Kayseri’de kentsel dönüşüm zirvesi düzenlendi
Kadir Has Kongre Merkezi'nde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının önderliğinde "Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi" düzenlendi
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, "Türkiye'de hala müteahhitlik mesleğinin bir tarifi yok, bu çok ciddi bir eksiklik, ciddi bir ayıp. Önüne gelenin yapabildiği bir meslekten belli bir meslek disiplini, kalitesi beklemek mümkün değil" dedi.
Burada konuşan Tellioğlu, kentsel dönüşüme ihtiyaç duyulmasının çeşitli nedenleri olduğunu, özellikle yaşanan Van depreminin hükümeti dönüşüm gibi radikal bir karar almaya yönelttiğini söyledi. Bu kararın toplumun tüm kesimlerince desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Tellioğlu, "Kararın hızlı bir şekilde alınması, Bakanlığın yeni kurulması, sektör mensuplarının bu işe çok hazırlıklı olmadan sürece girilmesi belli sıkıntıları da beraberinde getirdi. Kentsel dönüşüme neden olan sebepler ortadan kaldırılmadan kentsel dönüşümü sağlıklı şekilde gerçekleştirmek zor" diye konuştu. Tellioğlu, kentsel dönüşüm sürecinde müteahhitlere büyük görevler düştüğüne dikkati çekerek, şöyle devam etti:
" Türkiye'de hala müteahhitlik mesleğinin bir tarifi yok, bu çok ciddi bir eksiklik, ciddi bir ayıp. Önüne gelenin yapabildiği bir meslekten belli bir meslek disiplini, kalitesi beklemek mümkün değil. Önüne gelenin yapabildiği bir iş, başı bozuk, disiplinsiz bir iş olur. Çok kısa sürede müteahhitlik mesleğinin Türk Ticaret Kanunu'nda yeniden tarifinin yapılması lazım. Yüklenici, bir işi yapan demektir. Müteahhit de inşaat işinin yüklenicisidir. Müteahhitlerin kendi meslek örgütlenmelerini tamamlamaları gerekiyor, müteahhitlik odalarının kurulması şart. Biz üniversitelerle temasa geçtik. Müteahhitlerin bir eğitimden geçmelerini sağlayacağız. Eğitim alanlara sertifika verilecek. Bakanlığa bunu ilettik. Maalesef meslektaşlarımızın yüzde 50'si ısı verimi, hukuki konular, yeşil bina gibi konulardan haberdar değil. Böyle bir sektörle bu kadar yapılır."
Vatandaşın kentsel dönüşüm algısı?
Kamuoyunda kentsel dönüşümün vatandaş tarafından algılanamadığına dair bir düşünce olduğunu ifade eden Tellioğlu, "Bu yüzde 90' doğru. Ancak yüzde 90'da şöyle bir algı var. 'Bu her neyse ben bundan nasıl menfaat sağlarım.' Siyaset yapan kurumlar, belediyeler çok fazla değinmek istemiyorlar ama vatandaş da bu işi suistimal ediyor. Başına çökecek bir bina var. Bu durumda olduğu için satsa mülkiyet değeri belli, 100-150 bin liradır. 'Burayı dönüştürelim' diyoruz. Elindeki alan 70-90 metrekare. 'Yıkarsanız 120 metrekare verir misiniz?' diyorlar. Bakanlık üstüne kirasını verecek, taşınma bedelini verecek, üstelik evini yıkacak. Vatandaşın da cebinden beş kuruş para çıkmayacak. Buna da el insaf" şeklinde konuştu. Kentsel dönüşümü mili bir proje olarak değerlendiren Tellioğlu, vatandaşın, müteahhidin ve belediyelerin kentsel dönüşüm konusunda vicdanlı olmaları gerektiğini söyledi.
"Bu dönüşüm otobandan son çıkış" diyen Tellioğlu, şunları kaydetti:
"3-4 katlı bir evi, kepçenin darbesiyle yıkmak kolay. Ama 10-20 mülkiyet hakkının olduğu, 30 katlı bir rezidansı yıkmak yerine site yapmak olmaz. 30 yıl sonra bunu da değiştirelim denilemez. Dönüşecek 7 milyon konutun yüzde 90'i şehirlerin içinde. Mevcut algıya göre, neresi dönüştürülecekse mevcuttaki yapının iki katı arttırılarak yapılacak. Türkiye'de bu işin ilerlemesi böyle. 100 konut yıkılırsa 200 ya da 200'den fazla konut yapılıyor. Bu algının değişmesi lazım. Türkiye'nin büyük şehirlerinde ulaşım, altyapı ve kent kültürüne uygun bir kentleşme olmadığını hepimiz biliyoruz. İstanbul'dan örnek verelim. 7 milyona yakın dönüştürülecek konutun yaklaşık 1 milyonu İstanbul'da. 1 milyonu bu mantıkla dönüştürürsek 2 milyon konut yapmış olacağız. Şu andaki mevcut altyapısı, ulaşımı, parkı bunu kaldırmazken, biraz daha nüfus yükleyerek bu şehri nasıl yüzyıllara taşıyacağız, nasıl makul, yaşanabilir bir şehir haline getireceğiz. Kentsel dönüşümün adı her ne kadar kentsel dönüşüm olsa da bunun yüzde 30'u da 'kentsel taşıma' yöntemiyle çözülmelidir. Aynı yerde yıkıp yapacağız diye bir şey yok."
Kentsel dönüşümde herkese görev düştüğünü vurgulayan Tellioğlu, mühendislerin, müteahhitlerin, sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra özellikle muhalefet partilerinin de bu konuya destek vermesi gerektiğini dile getirdi.
Zirvede, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Tamer İnan da kentsel dönüşüm yasasıyla ilgili bilgi verdi. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ise Kayseri'de kentsel dönüşümün yıllar önce başlatıldığını ancak bu alanda vatandaşlarla işbirliği içinde yapılacak çalışmalar olduğunu kaydetti. Zirve, ilçe belediye başkanlarının katıldığı söyleşi ile devam etti
AA
Yorum Yaz