maritbet girişmaritbet

Emlak Sektörü Hakkında Sorular ve Cevapları - Sayfa 16

  1. Kat Mülkiyetine Nasıl Geçilir?

    Kat Mülkiyeti Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanuna göre, kat irtifakı, "kat irtifakına sahip ortak maliklerin talebine bağlı olmaksızın", yapı kullanma izin belgesine dayalı olarak kanundaki şartlar uyarınca idarece kat mülkiyetine çevrilir. Yapının tamamlanmasından sonra, kat irtifakının kat mülkiyetine çevrilmesi, yetkili idarece yapı kullanma izin belgesinin verildiği tarihten itibaren 60 gün içinde ilgili tapu idaresine gönderilmesi üzerine kendiliğinden (resen) yapılır.

  1. Kendine Ait Başka Bir Evi Olan Kiracı Hangi Şartlarla Tahliye Edilir?

    Aynı belediye sınırları içinde kiracının oturmaya elverişli bir evi bulunması tahliye nedenidir. Ancak kiracının bu konutunun kullanılır nitelikte olması gerekir. Konutun bulunduğu yerin konumu, kullanılış biçimi, kiracının sosyal durumuna uygunluğu araştırılır.

  1. Kimler Emlak Vergisinden Muaf Tutulur?

    Brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konuta sahip emekliler, işsizler, ev hanımları ve özürlüler emlak vergisi ödemiyor.

  1. Kira Geliri Beyannamesi Ne Zaman Verilir?

    Mesela, 2009 yılında konutlarda 2.600 lira, işyerinde ise 22 bin liranın üzerinde kira geliri elde edenlerin 2010 yılı Mart ayının 25. günü akşamına kadar yıllık gelir vergisi beyannamesi vermesi gerekiyor. Hesaplanan verginin yarısı Mart sonuna kadar kalan m,ktar da Temmuz ayı sonunda ödeniyor.

  1. Kiracı Apartman Yöneticisi Olabilir Mi?

    Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre yönetici bağımsız bölüm maliklerinin oyu ile seçilir. Bu seçimde sayı ve arsa payı çoğunluğu aranır. Şayet yönetim planına, yöneticilerin bağımsız bölüm malikleri arasından seçileceği hükmü konmuşsa kiracı yönetici olamaz. Eğer böyle bir hüküm konmamışsa kiracı bile olmayan dışarıdan birinin yönetici olmasına bir engel yoktur. Böyle bir hüküm konulduğu taktirde sadece kat malikleri yöneticilik yapabilir, vekaleten de olsa kat maliki olmayan birisi yöneticilik yapamaz. Unutulmaması gereken kiracı yönetici olsa dahi kat malikleri toplantısına katılamaz.

  1. Kiracı Evden Ayrıldıktan Sonra Kiracıya Ait Giderler Evsahibi Tarafından Ödenmeli Midir?

    Kiracı apartmanda ikamet ettiği süre içerisinde apartman giderlerini ödememiş ve ardından taşınmış ise, yönetici bu giderleri bağımsız bölüm malikinden isteyebilir. Hatta kiracı taşınmamış olsa dahi eğer yönetici kiracıdan giderleri tahsil etmekte zorluk çekiyorsa, tahsilat için evsahibine başvurabilir. Bağımsız bölüm maliki parayı ödedikten sonra kiracısı ile hesaplaşır, yani ona rücu eder. Bu gibi durumların önüne geçmek amacıyla genellikle kiracıdan teminat (deposito) talep edilmektedir. Ödemelerden dolayı asıl sorumlu malik olup, kiracı kira borcu kadarından sorumlu olur.

  1. Kiracının Kira Sözleşmesine Aykırı Davranması Halinde Ne Yapılır?

    Kiracının sözleşmeye aykırı bir eyleminden ötürü aleyhine dava açabilmek için öncelikle kiracıya ihtarname çekerek, bu ihtarname ile bir süre vererek olumsuz durumuna son vermesi istenmelidir. Bu ihtar çekilmeden dava açılmaması gerekir. Aksi takdirde davanın reddi gerekir.

  1. Kiradan Gelir Elde Edenler Vergi Öder Mi?

    Yıllık toplam 2.600 liranın üzerinde konut kirası geliri elde edenler, yıllık gelir vergisi beyannamesi vererek bu kazançları üzerinden vergi ödemek zorunda. Yıllık işyeri kira gelirleri 22.000 lirayı aşanlar da vergi ödemek zorunda.

