maritbet girişmaritbet

Emlak Sektörü Hakkında Sorular ve Cevapları - Sayfa 17

  1. Konut Kredisi Nasıl Alınır?

    Konut kredisine başvuran kişilerden ödeme gücünü ispat etmeleri bekleniyor. Maaş bordrosu düşük olduğu halde ödeme gücü yüksek olan kişiler, ödeme güçleri paralelinde kredi alabilmek için bordro dışı gelirlerini belgelemelidir. Kredi onayı aşamasında, başvuruda bulunan kişinin toplam aile geliri, aylık ödemesi gereken borç miktarı ve zorunlu giderleri dikkate alınıyor. Kredi Kayıt Bürosu kayıtlarında geçmişteki bankacılık işlemlerine ilişkin herhangi bir olumsuz kaydı bulunmayan kişilere, aylık taksit tutarı ödeme gücü kapsamında kalan krediler kolaylıkla tahsis edilebiliyor. 18 yaşından küçük olanlara kanunen borçlanma ehliyeti olmadığından kredi verilmiyor. Ancak 18 yaşındaki birine konut alınacaksa, kredi 18 yaşından büyük bir yakınının adına çıkartılıyor. 60 yaş üzerindeki kişiler için sigorta primleri çok yüksek olurken, artan maliyetler nedeniyle finans kuruluşları bu tür kredilere sıcak bakmıyor. Kredi kullanan kişinin yaşıyla kredi vadesinin toplamının 65’i aşmamasına dikkat ediyor. Örneğin, 55 yaşındaki birisi maksimum 10 yıl vadeli kredi alabiliyor.

  1. Konut Kredisinde Komisyon Ve Masraflar Nelerdir?

    Kredi tutarına ve bankaya göre komisyon ve masraflar değişiyor. Konut kredilerinde gündeme gelen masraf kalemleri ise şöyledir; alım ve satım masrafları, banka kredi kullandırma ücreti, ekspertiz ücreti, dosya parası, istihbarat ücreti, başvuru ücreti, işlem ücreti, avukat masrafı, sigortalar, bireysel yaşam sigortası, DASK (Doğal Afet Sigortası), konut sigortası, taşınmaz mala ödemek zorunda kalacağınız diğer vergi ve aidatlar.

  1. Konut Kredisinde Vade Ve Faiz Ne Kadar Olmalı?

    Konut kredisi alınırken, sabit faizli ve vadesi 5 yıldan uzun olmayan kredilerin tercih edilmesi öneriliyor. 5 yıldan uzun vadeli kredi almak ise riskli oluyor. Çünkü bu dönemde kredi sahibi işsiz kalabiliyor. İşsizlik ve konut kredisi sigortası yaptırmak ise bu riskleri biraz olsun azaltıyor.

  1. Konut Satın Alırken Ya Da Kiralarken Emlakçıya Kaparo Verilir Mi?

    Emlak komisyoncusu, kendisine kapora almak konusunda verilmiş vekaletname olmaksızın kaparo alamaz. Kapora, alım - satım işlerinde, satıcı veya kiralayan imzası alınarak teslim edilir.

  1. Konut Satın Almadan Önce Ne Yapmalı?

    Bir ev satın almaya karar vermeden önce mali gücünüzü mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Konut kredisiyle ev alırken, evin yüzde 20 - 25’i kadar bir tutarı peşinat olarak vermeniz gerekmektedir. Bundan başka, taşınma ve diğer masraflar için yeterince nakit paranız da olmalıdır. Bir yandan konut kredinizin geri ödemelerini yapıp, bir yandan faturalarınızı ödeyebileceğinizden emin olmalısınız. Bu ödemelerin mali durumunuzu sarsmaması için, konut kredisi taksitlerinin uzun vadeli kredilerde aylık gelirinizin yüzde 30’unu, kısa vadeli kredilerde ise yüzde 50’sini geçmemesi gerekmektedir. Hazırlayacağınız bir bütçe aracılığı ile aylık gelir ve giderlerinizin ne kadar olacağını hesaplayıp, ek bir yük oluşacak dönemlerde o yükü hafifletecek önlemler almalısınız. Planlama yaptığınız takdirde her durumda kazançlı çıkarsınız. Kendi bütçenizi hazırladıktan ve alacağınız evi beğendikten sonra, banka ile görüşüp hangi vadede ve ne kadar aylık ödemeli bir konut kredisi alabileceğinizi tespit edebilirsiniz.

