maritbet girişmaritbet

Emlak Sektörü Hakkında Sorular ve Cevapları - Sayfa 12

  1. Arsası Olanlar Bu Arsa Üzerine Ev Yaptırmak Için Konut Kredisi Alabilir Mi?

    Arsası olanlar bu arsa üzerine ev yaptırmak için gerekli koşulları sağlamaları durumunda konut kredisi kullanabiliyor.

  1. Konut Kredisi En Fazla Kaç Ay Vadeyle Alınır?

    Konut kredisinde bankalar değişik vade uygulamakla birlikte 240 aya kadar kredi kullanılabilir. Fakat en uygun vade çekilecek kredi miktarına ve kişinin ödeme gücüne göre değişiklik gösterir. Fakat, mevcut faiz seviyelerinde 120 ay vadenin üzerine çıkılmaması, toplam faiz yükü ve taksit tutarları arasındaki farkın göz önüne alınması gerekiyor. 10 yılın üzerine çıkıldığında kredi vadesi önemli ölçüde uzarken, taksit tutarlarında ise önemli bir düşüş olmuyor.

  1. Mortgage Nasıl Okunur?

    Bazen yanlış olarak mogıç, morgac, morgace, morgage, morgate, morgec, morgece, morgeç, morgege, morget, morgeyc, morgıc, morgıç, morgic, morgiç, mortagage, mortage, mortagege, mortega, mortege, mortgace, mortgaga, mortgagae, mortgage, mortgate, mortgeç, mortgege şeklinde yazılsa ve telafuz edilse de, doğru yazılışı Mortgage ve okunuşu da "morgıç"tır.

  1. Konut Kredisinde Masraflar Ne Kadardır?

    Konut kredisi kullanırken, kredinin faiz maliyetinin dışında dosya masrafından, ekspertiz ücretine, sigortadan komisyona kadar yaklaşık 1.000 ila 3.000 TL arasında değişen ek maliyetler çıkıyor. Bu masraflar kredi kullanırken kredinin içine de dahil edilebilirken, vadeye de yayılabiliyor.

  1. İpotek Fek Yazısının Masrafı Nasıl Ödenmez?

    Birçok banka kredi kullanan müşteriyle yaptığı ve karşılıklı imzalanan sözleşmede ‘ipotek fek yazısı'na dair ek bilgi koyuyor. Kredinin tamamlanmasının ardından ipotek kaldırma işlemlerinden ücret alındığı belirtiliyor. Bu nedenle kredi kullanırken, sözleşmelerin dikkatlice okunması ve o aşamada itiraz edilmesi gerekiyor.

  1. İpotek Fek Yazısı Yasal (Zorunlu) Mıdır?

    Bankaların bu yazı için talep ettiği ücrete dair mortgage yasasında belirleyici bir madde bulunmadığına dikkat çekiliyor. Fakat ipotek fek yazısı banka tarafından konut üzerine konulan ipoteğin kaldırılmasına yönelik bir yazışma. Banka bu yazıyı hukuk servisine hazırlatıyor. Bu da ayrı bir hizmet olduğu için bankalar müşteriden bu hizmet karşılığında ücret talep edebiliyor.

  1. İpotek Fek Yazısının Ücreti Ne Kadardır?

    Konut kredisi kullanırken karşılaştığınız maliyet kredi tamamlandığında da devam ediyor. İpoteğin kaldırılması için bankaların yazdığı ‘ipotek fek yazısı' ise kredinin son maliyeti oluyor. Birçok bankanın bu yazı için talep ettiği tutar değişiklik gösterebiliyor. Sektörde 100 TL ile 500 TL arasında değişen ‘ipotek fek yazısı' tapuda önem taşıyor.

  1. İpotek Fek Yazısı Nedir?

