maritbet girişmaritbet
Kentsel dönüşüm kapsamında Fikirtepe’nin yüzde 25’i taşındı

Kentsel dönüşüm kapsamında Fikirtepe’nin yüzde 25’i taşındı

Kadıköy'de 3 yıl önce kentsel dönüşüm kapsamına alınan Fikirtepe'de oturan ve müteahhitlerle anlaşan vatandaşların yaklaşık yüzde 25'i taşındı

Vatandaşlar, bugüne kadar çeşitli nedenlerle geciken inşaatın mart ya da nisan ayında başlayacağı görüşünde. Muhtarlar ile vatandaşlar, Fikirtepe kentsel dönüşümünde gelinen aşama hakkında AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Fikirtepe Mahalle Muhtarı Halil Erdoğan, yaklaşık 1,5 ay önce imarla ilgili son durumu sordukları yetkililerin bu konuda en ufak bir sıkıntı kalmadığını, müteahhitlerin projeleriyle başvurmalarını beklediklerini ilettiğini söyledi. Fikirtepe, Dumlupınar, Merdivenköy ve Eğitim mahalleri olmak üzere 52 adada kentsel dönüşüm gerçekleştirileceğini hatırlatan Erdoğan, "Şu an bitmiş 5-6 ada var. Onun haricindeki adalarda vatandaşların yüzde 60-70'i imza attı. Umarım bundan sonra süreç hızlı şekilde ilerleyecek" dedi. Erdoğan, müteahhitle anlaşanların yavaş yavaş mahalleden ayrıldığını ifade ederek, vatandaşların şu ana kadar yaklaşık yüzde 25'inin taşındığını bildirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın mahalleye 2 irtibat bürosu açtığını dile getiren Erdoğan, projenin mart ve nisan aylarında hızlanacağını kaydetti.

Güvenlik sıkıntısı
Merdivenköy Mahallesi Muhtarı Nazan Gürkan, mahallesinde riskli alan ilan edilen 9 adanın bulunduğunu söyledi. Seçmen listelerinin dün kendilerine ulaştığını ve seçmen nüfusunda yüzde 10 azalma olduğunu dile getiren Gürkan, esas yoğunluğun Fikirtepe'de olduğunu aktardı. Gürkan, "Boşalan evler asayiş açısından ciddi anlamda sorun teşkil ediyor. Namekan kişiler tarafından bu yerler işgal ediliyor. Cam, çerçeve, demir aksamları, musluklar yağmalanıyor" dedi. Bu 9 adada evini boşaltmayan, durumu henüz netleşmeyen vatandaşlar olduğunu dile getiren Gürkan, şunları kaydetti:

"Mahallemizdeki insanlar 4-5 senedir imar problemiyle boğuşuyor. İlk olarak yükseklikle ilgili sorun çıktı. 'Sosyal donatı alanları ve yollar imar dışı kalacak, belediyenin olacak' denildi. Daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bölge 'afet risk alanı' ilan edildi ve bakanlığa geçti. Bakanlık yeniden planları değerlendirdi, askıya çıkardı askı süresi geçen ay bitti. Bir-iki konuda şahsi itiraz var ancak bu kişilerin isimleri gizli tutuluyor. İtirazların yapılan adayı bağladığını düşünüyorum. Sözleşmeyi bitiren ve adasında herhangi bir itiraz olmayan müteahhitlerin başlamasının önünde herhangi bir engel yok. Onlar en kısa sürede başlayacaklar. Ancak bazı sözleşmelerde sıkıntı var."

