Boeing, AWACS'lar için Türkiye'ye 600 bin dolar tazminat ödeyecek
Erken uyarı uçağı Awacs, 6 yıllık gecikmenin ardından 2014’de Türkiye’ye teslim edilecek
Awacs uçaklar, Türkiye'nin alçak irtifa hava gözetleme zafiyetine son verecek. Türk Hava Kuvvetleri, tam operasyonel olarak 24 saat aralıksız görev yapacak Awacs'larla, Suriye sınırında kuş uçurtmayacak. Uçaklar yeni nesil kuvvetli radarlarıyla havadayken 320 kilometrelik bir alanı tarayabilme kapasitesine sahip. Awacs uçağı sınırların gerisindeki askeri hareketliliği de izleyebilecek. Türkiye'nin olası tehditleri erkenden algılayarak önlemek üzere 2003 yılında yürürlüğe soktuğu ve 2008 yılında teslim edilmesi vaat edilen Barış Kartalı programında 6 yıllık gecikmenin ardından nihayet sona gelindi. Boeing, Türkiye'ye satmayı vaat ettiği 4 Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı (AWACS) ve bir yer sistemini teslimata hazırladı. Gerekli modifikasyon testlerinin ardından Awacs teslimatına 2014 yılı başından itibaren başlanacak. Awacs uçakları, Konya'daki 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'na konuşlanacak. Projede şu ana kadar Boeing'e 637 milyon dolar ödeme yapıldı. Yetkililer, bu ödemeye yakın bir rakamın da 6 yıllık gecikmenin cezası olarak firmadan tahsil edileceğini kaydetti. Ceza Boeing'in yaklaşık 1 milyar dolarlık alacağından kesilecek.
Havelsan mühendisleri destekledi
Savunma Sanayi yetkilileri uçaktaki gecikmenin ise tamamen Boeing'in 2003'te verdiği sözleri tutmamasından kaynaklandığını belirtiyor. Buna göre Boeing, 2003'te Türkiye'ye yeni nesil ileri teknoloji bir Awacs vermeyi taahhüt etti. Hatta vereceği Awacs'lara görünmezlik özelliği dahi kazandırmayı vaat etti (hayalet uçak). Ancak Boeing taahhütlerini yerine getirmedi, sözleşme takvimine uyamadı. Bu süreçte Türkiye de "yeniden çalışın" diyerek taahhütlerin karşılanmasını talep etti. Boeing'in aşamadığı teknik sorunların çözümünde devreye Havelsan girdi. Bu kapsamda uçağın özellikleri Türkiye'nin taleplerini karşılayabilecek seviyeye yükseltildi. Yeni nesil Awacs'lar 2014'te Türkiye semalarında uçacak. Türkiye'ye görünmezlik pelerini vaadini ise tam olarak yerine getiremeyen Boeing'in halen çalışmalarını sürdürdüğü bildirildi. Düşman uçakları, yer unsurları, füze ve benzeri tehditleri erkenden algılayarak bilgi veren uçak, görünmezlik özelliğini de kazanmasıyla radarlara da takılmayacak ve uçağa yönelecek olası tehditleri bertaraf edecek. Halen güvenlik tedbiri nedeniyle Awacs uçakları 2 savaş uçağının eskortluğunda uçuyor.
O zafiyete son verecek
Awacs uçaklar, Türkiye'nin alçak irtifa hava gözetleme zafiyetine son verecek. Türk Hava Kuvvetleri, tam operasyonel olarak 24 saat aralıksız görev yapacak Awacs'larla, Suriye sınırında kuş uçurtmayacak. Uçaklar yeni nesil kuvvetli radarlarıyla havadayken 320 kilometrelik bir alanı tarayabilme kapasitesine sahip. Awacs uçağı sınırların gerisindeki askeri hareketliliği de izleyebilecek.
Memurlar.net
Yorum Yaz