  1. Konut Sigortası Yaptırırken Nelere Dikkat Edilir?

    Çok sayıda sigorta şirketi olduğu fiyat ve teminatları karşılaştırmak için iyi bir araştırma yapın. İlla konut kredisi kullandığınız bankadan sigorta yaptırmak zorunda değilsiniz. Gerek size düşen yükümlülükleri gerekse sigorta şirketinin size karşı yükümlülüklerini öğrenmek için poliçenizi ve eklerini mutlaka okuyun. Sigorta genel şartlarını inceleyin. Sigorta sözleşmesinin bir parçası olması nedeniyle bütün sigorta şirketleri Sigorta Genel Şartlarını sözleşme ile birlikte müşteriye vermek zorundadır. Sigorta Poliçesinde tarafınıza sunulan teminatların kapsamını tam olarak öğrenin Sigorta poliçenizde özel şartların neler olduğunu inceleyin. Sigorta şirketleri, Sigorta Genel Şartlarını daraltıcı olmamak kaydıyla sigorta sözleşmesinde tarafların görev ve yükümlülüklerini gösteren özel şartlar öne sürebilir. Özel şartlar hakkında bilgi sahibi olmanız gelecekte bir sürpriz ile karşılaşmamanız için büyük bir önem taşımaktadır. Poliçeniz hakkında aklınıza gelen her türlü konuyu sigorta sözleşmesini düzenleyen kişiye sorun Poliçenizde muafiyet ve/veya müşterek sigorta uygulaması var ise bunun size sağladığı avantaj ve dezavantajları öğrenin

  1. Konutlarda Brüt Ve Net Inşaat Alanları Nasıl Hesaplanır?

    Net alan, konut içerisinde duvarların arasında kalan süpürülebilir alandır. Brüt alan, bağımsız bölümün duvarlar dahil alanı ile ortak alanların bağımsız bölüm başına düşen miktarı kadar, o bağımsız bölüme ilave edilmesiyle oluşan alandır.

  1. Konutta Pencere Kapı Haline Getirilebilir Mi?

    Her ne sebeple olursa olsun projeye aykırı olarak pencere kapı durumuna getirilemez. Eğer apartmanın ön cephesinde ise dış görünümü bozacağından, plana aykırı yeri bile değiştirilemez.

