Kocaeli, Türkiye'nin deprem açısından en güvenli yeri!
Şerif Barış, "Bundan sonra yaşanacak büyük bir felakette Kocaeli, Türkiye'nin deprem açısından en güvenli yeri" dedi
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Kocaeli Ticaret Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı'nda konuşan Barış, şu an Marmara Bölgesi'nde sismik bir boşluk olduğunu, bunun bölgede mutlaka büyük bir deprem yaşanacağı anlamına geldiğini söyledi.
Marmara ve Düzce depremlerinin bu boşluğun içerisinde meydana geldiğine dikkati çeken Barış, dolayısıyla 100 yıl sonra, 500 yıl sonra mutlaka bu boşlukların üzerinde bir deprem olacağını, bunun bir sürpriz olmadığını kaydetti.
Barış, büyük depremlerin meydana geldiklerinde açığa çıkan enerjinin bir kısmını, fayın her iki ucuna aktardığını ve o bölgelerde deprem riskinin arttığını anlatarak, "17 Ağustostan dolayı Düzce Depremi beklediğimizden çok daha önce meydana geldi. Çünkü deprem yer içinde biriken gerilmenin kayaları kırmasıdır, strestir yani. Biz yer içerisinde ne kadar stres biriktiğini göremiyoruz" diye konuştu.
"Risk yavaş yavaş eski haline geliyor"
Marmara'da 17 Ağustos 1999'da yaşanan depremle beraber açığa çıkan enerjinin, bir bölümünün Marmara Bölgesi'nde deprem riskini arttırdığını vurgulayan Barış, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu risk zaman içerisinde yavaş yavaş eski haline geliyor. Bu şu demek, '30 yıl sonra kesinlikle deprem olacak' gibi bir şeyi ifade etmemiz mümkün değil. Bilimsel sonuçları size çarpıtarak söylersek ve istatistiği kullanırsak, size çok tehlikeli şeyler söyleyebiliriz ama bilimsel doğruları dikkate alırsak bu bilgilerin depremi anlamada, tahmin etmede ne kadar yetersiz olduğunu söylemek mümkün."
Prof. Dr. Barış, depremin nerede olacağını tespit edebildiklerini ancak ne zaman olacağını bilemediklerini dile getirerek, bunun için her zaman depreme hazırlıklı olmaları ve vatandaşlara afet eğitimlerinin verilmesi gerektiğini belirtti.
"Kocaeli, deprem açısından Türkiye'nin en güvenli yeri"
"İster İstanbul depremi olsun, ister Yalova depremi olsun, ister Bursa depremi olsun... Bundan sonra yaşanacak en büyük bir felakette Kocaeli, Türkiye'nin deprem açısından en güvenli yeri" diyen Barış, "Buradaki fay kırıldı. Bir daha 150 ila 400 yıl büyük deprem olma ihtimali sıfır ama İstanbul'da deprem olursa Armutlu'da deprem olursa Gemlik'te deprem olursa Kocaeli ile tamamen yardım amaçlı kilitlenecek. Dolayısıyla depreme dayanıklı binalar yapmak yeterli değil, vatandaş olarak bizim diğer depremlere hazırlıklı olmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Barış, depremin zararlarını ve etkilerini azaltmanın mümkün olduğunu vurgulayarak, "Depreme dayanıklı bina yapmak çok önemli ama bir afet eğitimi seferberliği yapmazsak yani afet bilincimizi arttırmazsak maalesef sıkıntılar yaşarız" değerlendirmesinde bulundu.
Geçen günlerde tesadüfen Kocaeli'ndeki yurt binalarına gittiğini anlatan Barış, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kocaeli'ndeki bütün yurtların depreme dayanıklı olup olmadığını tespit etmek için kolonlar ve perdeler bir metreden açılmış, demir donatılar dışarıda ve maalesef bu her kat için açılmış. Şu an bu yurtlarda okuyan öğrencilerimiz inanın çok büyük tehlike altında. Binaların afete riskli olup olmadığını hasar vermeden jeofizik yöntemlerle belirlemek mümkündür. Siz herhangi bir tetkik için, ameliyat için gittiğinizde karnınızı açıp bakıyorlar mı? Hayır, röntgen çekiyorlar, MR çekiyorlar, tomografi çekiyorlar ve doktor ondan sonra ameliyata alıyor. Bunları akademisyenler olarak bizim denetimimizde yapmak mümkün ancak yönetmelikte adımız çok küçük bir yerde ve mecburi olarak geçmiyor."
Deprem gerçeğini tartışmak ve farkındalık yaratmak için düzenlenen çalıştayda, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin üzerinden geçen 15 yılda hayata geçirilen çalışmalar ele alındı.
Şengül Oymak, Yücel Velioğlu/AA
Yorum Yaz