 "Boşaltılan konutlar dolu konutları tehdit ediyor"
Gürkan, kentsel dönüşümün herşeyin yolunda gitmesi halinde 5 yılda biteceğini söyledi. Mahallesinde toprak sahibi olup hala müteahhit ile anlaşayanların bulunduğunu ifade eden Gürkan, "Bölgede bir ilkokul var. Müdürü her gün isyan ediyor. Okula giden küçük çocuklar var. Hadi yetişkinler bir şekilde daha temkinliler. O çocuklar okula gidip geliyor. Orada bir çocuğun başına birşey gelse vebalini kim verecek? Ailenin acısını kim teselli edecek? Boşaltılan binalara abuk subuk insanlar taşınıyor. Boşaltılan konutlar dolu konutları da tehdit ediyor" bilgisini verdi. Oto tamircisi Ufuk Kayran, evlerin boşaltıldığı sokakların lambaları yanmadığı için karanlık olduğunu, akşamları eve giderken tedirgin olduklarını anlattı. 

Kayran "Firmalar ya tamamen evleri yıksın ya da boş binaların başına bekçi koysun. Biz de dükkan arayışındayız. Yeni bir yer bulduğumuz zaman anahtarları teslim edeceğiz" ifadelerini kullandı. Fikirtepe Mahallesi sakinlerinden Dursun Çiftçi, "mahalledeki boş binalarda tinercilerin adeta kol gezdiğini" ifade ederek, bu soruna acil çare bulunmasını istedi. Çiftçi, "Bizim adada hiç imza atmayan kalmadı. Ancak hiçbir faaliyet başlamadı. Geçen yıl 7'nci ayda boşaltacaklarını söylediler ancak henüz hiçbir hareket yok. Kira ödemeye de başlamadılar. Gecikmeye ilk etapta 'belediye' neden oluyor denildi. Daha sonra 'Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan onay çıkmadı' dediler. İnşaat şirketleri 'ruhsat alamadık' diyorlar. Umarım yakında zamanda inşaat başlar" diye konuştu.
Oto tamircisi Bahri Kurt ise çekyat, yastık ve benzeri eşyaların bulunduğu boş evlerde, tinercilerin yattığını söyledi. 

Yıkıntılar film platosu oldu
Mahallelerde, boşaltılan ve yıkılmaya başlanmış evlerin bulunduğu sokaklar ise film platosu olarak kullanılıyor. 
Suriye ve Filistin temalı bazı filmler ve dizilerin çekildiği bölgede, evler senaryo gereği patlatılıyor, araçlar yakılıyor.
AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul'da kira yardımı 5 bin 500 liradan 8 bin liraya çıkıyor
  • 23.12.2024 10:19

İstanbul'da kira yardımı 5 bin 500 liradan 8 bin liraya çıkıyor

Bakan Kurum, kentsel dönüşümde kira yardımı artışıyla ilgili açıklama yaptı. Bun ...

İzmir Körfezi'ne yönelik "İzmir İçin Nefes" projesi tanıtıldı
  • 20.11.2024 14:47

İzmir Körfezi'ne yönelik "İzmir İçin Nefes" projesi tanıtıldı

Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Gürsel Erul, bakanlıkta düzenlediği basın ...

AFAD Başkanı Memiş: "Vatandaşlarımızın her zaman emrindeyiz"
  • 18.10.2024 10:08

AFAD Başkanı Memiş: "Vatandaşlarımızın her zaman emrindeyiz"

AFAD Başkanı Okay Memiş, Malatya'daki depreme ilişkin, "Herhangi bir can kaybını ...

Bakan Kurum : ''İstanbul'un 39 ilçesinde 180 bin konut ve işyeri yenileniyor''
  • 14.10.2024 11:23

Bakan Kurum : ''İstanbul'un 39 ilçesinde 180 bin konut ve işyeri yenileniyor''

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Başakşehir’de "Sosyal ...

İstanbul'daki Güneş Sitesi, "Yarısı Bizden" ile yenileniyor
  • 09.10.2024 16:43

İstanbul'daki Güneş Sitesi, "Yarısı Bizden" ile yenileniyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Marmara 2 Nolu Dönüşüm Uygulama ...

Trabzon'da Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi'nin ilk etabı tamamlandı
  • 04.10.2024 16:10

Trabzon'da Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi'nin ilk etabı tamamlandı

Trabzon'un en eski mahallerinden Ortahisar ilçesindeki Çömlekçi'de, Kentsel Dönü ...