  1. Konutu Satın Almak Mı, Kiralamak Mı Avantajlıdır?

    Satın almak mı, kiralamak mı sizin için daha uygun olduğuna karar veremiyorsanız, bu kararı etkileyen faktörleri iyice değerlendirmelisiniz. Öncelikle satın alacağınız evde ne kadar süre oturmayı planlıyorsunuz, buna karar vermelisiniz. Eğer birkaç yıllığına, kısa süreli bir konut ihtiyacınız varsa ve daha sonra taşınmayı düşünüyorsanız konutu kiralamanız daha uygun olacaktır. Daha da iyisi, bankaların bu ihtiyacınıza yönelik çıkardığı farklı ürünleri araştırabilirsiniz. “İstediğimde satarım” düşüncesiyle ev satın almak sakıncalıdır, çünkü ev alım satımı masraflı bir iştir ve hedeflediğiniz fiyattan işlem yapabilmek zaman alır. Evi satarken karşıladığınız işlem maliyetleri ve masraflar, evi aldığınızda ödediğiniz toplam miktarı elde etmenizi engelleyebilir. Satmak istediğiniz zaman emlak piyasasında durgunluk olabilir, bazen müşteri bile bulamayabilirsiniz. Bu nedenle satmak düşüncesiyle değil, bir ihtiyacı karşılamak amacıyla ev sahibi olmayı düşünmelisiniz. Satın alma veya kiralama konusunda kararsızsanız, oturmak istediğiniz bölgedeki konutların satın alma ve kiralama maliyetlerini ilanlardan bakarak öğrenip, en uygun kararı verebilirsiniz. Bazı bölgelerde emlak fiyatları çok yüksek iken, kiralar makul seviyelerde olabilmektedir. Bir evin kirasıyla ile satış bedelini kıyaslarken karar verme aşamasında kullanacağınız basit bir kural bulunuyor. Günümüz koşullarında bir evin satış bedeli yaklaşık 15 yıllık kira bedeline eşittir. Eğer evin satış bedeli, aylık kirasının 180 katından, yani 15 yıllık kira bedelinden, daha ucuz ise satın almak mali açıdan daha avantajlıdır. Örneğin, 500 YTL aylık kirası olan bir evin satış rayici (500 x 180) hesaplandığında 90.000 YTL olmaktadır. Eğer ev 85.000 YTL’ye satılıyorsa satın almak, mali açıdan kiralamaktan daha avantajlıdır. Gayrimenkul, Türkiye’deki ekonomik koşullar değerlendirildiğinde en iyi yatırım araçlarından birisidir. Bu da toplumda ev sahibi olmayı teşvik eden nedenler arasındadır. Konut sahibi olmak, gelecek açısından güvence hissi vermektedir ve bu nedenle kiralamaktansa satın almak avantajlı hale getirebilmektedir. İster satın alın, ister kiralayın, önemli olan bilinçli hareket etmektir. Oturmak istediğiniz bir bölge varsa, fakat burada oturmaya kendinizi henüz hazır hissetmiyorsanız, birkaç ay kirada oturarak deneyebilir sonra satın alabilirsiniz.

  1. Konutun Üzerindeki Borç Durumu Nasıl Kontrol Edilir?

    Özellikle, kullanılmış gayrimenkul alanlar, konutun geçmiş yıllardaki emlak vergisinin ödenip ödenmediğini, başka bir deyişle, emlak vergisi borcunun olup olmadığını araştırmalıdırlar. Bunun en pratik yolu, satıcıdaki makbuzları alıp kontrol etmek ve her ihtimale karşı birer fotokopisini saklamaktır. Gerekirse satıcıdan vergi dairelerinden alınacak “borcu yoktur” yazısı da istenebilir. Satış konusu konutun, satıldığı yıl ve geçmiş yıllara ait ödenmemiş emlak vergisinin ödenmesinden, alıcı ve satıcı müteselsilen (zincirleme olarak) sorumludurlar. Gayrimenkulü satın alan kişi, ödediği geçmiş yıl emlak vergilerini daha sonra faiziyle birlikte önceki sahibine ödetebilir. Satışa konu olan yılın vergileri satıcıya aittir. Konuta ait aidat, su, elektrik, doğalgaz vb. borçlar da kontrol edilmelidir. Satıcının elinde varsa, son yapılan ödemelere ilişkin faturaların fotokopileri alınmalıdır. Tesisat numaraları aracılığıyla, su, elektrik ve doğalgaz borcu öğrenilebilir. Aidat borcu olup olmadığı da apartman veya site yöneticisinden öğrenilebilir.