  1. Kiralar Illa Bankaya Mı Yatırılır?

    Konutlarda 500 TL ve üzerindeki kiralar ile bütün işyeri kiraları, banka şubeleri ya da PTT aracılığıyla ödeniyor. Kirasını bankadan almayanlara ceza veriliyor

  1. Kiralar Ne Kadar Artar, Artış Neye Göre Belirlenir?

    Türk Borçlar Kanunu Tasarısı, yYıllık kira artışına üretici fiyat endeksi (ÜFE) oranında sınır getiriyor. Yani bu tasarı yasalaşırsa kiralar sadece ÜFE oranında artacak. Fakat şimdilik kiracı-ev sahibi ilişkilerinde en büyük anlaşmazlık konusu olan kira artışlarının, halihazırdaki kontratlarda yazılı olduğu şekilde uygulanması gerekiyor. Yeni yasa ayrıca, yıllık kira artışını enflasyon oranına bağlayan kontrata imza atan mal sahiplerinin yasal olarak kiracılarından daha yüksek oranda artış isteyemeyeceği ve kiracının da kontratta başka şekilde yazılıysa bile daha düşük artış talebinde bulunamayacağını getirecek.

  1. Kiralık Konutlar Kendisini Ne Kadar Sürede Geri Öder?

    Kiralık konutlarm ortalama olarak 16-20 yıl arasında kendi parasını çıkartır. Bu süre konutun yeri, bölgesi, konumu, eski olup olmaması, fiziksel kondisyonu, kullanılırlığı gibi özeliklere göre değişebilir.

  1. Konut Aldıktan Sonra Ödenmesi Gereken Vergi Ve Masraflar Nelerdir?

    Konut kredisiyle de alsanız peşin de alsanız, konut sahibi olduktan sonra da belli aidatlar ve vergiler ödemeniz gerekir. Aidatlar binadan binaya değişmekte olup, bina bakım ve tamir masrafları, varsa asansör ve kapıcı giderleri, doğalgaz ödemeleri gibi kalemlerden oluşur. Ayrıca gayrimenkullerin belediyelere ve maliyeye ödenmesi gereken yıllık vergileri vardır. Konut kredisi kullanıyorsanız, bu vergi ve aidatları da yaklaşık olarak hesaplamalı ve bütçe aşamasında dikkate almalısınız. Evi satın alan kişi yıl sonuna kadar ilgili belediyeye gidip emlak vergisi beyannamesi vermelidir. Bu bildirimde mükellef, adres, tapu ve vergilendirmeye ilişkin bilgileri (alan, inşaat türü vb.) ilgili kuruma iletir. Emlak vergisi ilgili belediyeye doğrudan ödenebileceği gibi, posta çeki, posta havalesi veya bu konuda aracılık yapan bankalar yoluyla da ödenebilir.

