İnegöl'de mobilya ihracatı bir yılda yüzde 43 büyüdü!
İç pazardaki duraklama nedeniyle geçen yıl ihracata ağırlık veren İnegöllü mobilyacılar ihracatta bir önceki yıla göre yüzde 43 büyüyerek 253 milyon dolara ulaştı. İhracattaki artışla 2023 hedeflerini de revize eden İnegöllü mobilyacılar 2018'de 1 milyar dolar, 2023'te de 3 milyar dolarlık ihracata ulaşmayı hedefliyor
Türkiye'nin önemli mobilya üslerinden İnegöl, yurtdışı hedeflerini büyüttü. 100'den fazla ülkeye ihracat yapan İnegöllü mobilyacılar, geçtiğimiz yıl dış satışlarını yüzde 43 oranında artırmayı başardı. 2003 yılında 5 milyon dolar düzeyinde olan ihracatlarını 253 milyon dolara çıkaran sektör temsilcileri Türkiye'nin ilk Mobilya Ağaç İşleri İhtisas OSB'sinin de faaliyet gösterdiği ilçede dünyanın ilk mobilya müzesi kurmayı planlıyor. İnegöllü mobilyacılar, Rusya'da da kümelenme ile ilgili bir çalışma sürdürüyor.
İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) Başkanı Mesut Baysal, geçen yıl yaşanan durgunluğun bölgedeki üreticileri ihracata yönelttiğini söyledi. 2012'de Türkiye'de mevcut talepten çok daha fazla mobilya üretimi yapıldığını kaydeden Baysal, "Buna karşın anlamsız bir durgunluk da yaşandı. Devletin frene basması, ekonomiyi soğutmaya çalışması gibi nedenlerle iç pazardan beklediğimizi bulamadık. Üretimde kaybettiğiniz zaman maliyetleri inanılmaz etkiliyor. Bu nedenle sanayici ihracata daha fazla yöneldi" dedi. Önceki yıl 176 milyon dolar olan ihracatlarını yüzde 43'lük artışla 253 milyon dolara çıkardıklarını vurgulayan Baysal, "İhracata yönelmede de İnegöllü sanayicilerin esnek yapısı etkili oldu. Bugün 100'den fazla firmamız milyon doların üzerinde ihracat yapıyor. 2003 yılında 5 milyon dolar ihracat yapıyorduk. Yıl 2013,10 yıl sonra 253 milyon dolar ihracat yapıyoruz. Normalde her yıl yüzde 21 ile yüzde 26 arasında bir büyüme sağlardık. Geçen yıl bizim için de sürpriz oldu" diye konuştu.
2023 hedefi
Bangladeş'ten, ABD'ye kadar 100'den fazla ülkeye ihracat yapan İnegöllü mobilyacıların Rusya'da da kümelenme ile ilgili bir çalışma yürüttüğünü hatırlatan Baysal, "2023 hedeflerini de revize ettik. 2023'teki 1 milyar dolarlık mobilya ihracatı hedefimizi 2018'e çektik. Geçen yıl zaten bunun dörtte birini yaptık. İhracat kartopu gibi büyüyor. Üst hedefimiz ise 3 milyar dolarlık ihracat. İç piyasadaki sıkıntı devam ederse ihracatta bu yıl da yüzde 40 büyürüz. İnegöl'de mobilya ihracatının toplam üretim içindeki payı yüzde 12'dir. İnegöl'ün 777 milyon dolarlık ihracatı var. Orman ürünlerini ve mobilya yan sanayini de katarsak toplam ihracatın yüzde 50'si mobilya sektörünün yaptığı ihracattır" açıklamasını yaptı.
Önümüzdeki yıldan itibaren iç pazarda hızlı bir hareketlenme yaşanacağına dikkat çeken Baysal, mevcut iç pazarda yüzde 50'lik bir artış beklediklerini aktardı. Mobilya tüketiminin yeni ev alımıyla doğru orantılı olduğunu ifade eden Baysal, yeni yapılacak 2.3 milyon evle beraber 2018 yılına kadar iç pazarda yüzde 50 büyüme olacağını dile getirdi. Baysal, kapasite artışına İnegöllü mobilyacıların hazır olmadığına da vurgu yaparak, "Bizim en önemli sorunumuz istihdam. Ciddi anlamda personel sıkıntısı çekiyoruz. Servislerle çevre ilçelerden taşımalı sistemle çalışan getiriyoruz. Üstelik çalışanlar kalifiye de değil. Artık teknoloji bazı şeyleri çok kolaylaştırdı. Ancak teknolojiyi de kullanacak kalifiye elemana ihtiyaç var. Değişen teknolojiden maksimum düzeyde yararlanmamız gerekiyor. Çalışanların yüzde 47'si mobilya sektöründe. Bu da yaklaşık 40 bin kişi anlamına geliyor" şeklinde konuştu.
1523'lü yıllardan günümüze ahşap işçiliği müzede sergilenecek
İMOS Başkanı Mesut Baysal, İnegöl mobilyasının Türkiye kapsamında reklamının yapılması amacıyla nakliye araçlarının İnegöl Mobilyası logolarıyla giydirilerek tanıtımlara başlandığını belirterek, "Sektör aynı zamanda mobilya zirvesine hazırlanıyor. Organizasyonun bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek olması elbette sıkıntılar da doğuracak ancak bizim umudumuz mobilya zirvesinin yakın gelecekte bir çalıştay organizasyonuna dönüşmesinden yana. Sanayicinin sorunlarının tespit edilerek çözüm arayışına gidilmesinin İnegöl'de mobilyayı daha yukarılara taşıyacağı inancındayım" diye konuştu.
İlçede ayrıca Türkiye'nin ilk Mobilya ve Ahşap İşçiliği Müzesi'nin kurulma hazırlığında olduğunu aktaran Baysal, "Mobilya tarihinin anlatıldığı ve yılsonunda açılması planlanan müzede ahşap işçiliğinin 1523'lü yıllardan günümüze kadar dayanan tarihsel süreci anlatılacak" dedi.
Mobilya ve Ağaç İşleri ihtisas OSB'de gelinen süreçle ilgili de bilgi veren Baysal, "İhtisas OSB'de şu anda 9 firma faaliyette. Toplam 88 firma burada üretim yapacak. Bunların 10'u inşaatını tamamladı ve 9'u üretime başladı. 59 firma ile de aramızda protokol yaptık ve OSB'nin kalan kısmının TOKİ tarafından yapılması için görüşmelerimiz sürüyor. İlçede ayrıca 95 mobilya sanayicisinin ortak girişimiyle 220 bin metrekare kapalı alan olarak planlanan Türkiye'nin ilk ve tek kapalı Mobilya Alışveriş Merkezi (AVM) projesi de bu yıl kasım ayında hayata geçecek, ilk etabı kasım ayında teslim edilecek AVM'nin ikinci etabında 40 firma bulunacak" ifadesini kullandı.
Esra ÖZARFAT / Dünya
Yorum Yaz