Zeki Şafak Ozan, Eczacıbaşı Yapı Grubu'nun karo ürünlerinin başına getirildi!
Zeki Şafak Ozan, Eczacıbaşı Yapı Grubu'nun yıllık 22 milyon metrekarelik seramik karo üretim sürecini yönetecek
Asırlık ilaç şirketi Eczacıbaşı Holding, nükleer tıp alanındaki fokuslanmayı bir kenara bırakacak olursak, uzunca bir süredir ilacın gruptaki ağırlığını bilinçli olarak düşürüyordu. Bu alana olan ilgisini de Bozlu Holding şirketlerinden biri olan Moleküler Görüntüleme (Mol-Image) şirketini satın alarak göstermişti.
Fakat grubun asıl büyüme perspektifinin daha çok yapı sektörüne ve tüketim grubuna yönelik olduğu artık biliniyor. Özellikle yapı grubunun hem yurt içinde hem de yurt dışında yaptığı satın almalara bakıldığında bunu açıkça görmek mümkün. Tüketim grubunda en dikkat çeken adım, Türkiye'nin ıslak mendil alanındaki 'mucit' kuruluşu olarak bilinen Ataman Grubu'nun satın alınmasıydı. Yapı grubunda ise atılan en önemli adım ve geleceğe ilişkin ilk işaret İrlanda yatırımıydı. 2004 yılındaki Vitra Tiles Ireland ile birlikte bu alandaki odaklanma daha da arttı.
Eczacıbaşı Topluluğu, 2007 yılında perakende alanında önemli bir adım atarak Alman Villeroy & Boch'un sofra ürünlerinin Türkiye'deki satış ve dağıtımını üstlendi. Yine aynı yıl, dünyanın en eski ve bilinen seramik markası Villeroy & Boch ile başlattığı işbirliğinde ikinci büyük adımı atarak Villeroy & Boch Karo bölümünün yüzde 51'lik hissesini satın aldı.
Hemen ardından da 2005 yılında, 1911 yılından bu yana faaliyet gösteren ve Almanya pazarının tanınmış seramik kuruluşlarından Engers Keramik GmbH&Co'yu bünyesine kattı. Bugün Eczacıbaşı Yapı Grubu, yılda 6.2 milyon adet seramik sağlık gereçleri, 8.7 milyon adet armatür, 22 milyon metrekare karo seramik (Engers hariç), 350 bin küvet ve 120 bin modül mobilya, 2.5 milyon adet banyo aksesuarı, 90 bin ton yapı kimyasalları, 980 bin ton seramik hammaddesi üretimi ile dünyanın önde gelen yapı gereçleri üreticileri arasında yer alıyor.
Grup, işte bu büyük yapıda çok önemli bir yer tutan karo ürünlerinin başına Zeki Şafak Ozan'ı getirdi. İstanbul Erkek Lisesi'nin ardından, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni bitiren Ozan, iş hayatına Sultan Turizm'de tur operatörü olarak başladı.
Sonrasında bir süre Türk Ekonomi Bankası'nda (TEB) analist olarak çalıştıktan sonra, 1992'de Eczacıbaşı Topluluğu'na katıldı. Yıllardır grupta üst düzey görevlerde bulunan ve bir süre Engers Keramik'in genel müdürlüğünü de yapan Ozan'ın gruptaki son görevi VitrA Karo genel müdürlüğüydü.
Ekonomist
Yorum Yaz