  1. Konut Alırken Ekonomik Değerlendirme Nasıl Yapılır?

    Konut alımı için yapılacak bir ekonomik değerlendirme yalnızca satış bedeline odaklanmadan, konutta yaşadığınız sürece bütçenizin nasıl etkileneceğini hesaba katan uzun erimli bir değerlendirme olarak görülmelidir. Dolayısıyla yalnızca konut kredilerindeki faiz oranları ya da emlak değerini etkileyen faktörler değil; konutunuza yerleştikten sonra yaşam kalitenizi etkileyen ‘işletme giderleri’ ve konutun bulunduğu bölgedeki ortalama yaşam giderleri gibi faktörler de ekonomik değerlendirmede dikkate alınmalıdır. Konut Harcaması Oranı aylık kredi geri ödemelerinizin (ya da konut edinmek için yaptığınız harcamanın) aylık brüt gelirinizin belirli bir oranını geçip geçmediğini esas alır. Bu oranın genellikle %25-30 civarında olması; aksi halde ödemede güçlük çekebileceğiniz öngörülür. Borç-Gelir Oranı, konut alırken eş-zamanlı olarak eğitim, sağlık, yiyecek, giyim gibi başka harcama kalemlerinizin (borçlarınızın) olduğunu; dolayısıyla toplam borçlarınızın aylık brüt gelirinizin belirli bir oranını aşmamasını esas alır. Bu oranın genellikle %30-40 civarında olması makul karşılanır. Konut kredisi kullandığınızda, faiz ödemelerinin sizi ileriki yıllarda güç durumda bırakmayacağından emin olmalısınız; bunun için sözleşme şartlarını, masraf tutarlarını, erken ödeme cezası vb. koşulları öğreniniz. Kredi kullandığınızda zorunlu deprem sigortası, konut sigortası ve bireysel hayat sigortası gibi sigorta masraflarınızın da olacağını unutmayınız. Ekonomik değerlendirmede özellikle yatırım amaçlı konut alıcıları tarafından kullanılabilecek bir ölçüt kira çarpanıdır. Çevresel ve dönemsel koşullara bağlı olmakla birlikte, bir konutun satış bedelinin genellikle 10 yıllık kira getirisini aşmaması beklenir. Bütün bunların yanında emlak değerini etkileyebilecek imar planı özellikleri ve inşaat yapım izni sayısı (yapı ruhsatları) gibi yerel faktörler ekonomik değerlendirmelerde dikkate alınmalıdır. Konut ile bir yatırım aracı olarak ilgileniyorsanız kentsel ulaşım yatırımlarının (örneğin, yeni yolların ve yol genişletme çalışmalarının) emlak fiyatlarını genellikle artırdığını; buna karşılık konut edinilmesi planlanan bölgede verilen yapı ruhsatlarının fazla olmasının emlak değerlerini düşürebileceğini dikkate alınız. Konut alımı için yapılan ekonomik değerlendirmelerde konut mutlaka yakın çevresiyle birlikte ele alınmalıdır. Konutun enerji, bakım-onarım, aidat gibi işletme giderleri yanında ulaşım, giyecek, eğlence gibi ek giderleriniz olacağını dikkate almalısınız. Aksi halde, sıklıkla yararlanmadığınız çeşitli hizmetler için yüksek aidatlar ödemek ya da aile bütçenizin beklemediğiniz ölçüdeyüksek bir bölümünü ulaşım giderlerine ayırmak zorunda kalabilirsiniz.

  1. Konut Alırken Hukuki Değerlendirme Nasıl Yapılır?

    Başınızı güvenle sokabileceğiniz bir konut edindiğiniz için sevinirken kendinizi bir anda hukuki bir karmaşanın içinde bulmamak için tapu işlemleri; taşınmazın üzerinde herhangi bir tedbir ya da haciz olup olmadığı; konuta ait eski borçlar ve sözleşmeler, satıcının kimliği ve imar planında belirtilen kullanım türü ve imar hakları gibi konularda bilgi edinmelisiniz. Size uzatılan her türlü sözleşme metnini, yazı karakterleri ne kadar küçük olursa olsun, okuma alışkanlığınız olmalı. Kat Mülkiyeti Kanunu’nda apartman dairesi ‘bağımsız bölüm’ olarak adlandırılmaktadır. Bir binanın ruhsatının olması bağımsız konut birimlerinin de ruhsatı olduğu anlamına gelmez. Binanın hangi bölümlerinin ‘ortak alan’, hangi bölümlerinin ‘eklenti’, hangi bölümlerinin ‘bağımsız’ olduğunu ve her bağımsız bölüme ne kadar ‘arsa payı’ düştüğünü öğreniniz. Tapudaki projeye ve açıklamalara uygunluk konusunda dikkatli olunuz. Tapu işlemleri alıcı ve satıcı tarafından ilgili Tapu Sicil Dairesi’nde gerçekleştirilir. Taşınmazlar üzerinde her türlü resmi işlemin yapılması öncelikle taşınmazın tapu sicilinde kayıtlı olmasına bağlıdır; ayrıca tapu işleminde esas alınacak ‘emlak vergisi bildirim’ değerinin bilinmesi gerekir. Tapu işlemlerinde tarafınızdan ya da vekil olarak atadığınız kişiden talep edilecek belgeler ve masraflar hakkında önceden bilgi alınız. Satıcının gerçek malik ya da temsilcisi olduğundan emin olunuz. Konutun bulunduğu bölgenin imar planı size konutun yakın çevresinde gelecekte ne tür değişiklikler olabileceği hakkında fikir verecektir. Bu tür konularda belediyelerin İmar Müdürlüklerinden bilgi alarak konutunuzun bulunduğu bölgenin kullanım özelliklerinin değişip değişmediğini (örneğin kamulaştırma, arazi ve arsa düzenleme ya da kentsel dönüşüm programı kapsamına alınıp alınmadığını) araştırınız. Yeni konut alıyorsanız binada elektrik, su, doğalgaz vb. kullanımı için konut kullanımına geçiş yapılıp yapılmadığını; abonelik yapılmamışsa gerekli koşulların sağlanıp sağlanmadığını sorunuz. İkinci el konutların elektrik, su, doğalgaz, emlak vergisi vb. eski borçları olup olmadığını araştırınız. Apartman/site yöneticisi ile konuşarak binanın ‘yönetim planını’ inceleyiniz: Çöp, temizlik ve ortak yaşam alanları ile ilgili çeşitli hizmetlerin düzenli olarak yerine getirilip getirilmediğini araştırınız. Dükkan, depo gibi ticari kullanıma ayrılmış alanların kullanım amaçlarının belirlenip belirlenmediğini öğreniniz.