  1. Konutunuz Depreme Dayanıklı Mı? Bu Nasıl Anlaşılır?

    Binalar inşa edildikten sonra deprem güvenliği düzeylerinin belirlenmesi hem zemin hem de bina ile ilgili çok sayıda faktörün genellikle özel teknikler ve cihazlar kullanılarak bir arada değerlendirilmesini gerektiren karmaşık ve pahalı bir süreç haline gelebilir. Konutun deprem dayanımı konusunda tam bir değerlendirme ancak uzmanlarca yapılabilir. Bu değerlendirmede zemin koşulları ile binanın malzeme ve taşıyıcı sistem özellikleri (örneğin, taşıyıcı sisteminin ‘düzenli’ olup olmadığı) birlikte ele alınır. Binadaki çıkmalar, binada sonradan müdahale ile açılan boşluklar, kaldırılan taşıyıcı elemanlar ve duvarlar, bodrum katı olup olmaması, alınan yalıtım önlemleri, daha önce oluşmuş hasarlar ve yapılan onarımlar, hazır beton kullanımı ve diğer yapı malzemelerinin nitelikleri, çevredeki binaların durumu vb. faktörler binanın deprem dayanımını olumlu/olumsuz yönde etkileyebilir. Yazık ki bir binanın taşıyıcı sisteminin yeterli kalitede yapılıp yapılmadığını anlamak her zaman kolay değildir; zira yapı sistemi çok sayıda yapı malzemesinin ve bileşeninin bir araya getirilmesi ile oluşturulur ve bunların tümü döşeme ya da duvar kaplamaları gibi dıştan kolayca görülemez. Sözgelimi, bir binanın temelinde su yalıtımı yapılıp yapılmadığını anlamak kolay değildir. Bu tür uygulamaları sonradan tespit etmenin güçlüğü nedeniyle son zamanlarda özellikle yeni konut inşa eden müteahhitlerin müşterilerine binanın yapım aşamalarını gösteren CD hazırladıkları ve bu pratiğin yaygınlaştığı görülüyor.

  1. Konutunuzun Değerini Nasıl Artırırsınız?

    Evin değerini koruması için konumu ve durumu çok önemli faktörlerdir. Evin konumuna bağlı değerini artırmak sizin elinizde değildir, ancak durumunu iyileştirerek değerini artırmak sizin elinizdedir. Evi satmadan önce yenileme ve onarımlar yapmak, evin değerini artırarak sizi kazançlı çıkarır. Öncelikle kendinizi alıcının yerine koyarak genel görünümünü iyileştirmelisiniz. Kısıtlı bir bütçeniz varsa, öncelikle görünen yerleri yenilemeniz, iyileştirmeniz daha faydalı olacaktır. Eviniz müstakil ise dış görünümünde yenilemeler yapabilirsiniz, apartman dairesi ise yenilemeye öncelikle dış mekandaki kapınız, ziliniz veya kapı kulpunuzdan başlayabilirsiniz. Daha sonra badana, priz ve elektrik düğmeleri değişimi gibi iç mekan değişikliklerini yapabilirsiniz. Eğer bütçeniz uygun ise evin eski pencere doğramalarını yenilemeniz, kötü durumdaysa kalorifer peteklerini değiştirmeniz veya boyamanız evin satış kabiliyetini artıracaktır. Konut satın alırken mutfak ve banyo özellikle incelenen mekanlardır. Buraların temiz, bakımlı ve onarımlı olmalarına dikkat edilmelidir. Evde kötü koku varsa yok edilmeli, eskimiş borular yenilenmeli ve mekanların toplu ve temiz olmasına dikkat edilmelidir. Konutta yapılması gereken onarımlar, direk olarak değerini artırmaz ancak değer düşüşünü engeller ve satış kabiliyetini artırır. Alıcıların çoğu tesisatın sorunsuz olduğunu varsayarak konutu değerlendirmektedir. Eğer evin tesisatının değişmesi gerekiyorsa, onu değiştirmeden banyo ve mutfağa tesisat değişiminde kırılacak yatırımlar yapmayın. Eğer eviniz müstakil bir ev ise, bahçıvana önceden bahçenizi elden geçirtin. Renkli bitki ve çiçekler alıcı için sıcak bir ortam oluşturacaktır. Evinizde bir hayvan besliyorsanız, hayvan beslemeyen bir komşunuzu evinize çağırarak içeride kötü koku olup olmadığını kontrol ettirin. Böylece o kokuya karşı da önlem alabilirsiniz.

