Tosyalı Holding, Cezayir’de 750 milyon dolarlık demir ve çelik tesisi açtı!
Türkiye’de özel sektörün en büyük demir çelik üreticisi Tosyalı Holding, yurtiçinde yaptığı yatırımların ardından iddiasını yurtdışında da arttırarak sürdürüyor
Türkiye'de özel sektörün en büyük demir çelik üreticisi Tosyalı Holding, yurtiçinde yaptığı yatırımların ardından iddiasını yurtdışında da arttırarak sürdürüyor. Geçen yıl Doğu Avrupa'nın en büyük çelik üretim tesislerinden biri olan Karadağ'da bulunan Zeljezara AD Niksic'i satın alan Tosyalı Holding, bu kez Cezayir'in en büyük demir-çelik fabrikasını Oran şehrinde işletme sermayesi dahil 750 milyon dolarlık bütçeyle kurdu. Türkiye'nin yurtdışındaki en büyük çelik yatırımı olma özelliğini de taşıyan, 1000 kişinin üzerinde istihdam sağlayan tesisin yıllık ciro hedefi ise 1 milyar dolar...
2011 yılında temeli atılan, dünyadaki ekonomik olumsuzluklara rağmen 19 ay gibi rekor bir sürede tamamlanarak üretime başlanan Tosyalı Demir-Çelik Cezayir Üretim Tesisleri'nin resmi açılışı 5 Haziran 2013 tarihinde Cezayir'in Oran şehrinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cezayir Başbakanı Abdelmalek Sellal tarafından gerçekleştirildi. Türkiye'den ve Cezayir'den çok sayıda bakan ve bürokratın da katıldığı açılış törenine, başta MÜSİAD üyeleri olmak üzere 500'ün üzerinde sanayici ve işadamı da iştirak etti. Tesis toplamda 750 milyon dolara mal oldu ve kurulumunda kullanılan tüm teknolojik ekipmanlar Türkiye'de üretilerek, yüzde 100 Türk mühendisliği ile inşa edildi.
1 Milyon 250 bin ton sıvı çelik üretim kapasitesiyle demir-çelik'te Cezayir'in en büyüğü oldu
Yıllık 1 milyar dolar ciro hedefi ve 1 milyon 250 bin ton sıvı çelik üretim kapasitesiyle bölgenin en büyük demir-çelik tesisi olan Tosyalı Cezayir Tesisleri'nde; kangal demir üretimine yönelik kütük demir, yüksek mukavemetli kaynaklanabilir inşaat demiri, nervürlü kangal demir, çelik hasır-çivi-tel-galvanizli tel-halat teli-vida-cıvata-ön gerilmeli beton teli üretimi için düz yuvarlak kangal demir (filmaşin) ve ticari profiller üretilecek. Yüksek teknolojiyle üretilecek ürünler, gelişen ve büyüyen Cezayir'in iç piyasasının ihtiyacını karşılayacak. Bu yatırımla Cezayir'de doğrudan 1018 kişilik istihdam sağlayan Tosyalı, yeni temelini attığı filmaşin yatırımı da tamamlandığında 2014 yılı sonunda istihdamını 1.400 kişiye ulaştırmayı hedefliyor.
Tosyalı Cezayir Tesisleri açılışında konuşan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “60 yılı aşkın bilgi birikimimiz ve güçlü sermaye yapımızla Türkiye'nin özel sektörde en büyük çelik boru üreticisiyiz. Bugün şirketimiz ve Türk çelik sektörü için tarihi bir gün. Bölge ülkelerde büyüme hedefimiz kapsamında Cezayir'in en büyük özel sektör yatırımını yapıyoruz. Türkiye ile ortak ve yakın bir tarihe sahip, aynı din ve aynı kültürü paylaştığımız Cezayir'deki serüvenimiz 30 yıl önce kurduğumuz ticari ilişkilerle başladı. Ülkeyi ve çevresini çok iyi tanıdık ve potansiyelini inceledik. Cezayir'e ve bizleri destekleyen yöneticilerine olan güven ve inancımız, bu güzel ülkenin gelişen ekonomisi, genç ve dinamik nüfusu bizi etkiledi. İşte bu karşılıklı potansiyel ve var olan ilişkiler, tecrübemiz ve girişimci ruhumuzla birleşince bizi bugüne taşıyan süreci başlattı” dedi.
