Zbs Alfaçelik kapasitesini 20 bin tona çıkaracak!
Rıdvan Murat, ekim ayında yapımına başlayacakları ek tesisle, yüzey hazırlama bölümlerini fabrikalarının yanına taşıyacaklarını söyledi
Rıdvan Murat, ekim ayında yapımına başlayacakları ek tesisle, yüzey hazırlama bölümlerini fabrikalarının yanına taşıyacaklarını söyledi.
Yapısal çelik sektöründe faaliyet gösteren Alfaçelik ile Avustralyalı Zeman Holding ortaklığıyla 2008 yılında kurulan Zbs Alfaçelik, mevcut üretim kapasitesini artırmak için bu yıl 1 milyon euroluk ek tesis yatırımı yapacak. Bu yatırımla 15 bin ton olan yıllık üretim kapasitesini 20 bin tona çıkarmayı planlayan firma, şu anda 167 kişiyi istihdam ederken, bu rakamı da yüzde 15 artırmayı hedefliyor.
Yeni yatırımlarına ekim ayında başlayacaklarını ve 2013 yılının ilk çeyreğinde tamamlayacaklarını duyuran Zbs Alfaçelik Genel Müdürü Rıdvan Murat, “Bu yatırımla öncelikle yüzey hazırlama bölümlerimizi ayırarak, fabrikalarımızın yanına yapacağımız ek tesise taşıyacağız. Alan olarak yüzde 25 büyüme imkanımız bulunuyor, bunun hepsini kullanacağız” dedi.
Yapacakları yatırımla hem kapalı üretim alanlarını genişleteceklerini hem de teknolojilerini geliştireceklerini dile getiren Murat, içerdeki üretim alanlarını büyütürken, boya ile ilgili yeni makineleri de kullanmaya başlayacaklarını ifade etti. Rıdvan Murat, devam eden ve yeni yapımına başlayacakları projelerle bu yıl, cirolarını yüzde 10 artırmayı hedeflediklerini kaydetti.
Geçen yılın zor bir yıl olmasına rağmen firmalarının yurt içi ve dışında birçok projeye imza atarak, hedeflediği ciroya ulaştığını aktaran Murat, “2011 yılını nitelikli endüstriyel tesislerden iş almak için çalışmalar yaparak geçirdik.
Çalışmalarımız olumlu sonuçlandı ve Bakü'deki Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı inşasının bir kısmını aldık” diye konuştu. Aynı zamanda geçen yıl büyük bir haddehane yatırımında yaklaşık 6 bin tonluk bir iş aldıklarını ileten Murat, bu çalışmalarının hâlâ devam ettiğinin bilgisini verdi. Murat, ayrıca geçen yıl Tüpraş projesinden de pay aldıklarını dile getirdi.
“Üretimde ve ciroda ihracatın payını yüzde 70'e çıkardık”
Alfaçelik'in 1999 yılında yapısal çelik sektöründe faaliyet göstermek amacıyla kurulduğunu anlatan Murat, firmanın kurulduğu günden bu güne Fas, Ürdün, Cezayir, Libya, Irak, Azerbaycan, Rusya, Romanya, Almanya, Fransa ve Avusturya'da çeşitli faaliyetlerde bulunduğunu söyledi.
Rıdvan Murat, firmalarının bu ülkelerde 350'den fazla endüstriyel yapı, depo, antrepo, fabrika binası, hizmet binası, sanayi tesisi, çok katlı çelik konut, iş merkezi, stadyum ve havaalanı hizmet binası inşası gerçekleştirdiğini dile getirdi. Alfaçelik'in 2008 yılında Zeman Holding ile ortaklık gerçekleştirdiğini ve Zbs Alfaçelik adını aldığını söyleyen Murat, şu anda Türkiye'de yapısal çelik sektöründe Avrupalı bir ortakla çalışan ilk ve tek firma olduklarını ifade etti. Murat, ortaklıkla ilgili şu bilgileri verdi: “Ortaklık yapımıza göre firmamızın yüzde 80'i Zeman Holding'e yüzde 20'si ise Alfaçelik'e ait. Bu ortaklıkla hem teknolojiyi ileri bir seviyeye taşıdık hem de pazar payımızı artırdık. Böylece dünya devleriyle rekabet etme şansı yakaladık.”
Firmalarının Zeman Holding ile ortaklığı sonrasında toplamda fabrikaya 7 milyon TLlık yatırım yaptığını bildiren Murat, bu sayede tesisi büyüttüklerini, makine parkını yenilediklerini, sosyal alanlarını güçlendirdiklerini ve Avrupa'ya direkt ihracat yapar hale geldiklerini söyledi.
Zbs Alfaçelik adını alan firmalarının rotasını yurtdışına çevirdiğini aktaran Murat, üretimde ve ciroda ihracatın payını yüzde 70'e kadar çıkardıklarını kaydetti. Ortaklık sonrasında Türkiye'de iki ayrı firma kurduklarını dile getiren Murat, bunlardan ilkinin proje, tasarım ve pazarlama faaliyetlerini yürüten Zbs Alfaçelik İnşaat, diğerinin ise Hendek'te faaliyet gösteren fabrikaları Zeman Çelik Yapı olduğunu belirtti.
Sakarya Hendek'te bulunan fabrikalarının 30 bin metrekare açık, 13 bin 500 metrekare kapalı alanda faaliyet gösterdiğini açıklayan Murat, “Ürün gamımızda, yapısal çelik imalatına ek olarak Alfaprofil ve Alfapanel bulunuyor. Üretim kapasitemiz aylık tek vardiyada bin ton, yıllık ise 15 bin tondur. Ancak, bu kapasite talebe göre daha da artabilir” diye konuştu.
“TOKİ sektörü desteklemeli”
Yapısal çeliğin Türkiye'de ağırlıklı olarak endüstriyel tesisler, depolar, antrepolar, fabrika binaları, sanayi tesisleri, iş merkezleri, stadyum ve havaalanı hizmet binaları inşasında kullanıldığını söyleyen Rıdvan Murat, konut sektöründe de çelik kullanımının yaygınlaşması gerektiğine dikkat çekti. Çelik yapıların betonarme yapılara göre, çok daha esnek ve hafif oldukları bilgisini veren Murat, bu yapıların deprem anında tahliye için zaman kazandırdığını da sözlerine ekledi.
Murat, ayrıca çeliğin geri dönüştürülebilen çevreci bir yapı malzemesi olduğunu aktardı. Sektörün artı 50 dereceden eksi 30 dereceye kadar her türlü iklim koşullarında iş yapma becerisine sahip olduğunu aktaran Murat, sözlerine şöyle devam etti:
“Gerekli destek verilirse depreme dayanıklı, planlı ve çevreci konutlar yapabiliriz. Bunun için özellikle Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) bizi desteklemesi gerekiyor. TOKİ, 2003-2012 yılları arasında 81 il 800 ilçede 535 bin 794 konut yaptı. Yapısal çelik sektörünün şu anda inşaat sektöründeki payı yüzde 6. TOKİ projelerindeki konseptin sadece yüzde 6'sı çeliğe çevrilirse payımız yüzde 10'a çıkar. Bu da sektörde faaliyet gösteren firmaları büyütür.”
Kobiden
Yorum Yaz