  1. Kredi Alırken Konut Ve Hayat Sigortası Mecburi Midir?

    Geçmişte konut kredisi kullananlara şart koşulan konut sigortası ve ferdi kaza/hayat sigortaları tüketicinin isteğine bırakıldı. Bankalar, konut kredisi kullandırılmadan en az bir gün önce müşterilerine 'bilgi formu' vermek zorunda. Bilgi Formunda hayat ve konut sigortalarının yaptırılmasının zorunlu olmadığı yazılması gerekiyor. Bazı bankalar bu formu vermelerine rağmen sigorta yaptırabilmek için çeşitli bypass yöntemlerini uygulamaya çalışıyor. Örneğin sözleşmeye sigortayla ilgili madde koyuluyor. Bir de tüketiciye ‘bu senin kanuni hakkın fakat sigorta yaptırmazsan ben de kredi vermem‘ diyen bankalar var. Fakat hiçbir şekilde bu iki sigorta zırunlu değildir.

  1. Kredi Alırken Yaptırılması Gereken Sigortalar Nelerdir?

    Ev kredisi için başvuru yapan kişi 3 adet sigorta yaptırır. Birincisi ev sigortasıdır ve binayı muhtemel zararlara karşı sigortalar. İkinci olarak zorunlu deprem sigortası olan DASK yaptırılır. Üçüncü olarak da kredi alan kişiye, kredi ödemelerini garanti etmek amacıyla hayat sigortası yaptırılır. Bunlardan sadece DASS zorunlu olarak yapılır. Diğerleriyse isteğe bağlıdır. Bireysel Hayat Sigortası, DASK (Doğal Afet Sigortası) ve Konut Sigortası kredinin teminatları arasındadır ve bu sigortalar kredi süresince her yıl yenilenir. Konut kredisi alırken yaptırılacak DASK sigortasının primi evin bulduğu bölgeye ve evin özelliklerine bağlıdır. Hayat sigortası ve konut sigortası için primler ise şirketten şirkete değişebilmektedir. Gereksiz prim ödemeleri söz konusu olmaması için, kredi başvuru aşamasında yalnızca bankanızın önerdiği sigorta şirketiyle yetinmemeli ve farklı yerlerden teklif almalısınız.

  1. Kredi Borcu Bulunan Konutlar Nasıl Satılabilir?

    Kredi borcu bulunan konutların satışında şu yöntemler kullanılıyor: - Konut peşin alınır. Böylece bankanın borcu kapatılır ve satıcının da tüm alacağı ödenir. İpotek kalkar, tapu alıcıya geçer. Burada sadece erken ödeme cezası verilir. - Alıcı ve satıcı aralarında anlaşır, bankaya haber vermezler. Satıcı kredi bakiyesini aşan tutarı alıcıya öder, konut üzerinde ipotek bulunduğu halde tapuda alım-satım gerçekleştirilir. Bu durum alıcı ve satıcı için bazı riskleri içerir. - Bankaya bilgi vermeksizin alıcı ve satıcı aralarında anlaşır. Satıcı kredi bakiyesi dışındaki tutarı alıcıya öder, kredi kuruluşunun işlemden haberdar olmaması için tapuda devir yapılmaz, alıcı ve satıcı aralarında ‘Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi’ düzenler. Bu yöntemde riskler daha yüksektir. - Alıcı ve satıcı kredi kullandıran kuruluşa başvurur ve durumu açıklar. Önceki krediyi veren kuruluş eski krediyi kapatarak, alıcıya yeni bir kredi açabilir. Eski kredi kapatılır ve tapuda alım-satım işlemi gerçekleştirilir. Bu yöntem alıcı ve satıcıya ilave risk yüklemez ancak yeni kredinin faiz oranı eskisinin aynısı olmayabilir. Burada da erken ödeme cezası verilir. - Tapusu olmayan bitmemiş bir projeden konut satın almak için ise önce eski satış vaadi sözleşmesinin iptal edilmesi ve yeni bir satış vaadi sözleşmesi yapılması gerekiyor. Bundan sonra alıcı krediyle konutu alıyor ve yeni ipotek koyuluyor. Bu işlemi gerçekleştirmek ise daha karmaşık bir süreci kapsıyor.