    Konut kredisi borcunun tamamı ödendikten sonra konutun üzerindeki ipoteğin kaldırılması için banka tarafından hazırlanan yazıya ‘ipotek fek yazısı' denir. Bu yazıda müşterinin bankaya borcu kalmadığı, konutu üzerindeki banka ipoteğinin kaldırılabileceği bilgisi yer alır. Müşteri bu yazıyla tapuya gider ve konutu üzerindeki ipotek kaldırılır. İpotek fek yazısı banka tarafından hazırlanırken, noter onaylı yetki belgesi ve imza sirküleri gibi işlemlerden dolayı noter masrafları oluştuğu için müşteriden bu masraflar talep edilir.

  1. Krediyle Satın Alınan Konut Üzerindeki Ipotek Nasıl Kalkar?

    Konut kredisine ait tüm ödemelerin tamamlanmasının ardından, kredi kullanılan banka İpotek Fek Yazısı veriyor ve tapu dairesinde başvurularak banka ipoteği kaldırılıyor.

  1. Krediyle Satın Alınan Konut Üzerindeki Ipotek Ne Zaman Kalkar?

    Krediyle alınan konutun üzerindeki ipoteğin kaldırılması için kredinizin anaparasının yanı sıra faiz ve komisyon gibi tüm ödemelerin tamamlanmış olması gerekiyor.

  1. Konut Kredisi Alırken Kefil Gerekiyor Mu?

    Bankalar genellikle konut kredisi başvurularında kefil istemiyor. Ancak bazı durumlarda istisnai olarak kefil istenebiliyor.

  1. Konutun Ekspertizi Nasıl Yaptırılır?

    Bankaya konut kredisi için başvuru yaptıktan sonra, bankanın görevlendireceği bir gayrimenkul değerleme uzmanı satın alacağınız konutun değerleme raporunu hazırlar. Krediyi kullanacak olan kişinin bu aşamada herhangi bir başvuruda bulunmasına gerek kalmıyor ama banka bu hizmet karşılığında kredi almak isteyenden belli bir oranda ücret talep ediyor.

  1. Zorunlu Deprem Sigortası Dask’ın Ücreti Ne Kadardır?

    Zorunlu Deprem Sigortası DASK, inşaat bedeli 110 bin liraya kadar olan binalar için deprem teminatının sigorta şirketi tarafından ödenmesini sağlıyor. Ayrıca, sigortalı binalarda ve temellerde, deprem nedeniyle meydana gelecek yangın, infilak ve yer kaymasından oluşabilecek maddi zararları da kapsıyor. Konut kredisinde bu sigorta zorunlu olarak yapılıyor. 100 metrekare büyüklüğünde ve 100.000 lira değerindeki bir konutun DASK poliçe bedeli 110 liradır.

  1. Konut Sigortası Ücreti Ne Kadardır?

    Konut sigortası, konutun özelliklerine göre değişiklik gösterir. Ortalama olarak 100.000 lira değerinde, 100 metrekare büyüklüğündeki bir konutun paket konut sigortası poliçe bedeli yaklaşık 250 liradır.

  1. Konut Kredisi, Tl Dışında Döviz Cinslerinden Kullanılabilir Mi?

    89/14391 sayılı Kararnamenin eki, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararın 17'nci maddesinde yapılan ve 16.06.2009 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan değişiklikle, gerçek kişilerin dövize endeksli kredi kullanmaları yasaklandı. Alınan karar gereği, yurt içinde yerleşik kişilerin TL dışında herhangi bir döviz cinsinden konut kredisi kullanması mümkün değildir.

  1. Bir Kişi Birden Fazla Konut Için Farklı Bankalardan Birden Fazla Konut Kredisi Kullanabilir Mi?

    Konut kredisinde, kredi sayısını kısıtlayan bir düzenleme bulunmuyor. Eğer kişilerin ödeme gücü yetiyorsa istedikleri bankadan istedikleri kadar konut için kredi kullanabilir.

  1. Konut Kredisi Borcu Başkasına Devredilebilir Mi?

    Mevcut sistemde konut kredisinin devri mümkün değildir. Ancak el değiştiren konutun bir önceki kredisi kapatılarak yeni kredisi açılabilir.

  1. Konutun En Fazla Ne Kadarı Için Kredi Verilir?

    Satın alacağınız konut için genellikle bankalar tarafından belirlenecek ekspertiz değerinin yüzde 75’ine kadar kredi veriliyor. Bazı bankalar daha fazla oranda kredi verebiliyor.