  1. Konut Alırken Nasıl Pazarlık Yapılır?

    Konut büyük bir yatırımdır ve alırken mutlaka fiyat pazarlığı yapmanız gerekir. Pazarlık, istediğiniz konutu kendi koşullarınızda alabilmenizi sağlar. Eğer iyi pazarlık yapamıyorsanız, yanınızda bu konuda etkili olan bir yakınınızı götürmeniz faydalı olabilir. Evi beğendiyseniz, kesinlikle aşırı derecede hevesli görünmeyin ve duygularınıza hakim olun. Aksi takdirde, karşı taraftan arzu ettiğiniz indirimi hiçbir zaman alamazsınız. Pazarlık yaparken konutun mevcut sorunlarını ve yaratacağı maliyeti de dikkate almanız ve bunu satıcıyla paylaşmanızda hiçbir sorun yoktur. Ancak, pazarlık yaparken dengeli olmalı, aşırılıklardan kaçmalısınız. Gayrimenkul sektörü iyi gidiyorsa, konutlar hızlı bir şekilde satılıyorsa, evin acilen satılması gerekmiyorsa, benzer özelliklerdeki evler daha yüksek fiyatlardaysa satıcı avantajlı konumdadır ve fiyat indirime pek yanaşmayacaktır. Eğer sektör iyi gitmiyorsa, genel bir durgunluk yaşanıyorsa, satıcının en kısa sürede taşınması gerekiyorsa ve ev uzun zamandır satılamamışsa evi satın alan daha avantajlı konumdadır ve satıcıdan iyi miktarda indirim alabilir. Pazarlık esnasında herhangi bir yanlış anlamayı ve sonradan çıkabilecek ihtilafları önlemek için mutlaka maddeler halinde üzerinde anlaşılan noktaların yazılı olarak kayda geçirilmesi ve tarafların imzalaması gerekir.

  1. Konut Alırken Ne Kadar Kredi Kullanılır?

    Bankalar konut ekspertiz değerinin YTL kredilerde maksimum yüzde 75-80’ine kadar, dövizli kredilerde ise maksimum yüzde 50 - 60’ına kadar kredi veriyor. Fakat piyasa genelinde yapılan başvurularda, ev değerinin yarısından az oranlardaki tutarlar için kredi alınabiliyor. Bazı durumlarda kişinin taksit/gelir oranı yüksek çıktığında, aylık ödemelerin rahatlıkla yapılabilmesi için banka tarafından kişiye başvurulan krediden daha az anapara tutarlı bir kredi öneriliyor.