  1. Kredi Borcu Olan Konut Nasıl Alınır?

    Kredi borcu bulunan konutları satın almak için mutlaka yeni bir kredi kullanılması gerekiyor. Bu da güncel faiz oranlarından ve masrafları ödenerek alınabilecek bir kredi kullanılmasıyla mümkün oluyor. Kredili konut alımında dikkat edilmesi gereken hassas noktalar var. İlk ve en sağlam yöntem olarak yeni kredi alınarak tapunun el değiştirmesiyle satış yapılması gerekiyor. ‘Bankaya olan borç satıcının üstünde kalsın alıcı ödemeye devam etsin. Borç bitince tapu devri yapılır’ gibi bir uygulamadan mutlaka uzak durmak büyük önem taşıyor. Çünkü karşılıklı güvene dayalı bu tür uygulamalar uzun bir süreci kapsayan kredili konut alımında bazı önemli riskleri içinde barındırıyor.

  1. Krediyle Alınan Konut Borcu Bitmeden Satılabilir Mi?

    Mortgage sistemi ile ev almış olan kişiler, ödeme ile ilgili bir sorun yaşadıkları takdirde gayrimenkullerine müşteri bulabilir ve satabilirler. Fakat bunu ilk önce banka ile görüşmek mecburiyetindedirler. Çünkü Mortgage sisteminde gayrimenkulün asıl sahibi son taksit ödenene kadar bankadır. Siz tüm taksitleri ödeyince o gayrimenkulün sahibi olursunuz. Bu durumda eğer eviniz almak isteyen müşterinin elinde nakit parası varsa bankaya gidilip sizin kalan borçlarınız kapatılarak satış işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Eğer alıcı da mortgage sistemi ile almak istiyorsa yine birlikte bankaya gidip bankanın onayladığı şartlarda devir teslim işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

  1. Krediyle Alınan Konut Kiraya Verilebilir Mi?

    Bir kişi bir emlağı konut kredisiyle satın alabilir ve bu evi rahatlıkla derhal kiraya verebilir. Doğal olarak elde ettiği kira ile de bu evin mortgage taksitlerini ödeyebilir. Bu gibi yatırım amaçlı mortgage sistemi tavsiye edilen bir modeldir. Özellikle taksit tutarları düşük bir evi tercih ederseniz, getirdiği kira geliri ile bu taksitleri ödeyerek cebinizden daha az para ödeyerek ev sahibi olabilirsiniz.

  1. Maketten Ev Alırken Risk Nasıl Azaltılır?

    Maket üzerinden ev alırken riskleri en aza indirmek için projenin tapu kayıtları ile hukuki bir sorunu olup olmadığı incelenmeli, vaat edilen her şeyin sözleşmeye yazılmalıdır. Eğer projenin hukuki bir sorunu yoksa müteahhit firma tarafından vaat edilen her şeyin sözleşmeye yazılması sağlanmalı. Satış ve satış vaadi sözleşmesi mutlaka noter onaylı olmalı, firma tarafından verilen garantiler ve süreler iyi irdelenmeli. Müteahhit firmanın geçmişini, daha önce yaptığı işleri, bu işlerin kalitesini, zamanında teslim edilip edilmediğini araştırmak da daha sonda karşılaşılabilecek tatsız durumların engellenmesini sağlayabilir. Ayrıca sözleşmenin satır satır okunması, bu konuda bir uzmandan yardım alınması tavsiye ediliyor. Maket üzerinde de olsa evin ekpertizini yaptırmak en doğrusu. Bu yolla evin gerçek değeri, hukuki bir sorunu olup olmadığı ortaya çıkarken, vaat edilen sosyal tesis, yeşil alan gibi donatıların fiyat üzerinde yarattığı farkın yani şerefiye bedelinin de gerçeğe uygun olup olmadığı tespit edilebiliyor.

