maritbet girişmaritbet

Emlak Sektörü Hakkında Sorular ve Cevapları - Sayfa 11

  1. İkinci Derece Askeri Yasak Bölgede Yabancılar Arsa, Arazi, Tarla, Ev, Villa Alırsa Ne Olur?

    İkinci derecedeki askeri yasak bölgelerde yabancı uyruklu kimseler taşınmaz edinmişlerse bu satış tasfiye edilir.

  1. İkinci Derecede Askeri Yasak Bölgede Yabancılar Arsa, Arazi, Tarla, Ev, Villa Alabilir Mi?

    İkinci derecedeki askeri yasak bölgelerde yabancı uyruklu kimseler taşınmaz edinemezler.

  1. Kadastro Açısından Askeri Yasak Bölge Ne Demektir?

    Yurt savunması bakımından hayati önem taşıyan askeri tesis ve bölgelerin çevresinde Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen sınırlar içerisinde kalan bölgedir. Askeri yasak bölgeler 1 inci ve 2 inci askeri yasak bölgeler olmak üzere ikiye ayrılır. 1 inci derece askeri yasak bölgeler içerisindeki taşınmaz mallar kamulaştırılır. 2 inci derecedeki askeri yasak bölgelerde yabancı uyruklu kimseler taşınmaz edinemezler, edinmişlerse tasfiye edilir. Yabancılar izin almadan bu bölgede taşınmaz kiralayamazlar. Bu hükümlere aykırı hareket edenler cezalandırılır. Yetkili komutanlıkça izin verilmeyen her türlü inşaat durdurulur.

  1. Kadastroda Askeri Güvenlik Bölgesi Ne Demektir?

    Kamu ve özel kuruluşların çevresinde Bakanlar Kurulunca tesis edilir.

  1. Arsa Payı Nedir? Arsa Payı Ne Demektir?

    Kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmuş binalarda her bir bağımsız bölüme tahsis edilmiş zemindeki (arsadaki) ortak mülkiyet payına arsa payı denir.

  1. Arazi Nasıl Arsa Olur?

    İmar planında iskan (yapılaşma) sahası olarak ayrılmış yerler arsa vasfını kazanır?

  1. Arazi Nedir? Arazi Ne Demektir?

    Sınırları yeterli vasıtalarla belirlenmiş, yatay ve düşey sınırları bulunan zemin parçasıdır.

  1. Apostille Nedir? Apostille Ne Demektir?

    5 Ekim 1961 tarihinde La Haye sözleşmesine katılan ülkelerden birisi yetkili makamı tarafından belgenin düzenlendiği anlamına gelir. Vekaletname, yetki belgesi ve diğer belgeler üzerinde “Apostille (Convention de La Haye du Octobre 1961)” ibaresi varsa o yerdeki Türk konsolosluğu tasdikine gerek olmadan belge Türkiye’de geçerli kabul edilir.

  1. Aplikasyon Ne Demektir? Aplikasyon Nedir? Aplikasyon (Yer Gösterme) Nedir? Aplikasyon (Yer Gösterme) Ne Demektir? Kadastroda Aplikasyon (Yer Gösterme) Nedir?

    Kadastro paftalarındaki parsel köşe noktalarının yeniden zeminde belirtilmesidir. Parselin zemindeki sınırlarının gösterilmesidir.

  1. Tapuda Ana Siciller Nedir? Tapuda Ana Siciller Ne Demektir?

    Ana siciller tapu sicilinin asli unsurlarıdır ve şunlardan oluşur: a) tapu kütüğü b) kat mülkiyeti kütüğü, c) yevmiye defteri, d) resmi belgeler (resmi senet, plan, mahkeme kararı ve diğerleri)

  1. Tapuda Aleniyet Nedir? Tapuda Aleniyet Ne Demektir? Aleniyet Nedir?

    Açıklık. Tapu sicil bilgilerinin sadece ilgililerine açık olması ilkesi demektir.

  1. Akitsiz Işlemler Nedir? Akitsiz Işlemler Nelerdir? Akitsiz Işlemler Ne Demektir?

    Tapu Kanunu'nun 26. Maddesinin dışında kalan, ayni hakların kurulması ve devri ile ilgili olmayan kişisel hakların şerhi, terkin, düzeltme, değişiklik, ayırma, birleştirme, mirasın intikali gibi hak sahibinin veya malikin tek taraflı iradesi ile tapu sicil müdürlüğünde yapılan işlemlerdir. Akitsiz işlemler için resmi senet yerine Tescil İstem Belgesi düzenlenir.

  1. Akitli Işlemler Ne Demektir? Akitli Işlemler Nedir?

    Tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenerek yapılan işlemlerdir. Satış, bağış, taksim, ölünceye kadar bakma akdi, ipotek ve irtifak hakları akitli işlemlere örnek gösterilebilir. Tapu Kanununun 26. Maddesinde mülkiyet ve mülkiyet dışındaki ayni hakların kurulması ve devri için tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenleneceği belirtilmiştir. Şahsi haklar için resmi senet düzenlenmez.

  1. Aile Yurdu Ne Demektir?

    Bir kimsenin bir evi veya tarıma veya sanayiye elverişli taşınmazları eklentileri ile beraber ailesine tahsis ederek ailesini koruyucu bir tesis (yurt) oluşturmasıdır. Aile yurdu kurulduğu tapu kütüğünün şerhler sütununa yazılır.