  1. Konut Alırken Nelere Dikkat Edilir?

    Konut seçiminde ilk düşüneceğiniz konu alacağınız konutun amaca uygunluğu. Yatırım amaçlı mı, yoksa yaşamak için mi konut alıyorsunuz. Eğer yatırım amaçlı alıyorsanız mutlaka ki az maliyetle yüksek getiri almak sizin için en önemli konu. Eğer amacınız satın aldığınız konutta yaşamak ise konutun bulunduğu çevre ve kalitesi, çocuğunuz varsa okula mesafesi, arabanız varsa otoparkının olup olmaması gibi bir çok farklı etken seçiminize yön verecektir. Konutun tapusu tek kişi üzerine mi yoksa ortaklı mı? Kullanım hakkı ve irtifa durumu nedir? Satın alacağınız veya aldığınız bağımsız bölümün tapusunda sizin hisseniz arsa hissesi olarak gözüküyorsa, kat irtifakı veya kat mülkiyeti tesis edilmesini engelleyen bir neden olabilir. Bu nedenle, Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre cins değişikliği yapılmamış demektir. Ayrıca bu konut iskansız da olabilir. Bu konuyu mutlaka önceden araştırmanız gerekir. Ayrıca unutmamanız gerekir ki, konutunuzu kredi ile almayı planlıyorsanız, konut Kredisi sadece kat irtifakı / kat mülkiyeti alınmış konutlara verilmektedir. Araştırmanız gereken bir diğer konu da tapu kaydında konut üzerinde herhangi bir kısıtlılık hali bulunup bulunmadığı. Tapu dairesinden öğrenebileceğiniz bu bilgiyle almayı düşündüğünüz konut üzerinde ipotek, haciz gibi kısıtlılık halleri varsa satın alma durumunda çeşitli problemlerle karşılaşmanız kaçınılmazdır. Ayrıca düşünmeniz gereken bir diğer konu da, varsa, konut içinde ikamet etmekte olan kiracılarla ilgilidir. Konutu satın almadan önce mutlaka kira sözleşmesini okumanızı öneririz. Alacağınız konutun tercihimiz olan bölge ve sosyal çevreye uygunluğu çok önemlidir. Merkeze yakın olmak çoğu zaman fiyatları yukarı yönde etkilerken daha düşük veya eski standartlarda evlerle yetinmemize neden olabilir. Merkezden uzaklaştıkça genelde fiyatın düşmesinin yanında çeşitli artılara ulaşmak da mümkün. Bunların dışında konutu alacağınız bölgede genel bir fiyat araştırması yapmanızı ve almayı planladığınız evi semtteki diğer evlerle kıyaslamanızı öneririz. Konutun satış fiyatı yanında kiralama fiyatlarının da sizin için uygun düzeyde olup olmadığını araştırmakta fayda var. Alacağınız konutun banka kredisine uygunluğu da bir diğer önemli konu. Konutun geçmiş yıllara ait elektrik, su, çevre vergisi, emlak vergisi gibi borçlarının olup olmaması önemli bir konu. Ayrıca geçmiş yıllara ait ödenen ısınma bedellerini öğrenmekte büyük fayda var. Alacağınız konutun tadilat ihtiyacı da diğer bir bütçe kalemi. Keyfi yenilemelerin dışında tadilat, bakım ve onarım gerektiren bölüm ve cihazlar varsa bunlar evin satış bedelinin üstüne eklenerek evin sizin için toplam maliyetini oluştururlar. Özellikle kirli/temiz su ve elektrik tesisatlarının eski olması sizin için ekstra maliyet çıkarabilir ve denetlenmesinde fayda vardır. Binanın tadilat ihtiyaçları ve bunlara dair planlamalar göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer konu. Yenilenen ve taksitlere bölünmüş olan asansör, boya, çatı, yalıtım gibi giderler siz evi satın aldıktan sonra size mi, yoksa eski ev sahibine mi aittir? Bu tarz binaya ait büyük değişimler gerekiyorsa ödediğiniz ev taksiti yanında bir de bu tarz maliyetleri göz önüne almanız gerekebilir. Ayrıca binanın yönetim ve aidat sistemi, katılım gibi konularda önceden araştırmanız gereken diğer unsurlar.