  1. Maketten Konut Alırken Nelere Dikkat Edilir?

    Bütün bu şartlar yerine getirildikten sonra satın alma aşamasında mutlaka bir sözleşme imzalanmalı. Söz konusu arsanın ya da inşaatın tapu kayıtları incelenip, kayıtlarda konut alını olup olmadığı tespit edilmeli. Belediyenin imar planında konut alanı olup olmadığı tespit edilmeli. İnşaatı yapan şirketin ya da kooperatifin sözleşmesi görülmeli. Projenin statik ve teknik şartnamesi incelenmeli. Bütün bu şartlar yerine getirildikten sonra satın alma aşamasında mutlaka bir sözleşme imzalanmalı. Sözleşmede söz konusu inşaata ve arsaya ilişkin ada pafta ve parsel numaraları, imar planıyla ilgili bilgiler, binanın kat sayısı, bağımsız bölüm sayısı, alınacak olan dairenin hangi daire ya da kaç numaralı daire olduğu gibi bilgiler mutlaka bulunmalı. Dairenin peşin satış bedeli, taksitle alınacaksa taksitli satış bedeli, taksit sayısı ve faiz oranı sözleşmeye yazılmalı. Sözleşme tarihi, dairenin teslim tarihi ve ortak alanlardaki sosyal tesislerin teslim tarihi sözleşmede ayrı ayrı belirtilmeli. Konutun kaç metrekare olduğu, oda, salon ve benzeri bölümlerinin kaç adet olduğu; dairede kullanılacak malzemelerin çeşidi ve kalitesi, ortak alanların ve bu alanlardaki tesislerin neler olacağı, hangi ortak alanların kimler tarafından ne şekilde kullanılacağı da sözleşmede açıkça belirtilmeli.

  1. Merkezi Sistemle Isınan Binalar Ne Zaman Pay Ölçer Sistemine Geçecek?

    5 Aralık 2009 tarihinden önce yapılan ve merkezi sistemle ısınan binaların 2012 Mayıs’ına kadar pay ölçer taktırmaları gerekiyor. Ancak bu tarihe kadar pay ölçer taktırmayanlara şimdilik bir ceza uygulanmayacak.

  1. Oturacağınız Evi Ihtiyaçlarınıza Göre Nasıl Belirlemelisiniz?

    Bazı nedenler sizi yeni bir konut arayışına yönlendirebilir. Kiracıyken kendi evine geçme isteği, ev sahibi ile yaşanan anlaşmazlıklar, genişleyen aile için daha büyük ve rahat eve ihtiyaç, daha küçük ve bakımı kolay bir evin tercih edilmesi, oturulan evin satılması yada yeni bir kiracıya verilmesi, işe veya çocukların okuluna yakın bir yerde oturmak istenmesi, semtin beğenilmemesi veya evlenme gibi nedenler konutu değiştirmek ve yeni bir ev satın almada öncelik sayılabilir. Oturacağınız evi seçerken bu nedenlere göre bir tercih yapmak ve ihtiyaçlarınıza göre bir konut belirlemek en doğrusu olacaktır. Gereksinimlerinize göre ev seçimi yaparken bazı faktörleri göz önünde bulundurmanız gerekir. Ev içindeki mekanlar yeterli ve kullanışlı olmalıdır. Evin hem satış fiyatı, hem de aylık genel giderleri ekonomik olmalıdır. Konutun yakın çevreyle ilişkisi, kent merkezine, sosyal ve kültürel aktivitelere, akraba yada arkadaşlara yakınlığı incelenmelidir. Binanın zemin etüdü yapılmış, deprem yönetmeliğine göre inşa edilmiş olması da güvenliğiniz açısından önemlidir.

