maritbet girişmaritbet
Konya’nın Kilistra Antik Kenti keşfedilmeyi bekliyor

Konya’nın Kilistra Antik Kenti keşfedilmeyi bekliyor

Konya'nın Meram ilçesinde yer alan ve görünümüyle Kapadokya'yı andıran Kilistra Antik Kenti Türkiye'nin önemli turizm merkezleri arasına girmeyi hedefliyor

Meram ilçesi Gökyurt köyü sınırı içinde, Kapadokya'daki gibi lav yığılmalarıyla meydana gelen volkanik arazi üzerine kurulu, Helenistik ve Roma dönemi eserlerinin yer aldığı Kilistra Antik Kenti, taşıdığı tarihi mirası ve coğrafi güzellikleriyle turizmde daha yukarıları hedefliyor. Konya kent merkezine 50 kilometre uzaklıktaki, yeni adı Gökyurt olan Kilistra Antik Kenti, kayalara yapılmış oyma kilise ve şapelleri, bugüne kadar gelmiş sarnıç ve su kanallarıyla Orta Çağ Hristiyanlığının izlerini taşıyor. Görünümüyle de Kapadokya'yı andıran antik kent, yeni proje ve yatırımlarla turizme kazandırılmayı bekliyor.  Kilistra, 2 bin yıla uzanan geçmişiyle Orta Çağ Hristiyanlığının en önemli merkezleri arasında yer alıyor.

Saklı kent olarak da isimlendiriliyor
Helenistik dönemde yerleşimin başladığı tespit edilen antik kentin bulunduğu alanda yapılan arkeolojik kazılarda, Roma dönemine ait mezar taşındaki "Kilistra" ifadesinden adını alan kent, Orta Çağ'da Hristiyanlığı seçmiş halkın; putperestlerin ve yağmacıların yoğun baskıları sonucu buraya gizlenmiş olmalarından dolayı "saklı kent" olarak da isimlendiriliyor. Köprüleri, sarnıçları, ibadethane ve seramikhaneleriyle görenleri adeta bülüyeyen Kilistra, ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.

"Kırsal bir yerleşmenin çok iyi korunmuş örneği"
Kentteki kaya oyma mimarisini inceleyen Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Araştırma Görevlisi İlker Mete Mimiroğlu, AA muhabirine yaptı açıklamada, Kilistra'nın Orta Çağ dönemine ait, kırsal bir yerleşmenin çok iyi korunmuş örneği olduğunu söyledi.

"Kapadokya'dan farkı, özgün olması"
Mimiroğlu, Kilistra'nın kanalizasyon sistemi, sarnıç, kilise ve mezarlar gibi yapıların orijinal halinini koruduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Buna benzer yapılar Kapadokya'da da var. Fakat Kapadokya'daki mekanlar günümüzde de kullanılıyor, yeni mağaralar açılıyor. Kilistra bölgesinde ise insanlar yeni mağara açmıyor. Böyle olunca buradaki tüm eserlerin, en orijinal haliyle, Roma ve Bizans'a ait olduğunu anlıyoruz. Bu bölgedeki doğal ve tarihi zenginlikler, el değmemiş özgün mirastır. Belediyelerin veya ilgili bakanlıkların bu bölgeyi turizme kazandırması lazım. Yapılacak proje ve yatırımlar, bölgeye yüz binlerce turistin gelmesini sağlayacaktır."
AA

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Nevşehir'de "turizmin master planı" masaya yatırıldı
  • 10.07.2024 14:42

Nevşehir'de "turizmin master planı" masaya yatırıldı

Nevşehir'de düzenlenen çalıştayda, bölge turizmini geliştirmek amacıyla oluşturu ...

Kapadokya'da 11 ayda 629 bin 283 turist balon turuna katıldı
  • 06.12.2022 16:11

Kapadokya'da 11 ayda 629 bin 283 turist balon turuna katıldı

Kapadokya'daki en gözde aktivitelerden sıcak hava balon turuna, bu yılın ocak-ka ...

Kapadokya'da görülmesi gereken yerler!
  • 13.10.2022 09:39

Kapadokya'da görülmesi gereken yerler!

Obilet.com, Kapadokya'da gezilmesi ve zaman geçirilmesi gereken yerleri kapsayan ...

Kapadokya'da 9 ayda 508 bin 181 turist sıcak hava balonuna bindi
  • 05.10.2022 15:47

Kapadokya'da 9 ayda 508 bin 181 turist sıcak hava balonuna bindi

Tarihi, doğal, kültürel zenginlikleri ve çeşitli tur aktiviteleri ile Türkiye'ni ...

Kapadokya'da kaderine terk edilen tarihi konaklar turizme kazandırıldı
  • 18.07.2022 09:51

Kapadokya'da kaderine terk edilen tarihi konaklar turizme kazandırıldı

Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde afet bölgesi ilan edilerek boşaltılan Kayakapı Mahal ...