  1. Konut Almak Için Doğru Zaman Ne Zamandır?

    Bir konut satın almadan önce, kendinize bazı sorular yöneltip gerçekten hazır olup olmadığınıza karar verin. Bunun için öncelikle ev almak için kişisel sebeplerinizi sorgulayın. Oturduğunuz ev dar mı geliyor? Büyüyen aileniz için daha büyük bir eve mi ihtiyaç duyuyorsunuz? Okulunuza veya işinize yakın mı oturmak istiyorsunuz? Oturduğunuz evi deprem riski açısından tehlikeli mi buluyorsunuz? Kira ödemek yerine, taksit ödeyerek ev sahibi mi olmak istiyorsunuz? Eğer amaçlarınızı en başından belirlerseniz, konut alım kararı verirken ve zamanlama yaparken, mali faktörleri daha rahat dengeleyebilirsiniz. Öncelikli olarak düşünmeniz gereken husus, ev alırken ödeyeceğiniz peşinat tutarıdır. Satın almayı planladığınız evin yüzde 20 - 25’i kadar bir tutarı konut kredisi alırken peşinat olarak vermeniz gerekmektedir. Bu tutarı mevcut kaynaklarınızdan veya çevrenizde karşılayabilir misiniz? Eğer peşinatınız hazır ise, konut alımı için araştırmalarınıza başlamadan önce kendinize bir dosya hazırlayın. Bu dosyada, öncelikle yapacağınız araştırmalarda karşınıza çıkacak ev alternatiflerine ait bilgileri toplayın. Gerek gazete ve dergi ilanları, gerek emlakçı ziyaretleri, gerekse internet aracılığıyla bulduğunuz evleri dosyanıza ekleyin. Ev almak insan hayatında birkaç kez gerçeklesen bir olaydır; acele karar verip sonra pişman olmak veya art niyetli kişiler tarafından aldatılmak istemiyorsanız iyi bir araştırmadan sonra alacağınız evi belirleyin. Satın almak istediğiniz bölge ve bu bölgenin geleceğine ilişkin farklı kaynaklardan bilgi edinin. Karar verme aşaması yaklaştığı zaman dosyanıza kredi başvurusunda kullanacağınız kendinize ait bilgileri, gelirinizi belgeleyen dokümanları, ikametgah bilgilerinizi de ekleyin. Konut almak için doğru zaman, peşinatınızın hazır olduğu ve sizin talebinize uygun bir evi bulduğunuz zamandır. Konut almak için faizlerin düşmesini, Mortgage Kanunu’nun yasalaşmasını, uygun koşulların oluşmasını beklemeyin. Faizler düştükçe ve toplumun alım gücü desteklendikçe konut fiyatları artacaktır.

  1. Konut Kredisi Alırken Nelere Dikkat Edilir?

    Kredi alınacak finans kuruluşu tercihinde, faiz oranlarının yanı sıra komisyon, istihbarat ve ekspertiz ücreti, sigorta primleri gibi maliyetleri ve hizmet kalitesini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Kredi faizleri düşük olan bankaların genelde komisyon tutarları ve diğer masrafları yüksek oluyor. Bu nedenle, sadece faiz oranlarına bakılarak banka seçimi yapılmamalı. Kredi sözleşmesi yapmadan önce, birkaç bankadan teklif alınması, aylık ödeme tutarlarının ve diğer yapılacak masrafların öğrenilerek kıyaslama yapılması faydalı olabilir. Konut kredisi vadesinin uzun olduğu düşünüldüğünde, finans kuruluşundan beklenen hizmet kalitesi, kolay ulaşım imkanları, alternatif bankacılık hizmetleri, zaman içinde ihtiyaç duyulabilecek diğer ürünlerdeki avantajları gibi konuları da dikkate almak gerekiyor. Konut kredisi alırken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır: • Kredi vadesini kapsayan yıllık gelir ve gider bütçesi yapılarak maksimum ne kadar taksit ödenebileceği belirlenmeli. • Bütçeye uygun bir konut seçildikten sonra, farklı bankaların kredi alternatifleri araştırılmalı. • Konutun imar durumu ve yasaya uygunluğu incelenmeli. Gerekirse apartman yöneticileri ve eski sakinlerden bu konuda bilgi alınmalı. • Fiyat konusunda aldanmamak için, çevredeki emlakçılardan veya bölgeye ait emlak ilanlarından rayiç bedel araştırılıp belirlenmeli. • Finans kurumları kişinin alım gücü ve ekonomik yükümlülüklerine dikkat edeceği için özellikle kredi kartı harcamaları kontrol altına alınmalı. • Profesyonel kurum ve uzmanlardan yararlanılmalı.

