İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Tramvay Projesini tanıttı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, toplam 24,5 kilometre uzunluğundaki Karşıyaka ve Konak tramvay projelerinin, 26 Şubat'ta ihale edileceğini bildirdi
Karşıyaka ilçesinde Alaybey ile Mavişehir arasında yapılması planlanan tramvay projesi, Karşıyaka Belediyesi Opera ve Tiyatro Sahnesi'nde Aziz Kocaoğlu ve Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak'ın katılımıyla düzenlenen toplantıyla tanıtıldı. Kocaoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, Büyükşehir Belediyesinin en önemli görevlerinden birinin ulaşım sorununu çözmek, yeni arterler, yollar açmak ve ulaşım araçlarını, çağın gereği olarak Türkiye'de her kentte geç kalmış ve uzun müddet gözardı edilmiş raylı sistemi yaygınlaştırmak olduğunu ifade etti. İzmir'de raylı sistemin toplu ulaşım sistemindeki payını artırmak için 10 yıldır çalıştıklarını ve 2004 yılında 11 kilometre olarak devraldıkları raylı sistem ağını, metroda halen çalışır 16,5 kilometreye çıkardıklarını, bunu yakın zamanda da 20 kilometreye çıkaracaklarını anlatan Kocaoğlu, şunları söyledi:
"Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, maddi ve manevi her türlü özveriyle gerçekleştirdiği, Türkiye'nin en büyük raylı toplu ulaşım projesi olan Aliağa- Menderes İZBAN hattını gerçekleştirdik. Bu proje, kim ne derse desin her açıdan yüzde 95 İzmir Büyükşehir Belediyesinin özverisiyle gerçekleşmiş bir projedir. Çok da başarılı oldu. Geçmişte günlük 3 bin yolcu taşınan hat, bugün 100 bin yolcu taşıyor. Yeni çekerlerimiz geliyor, onlar geldikten sonra günlük 500-600 bin yolcu kapasitesine ulaşacağız. Şimdi bu hat 30 kilometre daha uzayarak Torbalı'ya gidiyor. Şu anda Selçuk'a giden hattın projelerini gerçekleştiriyoruz. Bu işlemler bittikten sonra bu bölümde de ihale ve inşaatişlemleri başlayacak. Hat en fazla 2,5 sene içerisinde Selçuk'a uzanacak ve kuzeyde Aliağa'dan Efes'e İZBAN ile ulaşabileceğiz. Böylece Alsancak'tan kruvaziyer gemilerle gelen turistler, Efes'e raylı sistemle gidebilecek."
"Böyle bir proje Türkiye'de yok"
Kocaoğlu, İZBAN hattını gelecekte kuzeyde Bergama'ya kadar ulaştırmayı hedeflediklerini ve tamamlandığında 200 kilometreyi aşan ve kenti kuzeyden güneye bağlayan bir raylı sistem ulaşım aksına kavuşulacağını belirterek, "Böyle bir proje, bugün Türkiye'de yok, gelecekte de olmayacak" dedi. Ulaşımı rahatlamak için hazırladıkları bir projenin de tanıtımı yapılan tramvay projesi olduğunu ifade eden Kocaoğlu, Konak ve Karşıyaka için hazırladıkları projeleri, hem nostalji hem de toplu taşıma sistemi olarak değerlendirdiklerini vurguladı. Kocaoğlu, Karşıyaka'da bu proje hayata geçtiğinde hem şehir içi ulaşımı daha rahat sağlamayı hem de ziyaretçilerin tramvayla körfezi görerek, manzara seyrederek körfez kokusunu içine çekerek kenti gezmesini öngördüklerini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Projelerde hat, Konak'ta Üçkuluyar'dan Halkapınar'a, Karşıyaka'da da Alaybey'den Mavişehir İZBAN istasyonlarına kadar gidiyor. Bu da çok önemli bir proje ve yatırım maliyeti çok yüksek. İhale sürecinde olduğu için yatırım maliyetini söyleyemiyorum ama Karşıyaka ve Konak tramvay projemizin ikisini birden, toplam 24,5 kilometre hattı çekerleriyle birlikte ihalesini tek kalemde gerçekleştiriyoruz. Belki de İzmir'de yapılan en önemli ihalelerden, projelerden biri olacak. Bunu da yapmaya gücümüz var, muktediriz. Bir taraftan 400 milyon lira yatırımla Gaziemir'de fuar alanı yapıyoruz, bir taraftan metro çalışmaları sürüyor, bir taraftan İZBAN hattını Torbalı'ya kadar uzatma çalışmalarını sürdürürken, yeni otobüs alımlarını söylemiyorum bile bunların hepsini yapabilecek güçteyiz. Finans yapımız sağlam. Göreve geldiğimiz 2004 yılında ancak 100 milyon lira yatırım gerçekleştirebilirken, 2013 yılında bunu 11 kat artırarak, 1 milyar 100 milyon lira yatırım gerçekleştirdik."
Ulaşımı rahatlatmak için bir önemli projelerinin de körfezi daha verimli kullanmaya yönelik olduğunu ve bunun için karşılaştıkları birçok engelle rağmen çağa uygun 15 yeni hızlı katamaran cinsi gemi siparişi verdiklerini ve ilk geminin 1 hafta içerisinde İzmir'e geleceğini dile getiren Kocaoğlu, yine Bostanlı-Üçkuyular arasında çalışan arabalı vapur hattı için 1 yeni feribotun kiralık olarak hizmete girdiğine, 3 yeni feribot alımı için de siparişin verildiğine işaret etti. Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ise tramvay projesini, Karşıyaka için can damarı olarak gördüklerini belirterek, böylesi bir projeyi hayata geçiriyor olmasından dolayı İzmir Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti.
Karşıyaka Tramvay Projesi
Toplantıda, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Teknik Danışmanı Cemal Yıldız da yaptığı sunumla Karşıyaka Tramvay Projesi'nin hazırlanma süreci ve proje hakkında bilgi verdi. Projenin, İzmir Büyükşehir Belediyesince 2007-2009 yılında hazırladığı Ulaşım Master Planında bu bölge için raylı sistem ihtiyacının saptanmasından ortaya çıktığını ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından alınan onayla uygulama safhasına gelindiğini dile getiren Yıldız, hattın Alaybey ile Mavişehir arasında, başlangıç ve bitiş noktaları İZBAN hattıyla entegre hizmet verecek şekilde planlandığını belirtti. Yıldız, toplam 9,7 kilometre uzunluğunda planlanan hatta 15 durak yer alacağını ve başlangıçta 17 tek dizinin çalışmasının planlandığını, Karşıyaka ve Bostanlı vapur iskeleleriyle entegre yapıdaki hatta, ileride Atakent vapur iskelesi yapılmasıyla bu noktada tramvay ring hattı ilave edileceğini kaydetti.
AA
Yorum Yaz