  1. Aile Konutu Nedir, Aile Konutu Ne Demektir?

    Aile konutu, ailenin devamlı olarak ikametine ayrılan konuttur. Medeni Kanunun 19. Maddesinde aile konutunun bulunduğu yere "yerleşim yeri" adı verilmiştir. Buna göre; yerleşim yeri, bir ailenin sürekli kalmak niyetiyle oturduğu yerdir. Bir ailenin aynı zamanda birden fazla yerleşim yeri olamaz. Demek ki, bir ailenin birden fazla aile konutu olamaz. Medeni Kanunun 19. Maddesinde sözü edilen yerleşim yerindeki konut, "aile konutudur." Bir aile pek çok yerde konut sahibi olabilir, ancak bunlardan sadece birisi medeni kanunun aradığı anlamda aile konutudur.

  1. Ahz-U Kabza Ne Demektir?

    “Bedeli tahsil etmeye” demektir. Daha çok vekaletnamelerde geçer, satış bedelini tahsil edebilmek yetkisi, anlamına gelir.

  1. Kadastro Adası, Ada Ne Demektir?

    Çevresi kamuya ait cadde, sokak, yol, kanal, ark, dere, göl, deniz gibi doğal ve yapay sınırlarla, kadastro çalışma alanı sınırı ile veya Devlet Demir Yolları arazisi ile çevrili parseller topluluğuna kadastro adası denir. Ada numaraları 101’den başlar, köy sınırı içindeki tüm parseller ölçülünceye kadar numaralar aralıksız birbirini izler.

  1. İkametgah Belgesi Nasıl Bedavaya Alınır?

    Türkiye'de artık ikametgah belgelerini sadece muhtarlar vermiyor. 1 yıla yakın bir süredir ikametgah belgeleri Nüfus Müdürlükleri tarafından da verilmeye başlanıldı. Ayrıca bu hizmeti bağlı bulunduğunu ilçe değil tüm Türkiye'deki Nufüs Müdürlüklerinden de temin edebiliyorsunuz. Bunun bir diğer ayrıcalığı ise verilen nüfus cüzdan sureti veya ikametgah için herhangi bir ücret istenmemesi... Muhtarlar şu anda verdikleri belgeler için ortalama olarak 3 TL gibi bir ücret alıyorlar.

  1. Apartmana Isı Yalıtımı Yaptırmak Için Kaç Kişinin Oyu Gerekiyor?

    Daha önce ısı yalıtımı kararı için oybirliğini gerekli kılan 637 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 42. maddesi 18.04.2007 tarihinde, 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu'nun 16. maddesi gereğince değiştirildi. Yeni kanuna göre; kat maliklerinden birinin genel kurulda isteği üzerine ana yapının ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılacak. Bu konuda yapılacak ortak işlerin giderleri arsa payı oranına göre ödenecek. Yani 10 daireli bir binada 6 kişinin “evet” demesi durumunda geriye kalan 4 kişi bu karara uymak zorunda… Yoksa ceza gelecek.

  1. Konut Kredisi Alırken Nelere Dikkat Edilir?

    Gelecekte ödeme zorluğu yaşamamak için ödeme imkanlarını aşan kredi kullanımından kaçının. Alacağınız eve karar verdikten sonra konut kredisi için önce kendi kaynaklarınızı kullanın, bu miktar yetmiyorsa kredi kullanmaya yönelin. Kredide sadece faiz oranı değil, ödenen komisyon ve masrafları da içeren yıllık maliyet oranına dikkat edin. Kredi vadesinin uzamasının, toplam maliyeti artırdığını unutmayın. Geri ödeme için ayırdığınız tasarrufun azalabileceğini akılda tutun.

  1. Dask Ve Zorunlu Deprem Sigortası Nedir?

    Zorunlu Deprem Sigortası uygulaması, 17 Ağustos 1999 tarihinde gerçekleşen Marmara depreminin ardından hayata geçirildi. Zorunlu Deprem Sigortası, depremlerin binalarda yarattığı maddi zararları teminat altına alıyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ise 2000 yılında Zorunlu Deprem Sigortası hizmeti vermek üzere kuruldu. Kamu ve özel sektör işbirliği ile oluşturulan DASK, kâr amacı gütmüyor. Zorunlu Deprem Sigortası, Türkiye'deki 29 sigorta şirketine bağlı yaklaşık 15.700 yetkili acente ve sigorta acentesi banka şubeleri tarafından yapılıyor. Sigorta şirketleri Zorunlu Deprem Sigortası yaparken aracılık görevini üstleniyor. Konutlar DASK tarafından teminat altına alınıp herhangi bir hasar durumunda tazminat DASK tarafından karşılanıyor.

  1. Ecrimisil Nedir?

    Hazinenin özel mülkiyetindeki yerlerle devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin izinsiz olarak ve herhangi bir hukuki nedene dayanmaksızın kullanıldığının tespiti üzerine kullanıcılardan alınan bedele ecrimisil deniliyor.

  1. Bir Konutu Olanlar Bu Evi Ipotek Göstererek Başka Ev Için Kredi Çekebilirler Mi?

    Konut sahibi olanlar, bu konutlarını ipotek ettirerek konut kredisi çekebilirler. Kanun’da bu tür krediler “sahip olunan bir konutun teminatı altında kredi kullandırılması” şeklinde açıklanmıştır. Dolayısıyla, krediye başvuran kişinin taşınmazın sahibi olması gerekiyor.

  1. Tamamlanmamış (Natamam) Konutlar Için Konut Kredisi Kullanılır Mı?

    Kişinin kendisine ait bitmemiş bir konutu varsa evin tamamlanması amacı ile konut kredisi kullanabilir. Fakat kredinin verilebilmesi için evin tamamlanma oranının gerçekleştirilecek ekspertizle teyit edilmesi kredi verilmesi için öngörülen tamamlanma oranını sağlaması gerekiyor.