  1. Konut Kredisi Başvurusu Nasıl Değerlendirilir?

    Kredi onayı aşamasında bankaların kullandığı farklı değerlendirme modelleri vardır. Bazı modeller bilgisayar destekli modellerdir ve girilen parametrelere göre kişinin kredi notunu çıkarılarak kredi alıp alamayacağı belirlenir. Başlıca parametreler, kişinin aylık ödeyeceği kredi taksitlerinin toplam gelirine oranı, kredi tutarının ev değerine oranı ve kişinin Kredi Kayıt Bürosu ve Merkez Bankası’nda tutulan kredi sicilidir. Yurt dışındaki konut finansmanı uygulamalarında kişinin medeni hali, çocuk sayısı, arabasının olup olmadığı ve sağlık durumu gibi faktörler de değerlendirmeye alınmakta ve kişinin kredi notunu etkiliyor. Ülkemizde böyle bir sistemin kurulabilmesi için önce kredi istatistiklerinin oluşturulması gerekiyor. Mortgage sistemi tam olarak uygulanmaya başladıktan sonra değerlendirme prosedüründe standartlaşmaya gidilmesi bekleniyor. Mevcut koşullarda her bankanın kredi değerlendirme ve onay prosedürü farklılık gösteriyor.

  1. Konut Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?

    Finans kuruluşlarından konut kredisi almak için şubelerden alınacak başvuru formları doldurulmalı ve gerekli evraklar teslim edilmelidir. Birçok finans kuruluşunun internet şubelerinden de başvuru yapmak mümkündür. Üstelik internet üzerinden yapılan başvurularda herhangi bir başvuru ücreti alınmıyor.

  1. Konut Kredisi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

    Kredinin geri ödemelerinde, iki defa üst üste taksit ödemesi yapılmadığı takdirde, tüketiciye banka tarafından beş gün içinde ihtar gönderilir. Bir aylık süre içinde ödemelerde herhangi bir değişiklik olmazsa, krediyi veren kuruluş evi satış işlemlerine başlayabilir. Satış işlemleri sonucu elde edilen gelir ana borç miktarını kapatmaya yetmezse, kalan miktar borçludan talep edilir. Konutun değeri, kalan anapara borcundan fazla olursa aradaki fark borçluya ödenir.

  1. Konut Kredisi Erken Kapatılabilir Mi?

    Mortgage yasasına göre, sabit faizli kredi kullanımlarında tüketicinin borcunu erken ödemesi durumunda yüzde 2 civarında erken kapama komisyonu ödemesi gerekiyor. Eskiden Tüketici Koruma Yasaları’nın kısıtlaması sebebiyle sadece sabit faizli konut kredisi verilebilmekte iken yeni yasayla birlikte değişken faizli kredilere de izin verildi. Faiz oranlarının değişken olarak belirlenmesi halinde tüketiciden erken ödeme ücreti talep edilmiyor. Tüketicilerin sabit veya değişken faizli kredi kullanımı konusunda karar verirken buna dikkat etmeleri gerekiyor. Daha önceden kredi kullananların ise sonradan mortgage’a geçmeleri durumunda erken ödeme cezası uygulanmıyor.

  1. Konut Kredisi Için Hangi Belgeler Gereklidir?

    Kredi başvurunda şu belgeler isteniyor: Ücretliler için; • Kimlik Belgesi (Nüfus Cüzdanı, Sürücü Belgesi veya Pasaport) • İkametgah veya Su, Elektrik, Cep Telefonu Faturası • Bordro veya şirketten alınan Gelir Yazısı (Gelir yazısı alınırsa şirketin İmza Sirküleri) • Satın alınacak konutun tapu fotokopisi • (Varsa) Tapu fotokopileri, kira kontratları ve diğer gelir belgeleri Serbest meslek sahipleri için; • Kimlik Belgesi (Nüfus Cüzdanı, Sürücü Belgesi veya Pasaport) • İkametgâh veya Su, Elektrik, Cep Telefonu Faturası • Vergi Levhası Fotokopisi • Ticaret Sicil Gazetesi • İmza Beyannamesi • Son 3 yıla ait Vergi Dairesi veya Yeminli Mali Müşavirlik onaylı Bilanço ve Gelir Tablosu, cari yıl mizanı • Esnaf ve Sanatkârlar Odası’na kayıt belgesi yada Faaliyet Belgesi • Satın alınacak konutun tapu fotokopisi • (Varsa) Tapu fotokopileri, kira kontratları ve diğer gelir belgeleri