Türkiye'den tesise 25 gemiyle makina ve ekipman geldi
Fuat Tosyalı, 19 ayda işletme sermayesi dahil olmak üzere 750 milyon dolarlık bütçe ile tesisi tamamladıklarını belirterek şunları söyledi: “Bu eser 25 gemi ile Türkiye'den getirilen makina ve ekipmanla, 2000'den fazla Türk ve Cezayirli'nin direk çalıştığı, 100'den fazla Cezayirli tedarikçinin destek verdiği, tamamlanan ilk etabı 26 hektar olan ve yılda 1 milyon 250 bin ton sıvı çelik, 900 bin ton inşaat demiri üretecek, tamamen Türk teknolojisi kullanılarak üretilen makina ve ekipmanlar ile donatılmış bir projedir.”
Tesisin Türkiye ve Cezayir'in dostluk ilişkilerinin artarak devam etmesini sağlayacağını belirten Tosyalı, “Bu tesisin Tosyalı Holding'in global bir şirket olma hedefine ulaşmasına katkı sağlamasının yanısıra, Cezayir'in kalkınmasına da büyük bir dinamizm katacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
Tosyalı, “Bugün gururla ifade etmek istiyorum ki bir ülkenin sanayisinin gelişmişlik göstergelerinin başında yer alan yüksek teknoloji demir-çelik ürünlerini Tosyalı Holding olarak Türkiye iç pazarının yanı sıra 5 kıtada 70'den fazla ülkeye ihraç ediyoruz. Asya'dan Amerika'ya, Avrupa'dan Afrika'ya ve hatta Avustralya'da dahi Tosçelik ürünleri kullanılıyor. İhracatımızın toplam satışımız içerisindeki payını her geçen gün artırırken, mevcut durumda toplam satış hacmimizden yüzde 35 pay alıyoruz. Grubumuzun bu alandaki hedefi ihracatın toplam satışlardaki payını yüzde 50 seviyesine çıkartarak ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasında üzerimize sorumluğu yerine getireceğiz” diye konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cezayir Başbakanı Abdelmalek Sellal Cezayir yatırımının ikinci ayağı olan Filmaşin tesisinin temelini de törenle attı.
Tesisin özellikleri
Üretilecek ürün: Kütük demir, inşaat demiri, kangal demir, ticari profiller.
Yatırımın yeri: Cezayir – Oran Şehri.
Yaratılan istihdam miktarı: Yatırım döneminde 19 ay boyunca şantiyede, inşaat aşamasında 2000 kişinin üzerinde personel çalışmıştır. 1018 personel doğrudan istihdam edilmekte olup, filmaşin yatırımı bittikten sonra ilave 350 personel daha doğrudan istihdam edilecektir.10.000 kişinin üzerinde dolaylı istihdam sağlanmaktadır.
Ürünün satılacağı Pazar: Üretilecek ürünlerin tamamı ithal ikamesine yönelik olup Cezayir iç piyasasına satılacaktır.
Cezayir fabrikasının büyüklüğü: 260 bin metrekare alanda yapılan tesis, yaklaşık 62 futbol sahası büyüklüğündedir.
Cezayir Fabrikasının üreteceği ürünler ve özellikleri: İnşaat demiri ve kangal demir üretimine yönelik kütük demir, yüksek mukavemetli-kaynaklanabilir inşaat demiri, nervürlü kangal demir, çelik hasır-çivi-tel-galvanizli tel-halat, teli-vida-cıvata-ön gerilmeli beton teli üretimi için düz yuvarlak kangal demir (filmaşin), ticari profiller.
Cezayir fabrikasının teknolojik özellikler: Mini mill konsepti ile en son teknolojiler kullanarak son derece kompakt bir yapıda, tüm yardımcı tesisleriyle birlikte bir Demir-Çelik Üretim kompleksi kurulmuştur. Tesisin ana hammadde girdisi hurda, DRI ve pik olup Elektrik Ark Ocağında ergitme işlemi tamamlanan demirli malzeme, daha sonraki proses olan pota ocağına potalar ile transfer edilmektedir. Pota ocağında çeliğin rafinasyonu ve alaşımlaması yapılarak çelikten istenen mekanik ve kimyasal özellikler kazandırılmaktadır. İstenilen çelik kalitesine ulaşmış olan sıvı çelik sürekli kütük döküm makinalarında kütük olarak dökülerek sıcak şarj metodu ile haddehane tav fırınlarına beslenmekte ve haddeleme sıcaklığına kadar ısıtılan kütük demirler kontinü inşaat ve kangal demir üretim hatlarında nihai ürüne dönüştürülmektedir.
Yorum Yaz