maritbet girişmaritbet

Emlak Sektörü Hakkında Sorular ve Cevapları - Sayfa 18

  1. Tapu Işlemleri Nasıl Yapılır?

    Tapu işlemi, alıcı ve satıcı tarafından ilgili Tapu Sicil Müdürlüğü’nde gerçekleştirilir. Alıcı veya satıcı bir sebeple gelemezlerse, noterden yetki verdikleri vekilleri de onlar adına alım satım yapabilir. Kredi kullanılıyorsa bankayı temsilen ipotek işlemlerini ve ödemeyi yapmak üzere bankanın avukatı da hazır bulunur. Tapu işlemleri sırasında hem alıcı hem de satıcı, satış bedeli üzerinden binde 15 oranında ayrı ayrı tapu harcı öderler. Örneğin 100.000 YTL’lik bir alım satımda tapu harcı, her iki taraf için de 1.500 YTL’dir. Bundan başka satıcı 68 YTL civarında döner sermaye harcı da öder. Tapu dairesinde yapılan satış esnasında izlenecek yol şöyledir: 1) İlgili kişi gerekli belgelerle birlikte Tapu Sicil Müdürlüğü’ne müracaat eder. 2) Başvuru fişi düzenlenir, tapu harçları müdürlükçe tahakkuk edilip, ilgili bankalarca tahsil ettirilir. 3) Akitsiz işlemlerde tescil veya terkin istem belgesi, akitli işlemlerde resmi senet tanzim edilir, ilgililere okutulmak veya yetkililerce okunmak suretiyle imzalanır. 4) Düzenlenen belgeler (tapu senedi, ipotek belgesi vb.) tasdik edilerek ilgiliye verilir.

  1. Tapuda Hangi Belgeler Gereklidir?

    Satış işleminin gerektirdiği diğer belgelerin yanında, Tapu Sicil Müdürlüğü’ne aşağıdaki belgelerin ibrazı gerekmektedir. 1) Tapu senedi 2) Kimlik belgesi (fotoğraflı nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaport) 3) Temsil halinde , temsile ilişkin vekaletname 4) En geç 6 ay önce çekilmiş 6x4 cm ebadında vesikalık fotoğraf 5) Kişinin vergi sicil numarasını gösteren belge (vergi kartı) 6) Mesken nitelikli taşınmazlarda zorunlu deprem sigortası (DASK) 7) Vatandaşlık numarası

  1. Toki̇ Kimlere Kredi Verir?

    Toplu Konut Yapımcılarına, (Kooperatiflere, sosyal yardımlaşma kurumlarına, belediyelere ve yapımcılara ) Faizsiz Konut Kredisi olarak Şehit ailelerine, Maluller ile Dul ve Yetimlerine, (Malullerden ancak, 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren terör malulleri bu krediden yaralanmaktadır.) Taşınmaz Kültür Varlıklarının Bakımı, Onarımı ve Restorasyonu için Özel Hukuka tabi Gerçek ve Tüzel Kişilere.

  1. Toki̇ Konutları Için Başvurular Nereye Ve Nasıl Yapılır?

    Başvuru merci, projenin bulunduğu il veya ilçeye göre değişmekte; belediye veya valilik veya kaymakamlığa yapılmaktadır. Satış duyurularında başvurulacak merci ve adresi ilan edilmektedir. Başvuru sahibinin, ilgili merciden temin edeceği iki nüsha formu doldurup, ilan edilen tarihler arasında teslim etmesi gerekmektedir. İlgili merci, başvuru formlarını numaralandırmakta, bir nüsha başvuru sırasında istenilen evraklarla teslim alınmakta, diğer nüsha da başvuru sahibine geri verilmektedir. Başvuruların şahsen yapılması gerekmektedir ve başvuru sırasında kimlik tespiti için nüfus cüzdanı ibraz etme şartı aranmaktadır.

