Twitter er meydanı değildir
Son dönemlerde siyasi tartışmaların Twitter üzerinden devam etmesi ve gelen hakaretlerden şikayetçi olunması, Twitter'ı ne kadar doğru kullandığımız sorusunu gündeme getirdi
Twitter kullanımını değerlendiren iletişimci ve sosyal medya uzmanları, bu mecranın sadece tartışmalar için bir 'er meydanı' olmadığına işaret ederek, paylaşımların çok fazla ciddiye alınmaması gerektiğini dile getirdi. Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Polat "Türk Twitter kullanıcıların ağırlığını 30 yaş altı gençlerin oluşturduğunu göz önüne almamız lazım. Bunların da Sosyal Medya'yı kendi özgürlük alanı olarak gören ve burada kendisi için avatarından paylaşımlarına ideal kimlik inşa etmeye çalışan bir karakteristiği var." dedi. İletişim çağıyla oluşan paylaşım kültürünün farklılaşmayı da beraberinde getirdiğini aktaran Polat, "Sosyalleşme ve statü kazanma arayışının sonucu olarak paylaşımlarıyla farklılaşmaya çalışan, lafını esirgemeyen, popüler kişi ve kurumlara 'çakmaya' meraklı bir iletişimi benimsiyor çoğunluğu. Sosyal medyanın oluşturduğu paylaşım bombardımanı altında çok fazla derinleşemeden her duruma göre yüzeysel yaklaşım geliştiren hatırı sayılır bir kitle de olduğu gibi kendi uzmanlık alanındaki birikimini paylaşanlar da var. Sözün özü Twitter, gökkuşağı misali her rengi görebileceğimiz bir dünya" değerlendirmesini yaptı.
Polat, toplumda etki gücü ve saygınlığı yüksek kimselerin attığı twitlerle gündemi haftalarca oyalayabildiği bir gündem yoğunluğunda, paylaşımlarda ölçünün ne olması gerektiğini, "Bana göre Twitter'da ölçüyü belirleyen, tutarlı ve istikrarlı paylaşımlardır. Bu arttıkça, etki gücü ve saygınlık da artıyor. Aksi durumda ise tepetaklak aşağıya iniyor. Özetle, sosyal medyada saygınlık çok zor ve uzun vadede kazanılıyor ama bir anlık gafletle bile tepetaklak olabiliyor" sözleriyle yorumladı.
Yörük "Özgürlük ve hakaret arasındaki ayrım özellikle konu politika olduğunda göz ardı edilebiliyor"
Dijital İletişim Uzmanı İbrahim Yörük ise, Türk Twitter kullanıcılarının manipülasyona çok çabuk kapıldığını belirterek, "Türk Twitter kullanıcısının hakim özelliklerinden en önemlisi çok çabuk yönlendirilebilir olması. Bir de sanırım tüm dünyada olduğu gibi Türk Twitter kullanıcısı da yanlış bilgiyi, doğru bilgiden daha çok kullanıyor" dedi.
Ergürel "Sosyal medya konusunu gerçekten çok ciddiye aldık"
Medya Derneği Genel Sekreteri ve teknoloji yazarı Deniz Ergürel de Türk toplumunun Twitter kullanımını abarttığına işaret ederek, şunları söyledi: "Bugüne kadar birçok ülkenin sosyal medyayı seçim dönemlerinde kullanmasıyla ilgili olarak araştırmalar yapıldı. Şu an Türkiye'de yaşanan tartışmalar ya da kavgalar gibi olaylara şahit olmadım. Sosyal medya konusunu gerçekten çok ciddiye aldık. Yaşadığımız süreç bunun bir göstergesidir. Sanal ekipler kuruluyor, gruplar oluşturuluyor normal hayatta yaşanan kavgalar, sosyal medyaya taşınıyor, hatta daha şiddetli kavgalar oluyor."
Twitter'ı bir kavga vesilesi yapıyoruz. İnsanlar bir anlamda da kızgınlıklarını buraya yazarak içini döküyor. Ancak şu anda sosyal medyada bir ötekileştirme var ve bu durum tehlikeli. Bazı tweetleri görünce ateşe benzin döken insanlar gözümün önüne geliyor" ifadelerini kullandı.
AA
Yorum Yaz