  1. Satılacak Konutun Değeri Nasıl Artırılır?

    Piyasa araştırması yapın: Evinizin kısa sürede satılma ihtimalini arttırmak istiyorsanız, öncelikle evinizi hangi tip müşterilerin almak isteyebileceğini belirleyin ve o müşterilerin beğenilerine göre değişiklikler yapın. Ayrıca bir emlak ofisine piyasayı ve neyin satıp satmadığını danışabilirsiniz. Sizin evinize benzer nitelikleri olan satılık diğer evleri görmeye gitmeniz de fikir sahibi olmanız açısından faydalı olabilir. Evinizi iyice derleyip toplayın: Dağınık bir ev hem göze hoş görünmez hem de evinizi ziyaret eden alıcılarda yanlış bir algı bırakabilir. Temizleyin: Kimse kirli bir evi beğenmez. Eviniz kirliyse gelen ziyaretçiler istediğiniz ayrıntılar yerine bunlara dikkat edecek, akıllarında evinizle ilgili ilk kalan şey maalesef evin temizliği olacaktır. Görünür problemleri tamir edin. Hiçbir şey kötü kokan bir evden daha fazla alıcıları kapıdan döndüremez. Pencereleri açın ve evinizi havalandırın. Varsa kötü koku kaynaklarını yok edin. Evin her metrekaresinin yaşanabildiğinin ve yararlı olduğunun izlenimini verin. Satış için dekore edin: Eşyalarınızın yerlerini satışı etkileyebileceğini düşündüğünüz şekilde değiştirin. Sadece evinizi değil, evinizin konumunu da satın. Evinizi değerli kılabilecek potansiyel cazibe merkezlerinin bir listesini çıkarın. Potansiyel müşterileriniz gelmeden önce ortalığa son bir kez göz atın. Bunun için bir kaç dakika yeterli olacaktır. Klozet kapağınızın kapalı olduğundan emin olun. Serin havalarda evinizin ılık, yatak odalarının serin olmasına dikkat edin. Hava aydınlık değilse ışıkları açın. Müşterileriniz gelmeden önce pencereleri açın, odalarınızı havalandırın. Temiz havlu, sabun ve yatak örtüleri kullanarak evinizde sıcak bir atmosfer yaratın.

  1. Satın Aldığınız Emlakta Kiracı Varsa Ne Yapılabilir?

    Bir gayrimenkulün sahibi, mülkü tamamen ya da kısmen, kendisi ya da eşi veya çocukları için bir işyeri olarak kullanma ihtiyacında ise, iktisap tarihinden itibaren bir ay içinde kiracıya durumu ihtarname ile bildirerek, iktisaptan sonraki 6 ay içinde kiracıya tahliye davası açabilir. Bu mülkü, yeni satın alan kişi, eski sahibi ile kiracı arasında yapılmış sözleşmenin tüm hükümlerini de devralmış olur. Bu nedenle kira sözleşmesinin sonunda ihtiyaç sebebi ile dava açma hakkına sahiptir. Ancak bu sürenin uzun olması halinde, kanun, bu süreyi beklemeden kiracıyı mecurdan tahliye etmek için 6 ay gibi bir süre tanımış ve bu sürenin sonunda mecurun tahliyesi için dava açılabilmesini hükme bağlamıştır. Bunun için meskenin yeni sahibinin, gayrimenkulu satın aldığı tarihten itibaren bir ay içinde noter kanalı ile bir ihtar çekerek burayı satın aldığını, bu meskene ihtiyacı olduğunu bu nedenle de bu tahliyenin istendiğini bildirmesi gerekir.