  1. Toki̇ Konutları Için Istenilen Belgeler Nelerdir?

    Nüfus Cüzdanı fotokopisi, Konut edinmek istediğiniz il veya ilçe sınırları içinde kaç yıldır ikamet ettiğinizi gösterir ikametgah ilmühaberi, (İstanbul ili için ikametgah ilmühaberi kabul edilmemekte olup, başka belgeler istenmektedir.) T.C. Kimlik Numaraları, (Aile bireylerinin) Vergi Sicil Numaraları, (Aile bireylerinden Vergi Sicil Numarası bulunanlar ibraz edecektir.) Başvuru Formunda istenilen diğer bilgilerin verilmesi zorunludur. Ayrıca formu imzalayan başvuru sahibinin, kendisine, eşine ve velayeti altındaki çocuklarına ait kira, faiz geliri vb. gelirinin olmadığını beyan etmesi gerekmektedir.

  1. Toki̇ Konutları Ne Kadar Zamanda Teslim Edilir?

    TOKİ konutlarının teslim süresi projeye göre 14 ay ile 24 ay arasında değişmektedir.

  1. Toki̇ Konutlarına Aynı Haneden Birden Fazla Kişi Başvuruda Bulunabilir Mi?

    Bir hane halkı adına, yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları adına yalnızca bir adet başvuru yapılabilmektedir.

  1. Toki̇ Yolsul Grubu Konutlarının Taksit Ödemeleri Ne Zaman Başlar?

    Taksit ödemeleri, konut teslim tarihini takip eden ay itibariyle başlar.

  1. Toki̇, Inşaatları Denetleniyor Mu?

    TOKİ, kendi ürettiği konutlarda olduğu gibi, Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı Projelerinde de denetimi kendi teknik personeli ve/veya müşavir firmalar kanalıyla yapmaktadır.

  1. Toki̇’den Alınan Konut Devredilebilir Mi?

    Yoksul grubu projelerinde hak sahibi olup sözleşme imzalayanlar konutlarını borçları bitene kadar devredememektedir. Ayrıca alıcı veya ailesinin, borç bitene kadar, sözleşme imzalanan konutta ikamet etmesi koşulu aranmaktadır. Alıcının, kendisinin, eşinin veya çocuklarının söz konusu konutta ikamet etmediklerinin tespit edilmesi halinde de sözleşmeleri feshedilmektedir.

  1. Toki̇’nin Alt Gelir Grubu Konutlarına Başvuru Koşulları Neler?

    Konut almak istediğiniz il veya ilçe sınırları içerisinde belli bir süredir (bu süre başvuru ilanlarında belirtilmektedir) ikamet ediyor olmak veya konut almak istenilen il veya ilçe nüfusuna kayıtlı olmak, Toplu Konut İdaresinden konut satın almamış ve konut kredisi kullanmamış olmak, Kendisine eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı herhangi bir gayrimenkulü bulunmamak, 30 yaş ve üzerinde olmak, (Eşi vefat etmiş olan çocuklu dul bayanlarda yaş şartı aranmamaktadır. Babası veya hem babası hem de annesi vefat etmiş yetim ve bekar bayanlarda ise yaş şartı 25 yaş ve üzeri olarak belirlenmiştir.) Aylık hane halkı gelirinin, net 1.600 liranın üzerinde olmaması,

  1. Toki̇’nin Dar Ve Orta Gelir Grubu Konutları Için Başvuru Koşulları Nelerdir?

    Toplu Konut İdaresinden konut satın almamış ve konut kredisi kullanmamış olmak, Kendisine eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı bağımsız bir konutu bulunmamak, Talebin çok yüksek olduğu bölgelerde, projenin bulunduğu il veya ilçe sınırları içerisinde belli bir süredir ikamet ediyor olmak koşulu aranmaktadır. (Gerekli hallerde başvuru duyurusunda belirtilmektedir.)

