TMSF’nin sattığı Marmaris’teki arsanın üzerine otel yapılacak
Marmaris'te arsasının satışı kadar, inşaatı da olaylara sahne olan 5 yıldızlı lüks otelin temeli atıldı
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından Balkaner Grubu'ndan borçlarına karşı alınan ve ihaleyle satılan Cumhuriyet Bulvarı'ndaki 40 bin 770 metrekarelik arazide, ihaleyi kazanan firma tarafından hafriyat çalışmaları tamamlandı. Otelin temeli, kurban kesilerek sade bir törenle atıldı. Oteli yapan Green Turizm isimli şirketin sahibi İsmet Kamış, gazetecilere yaptığı açıklamada, otelin tamamlandığında ekonomiye ve istihdama katkı sağlayacağını söyledi. Otelin Marmaris'in çehresini değiştireceğini, turizmde kaliteyi artıracağını savunan Kamış, tesislerinin Türk turizmi ve Marmaris'e hayırlı olmasını diledi. Hafriyat çalışmaları sırasında bazı olumsuzluklarla karşılaştıklarını anlatan Kamış, "Bu tür büyük yatırımlarda bazı zorlukların çıkması normal. İnsanlar bazen görevini yerine getirme düşüncesiyle doğru olduğuna inandıkları bazı hareketler yapabilirler. Ülkenin yararına mıdır, kamu yararı var mıdır diye düşünmez. Bence herkes yaptığı işte, kamu yararını göz önünde bulundurmalı" dedi. Kamış, inşaat aşamasında yaklaşık 750 kişinin çalışacağı tesisin, açıldığında da 600 kişiye iş imkanı sağlayacağına dikkati çekti. Yaklaşık bin 500 yataklı tesisin Marmaris'in en büyük oteli olacağına değinen Kamış, tur operatörleriyle gerekli bağlantıları yaptıklarını, 1 Haziran'dan itibaren misafir ağırlamaya başlayacaklarını kaydetti.
Satışı da yapımı da gündem oldu
TMSF tarafından el konulan denize sıfır konumdaki turistik tesis arazisi ilk olarak 14 Aralık 1996 tarihinde 60 milyon lira muhammen bedelle satışa çıkartıldı ancak alıcı çıkmadı. 11 kez açık artırmaya çıkartılan araziye talip bulunamayınca fiyat 48 milyon liraya düşürüldü. Buna rağmen satılamayan arazi için 12'nci ihalede TMSF İştirakler ve Gayrimenkuller Dairesi Başkanlığı tarafından teklif alma yöntemi uygulandı. İhaleye katılan ve tek teklif veren şirket olan Green Turizm Otelcilik, araziyi eylül ayında 27 milyon dolara satın aldı.
Satışın gerçekleşmesinden kısa süre sonra otel inşaatı için hafriyat çalışmalarına başlandı ancak arazi yine yaşanan olaylar nedeniyle gündemdeki yerini korudu. İlk olarak kendisi ve kamyoncu arkadaşlarının parasını alamadıklarını iddia eden taşeron firmanın sahibi, kepçeyle eylem yaptı. Kepçenin çarptığı polis yaralandı. Daha sonra Muğla Valiliğine yapılan şikayet üzerine inşaata Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu alınmadan başlandığı anlaşıldı ve mühürleme işlemi uygulandı. Ertesi gün mühür sökülerek çalışmalara devam edildiği için firmaya "mühür fekki"nden tutanak tutularak inşaat alanı ikinci kez mühürlendi. Firmaya çevreye verdiği zarardan 40 bin, ÇED Raporu olmadan inşaat yaptığı için ise 200 bin lira ceza kesildi
AA
Yorum Yaz