  1. Mortgage Ne Demektir?

    Bir tür gayrimenkul finansman sistemi olan mortgage, kelime olarak ‘ipotek teminatı’ anlamına gelir. Söz konusu sistemin genel işleyişi, finans kuruluşlarının konut sahibi olmak isteyenlere uzun vadeli kredi kullandırması ve kullandırdıkları bu uzun vadeli kredilerin teminatını oluşturmak üzere satın alınan konutlar üzerine ipotek tesis etmesi şeklinde özetlenebilir. Sistem, konut edinmek için yeterli birikimi bulunmayanlara kira öder gibi aylık ödemeler yaparak konut sahibi olma imkanı sunar. Fakat sistemin uygulanması için düşük faiz oranlarının olması şarttır.

  1. İnşaatı Devam Eden Konutlara Kredi Verilir Mi?

    Bankalar inşaatı devam eden konut projeleriyle özel anlaşma yaparak, konut kredisi veriyor. Normalde inşaatı yüzde 70 oranında tamamlanan konutlara kredi verilirken, bankalar özel anlaşmalar yaparak temel bile atılmadan bazı konut projelerine kredi verebiliyor.

  1. Hangi Konutlara Kredi Verilir?

    Aynı binada birden fazla bağımsız bölüm bulunan apartman tipi konutlarda kredi verilmesi için kat mülkiyeti veya kat irtifakı tapusu şartı aranıyor. Kat mülkiyetinin bulunmaması durumunda kat irtifakı tapusunun yanı sıra ekspertiz aşamasında inşaat ruhsatı ve yapı kullanım izin belgesi ile ilgili bir olumsuzluk bulunup bulunmadığı da kontrol ediliyor. Tek bir bağımsız bölümden oluşan villa tipi veya müstakil konutlarda ise, kat mülkiyeti veya kat irtifakı tapusunun bulunmaması durumunda ise, ilgili konutun krediye uygunluğunun değerlendirilebilmesi için arsa tapusunun ve yapı kullanım (iskan) izin belgesinin temin edilmesi gerekiyor.

  1. Yabancılardan Konut Kredisi Kullanırken Hangi Belgeler Isteniyor?

    Vergi Kimlik No, Pasaport örneği, Gelir belgesi kapsamında; vergi belgesi veya 3 aylık banka hesap ekstresi veya kredi kartı / kredi ekstresi, Kredi Kayıt Bürosu Kaydı (yurtdışında yerleşik olduğu ülkeye ait), Müşterinin ikamet adresini gösteren fatura fotokopisi (yurtdışındaki adrese ait). Bu belgelere ek olarak, satış işleminin gerçekleştirilebilmesi için, tapu dairesi tarafından krediye konu gayrimenkulün yurtdışında yerleşik müşterilere satılabileceğine dair askeri makamlardan uygunluk yazısı gerekiyor. Bu nedenle, başvuru olumlu sonuçlansa bile, askeri makamlardan uygunluk alınamaması durumunda konut satışı gerçekleştirilemeyebilir.

  1. Yabancı Vatandaşlar Türkiye’de Konut Kredisi Kullanabiliyor Mu?

    Yurtdışında yaşayan yabancı vatandaşlar Türkiye’den ev almak için konut kredisi kullanabiliyor. Bu konuda son yıllarda kredi veren bankaların sayısında da artış yaşanıyor.

  1. Konut Kredisi Borcu Ödenmediği Takdirde Banka Tarafından Nasıl Bir Prosedür Izleniyor?

    Ödeme güçlüğüne düşülmesi durumunda, öncelikle müşteriyle görüşülerek birçözüm aranıyor. Fakat borcun tahsili mümkün olmazsa, banka ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla kredi borcunun kapatılması yolunu seçebiliyor. Böyle bir durumda konut satışa çıkarılıyor ve satıştan gelen miktar bankanın alacağını aşması halinde artan miktar kredi borçlusuna iade ediliyor.