  1. Toki̇’nin Yoksul Grup Için Ürettiği Konutlara Başvuru Koşulları Nelerdir?

    Konut almak istenilen il veya ilçe sınırları içerisinde belli bir süredir (bu süre başvuru ilanlarında belirtilmektedir) ikamet ediyor olmak veya konut almak istenilen il veya ilçe nüfusuna kayıtlı olmak, Toplu Konut İdaresinden konut satın almamış ve konut kredisi kullanmamış olmak, Kendisine, eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı herhangi bir gayrimenkulü bulunmamak, 30 yaş ve üzerinde olmak. (Eşi vefat etmiş olan çocuklu dul bayanlarda yaş şartı aranmaz. Babası veya hem babası hem de annesi vefat etmiş yetim ve bekar bayanlarda ise yaş şartı 25 yaş ve üzeri olarak belirlenmiştir.) Yeşil Kart sahibi olmak veya 2022 Sayılı Kanun kapsamında maaş almak veya 3294 Sayılı Kanun kapsamında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan yararlanıyor olmak ya da sosyal güvenlik kurumlarına tabi olmamak.

  1. Toki̇'den Kimler Konut Alabilir?

    TOKİ'den konut edinmenin ön koşulu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır. İdaremizin önceliği, “mevcut piyasa koşullarında konut sahibi olma imkanı bulunmayan” yoksul, alt, dar ve orta gelir gruplarına yönelik konut üretmektir. TOKİ'nin ürettiği konutlar vatandaşlara maliyet fiyatına, kira öder gibi küçük taksitlerle ve uzun vadeli olarak satılmaktadır. Bu nedenle; konutlara başvuru ve ödeme koşulları gelir düzeylerine göre farklılıklar içermektedir. TOKİ ayrıca, kaynak yaratmak amacıyla, özel sektörle işbirliği ile yüksek gelir düzeyine yönelik prestij projelerini sürdürmektedir. Bu projelerin amacı, kamu yararını gözeterek mümkün olan azami geliri elde etmektir.

  1. Toki̇'den Konut Satın Alanlara Tapuları Ne Zaman Teslim Ediliyor?

    TOKİ'den konut alanlara tapuları, borçlarının bitiminden sonra teslim edilmektedir.

  1. Toki̇'nin Satışa Sunduğu Konutlardan Nasıl Haberdar Olunur?

    TOKİ, başlatacağı tüm projeleri, satışlar gerçekleştirilmeden önce Türkiye genelinde tirajı yüksek ulusal gazetelerde, yerel gazetelerde ve İdarenin web sitesinde (www.toki.gov.tr) duyurmaktadır. Duyurularda; konut tipleri, fiyatları ve ödeme koşullarıyla birlikte başvuru koşulları, tarihleri ve başvurunun yapılacağı merci ile başvuru sırasında istenecek belgeler de ilan edilmektedir.

  1. Toki̇'nin Yoksul Grubu Konutlarına Peşinat Ödeniyor Mu?

    Hayır. Yoksul grup için üretilen konutlar peşinatsız olarak satılmaktadır.

  1. Zorunlu Deprem Sigortası’nın Avantajları Nelerdir?

    Devletin bütçe imkanlarıyla ilişkili olmaksızın ve maddi kayıpları derhal telafi eden somut bir güvence almış olacaksınız. Kendi eviniz depremden etkilenmese bile ödeyeceğiniz küçük miktardaki sigorta primleri, evi hasar gören afetzedelere yapılacak tazminat ödemelerinde kullanıldığından sosyal dayanışmanın gereğini en güzel şekilde yerine getirmiş olacaksınız. Deprem hasarlarının karşılanması için amaçlanan uzun vadeli kaynak birikimine küçük primlerinizle katkı sağlamış olacaksınız. Yapı standartlarının uygulanmasına, sağlıklı yapılaşmaya ve modern bir toplumsal yapının oluşturulmasına önemli bir katkıda bulunmuş olacaksınız.