yönetimi, Türkiye'de panel üretimi yatırımı yapıp yapmayacaklarına ilişkin sorulara olumsuz cevap veriyor. Bunu yatırımın fizibıl olabilmesi için gereken yıllık asgari üretim miktarına bağlıyorlar. Böylesi bir yatırım için yılda en az 450-500 MW'lik bir üretimin yapılabilmesi gerektiğini anlatan Yingli Türkiye Genel Müdürü Uğur Kılıç, Türkiye'de açıklanan güneşe dayalı enerji kurulu kapasitesinin ise 600 MW olduğuna dikkat çekiyor. Hisseleri New York Borsası'nda da Yingli Ar-Ge'ye büyük önem veriyor. Yıllık gelirinin yüzde 5'ine yakın kısmını yenilikçi ürünlere harcıyor.
Kendi enerjisini üreten otel kurdu
Özellikle turizmde güneşten elektrik üretiminin gelecekte öne çıkacağını kaydeden Kılıç, Çin'in Hebey Eyaletin'ndeki Baoding kentinde yer alan Power Valley Jianjiand International Hotel'i örnek gösteriyor. 5 yıldızlı oteli geçtiğimiz yıllarda hizmete sokan Yingli, turizmde de bir ilke imza attı. 2.5 MW'lık güneş paneline sahip otel, dünyanın en büyük kurulu gücüne sahip turizm tesisi olarak biliniyor. Dünyada 20 bölgesel ülke ofisinde, 16 bin çalışanı bulunan Yingli Solar, 2012 yılında 2.2 Gigawatt (GW) kapasiteli güneş paneli satışı ile PVTech'e göre rakiplerinden daha fazla nakliye yapmayı başardı.
Kobiden
Yorum Yaz