Toyota Türkiye'deki 57'nci plazasını Alanya'da açtı!
Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi Bozkurt, "Birkaç hafta daha döviz kurlarında yükselme söz konusu olursa, sektörler fiyatlarını artırabilir" dedi
Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi Ali Haydar Bozkurt, "Birkaç hafta daha döviz kurlarında yükselme söz konusu olursa, sektörler fiyatlarını artırabilir" dedi.
Bozkurt, Toyota'nın 57'nci plazasının açılışına katılmak için Antalya'nın Alanya ilçesine geldi. Bozkurt, açılış öncesi Gezi Parkı ve yerli otomobil yapımıyla ve söktördaki satış rakamlarıyla ilgili gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.
Gezi Parkı olaylarının perakende sektörünü etkilediğine değinin Bozkurt, otomotiv, inşaat gibi sektörlerin de günlük olaylardan ve dalgalanmalardan hemen etkilenmediğini söyledi.
Olayların, uzun soluklu devam etmesi halinde sektörlerinin etkileneciğini anlatan Bozkurt, "Ekonomik belirsizlik olduğunda döviz hemen yükseliyor. Döviz yükseldiğinde ise emtia fiyatları artacak, enflasyon yükselecek, faiz çıkışa geçecektir. Türkiye'deki belirsizlik ekonomiye etki edeceği için sadece otomobil sektörünü değil diğer sektörleri etkileyecektir. Ümit ediyoruz ki ülkede yaşananlar uzun soluklu bir durum olmasın. Artık Türkiye normal seyrine kavuşsun" diye konuştu.
Dövizdeki birkaç günlük dalgalanmaların bile bütün planları altüst ettiğine dikkati çeken Bozkurt, "Birkaç hafta daha döviz kurlarında yükselme söz konusu olursa sektörler fiyatlarını artırabilir. Artık dövize entegre bir halde yaşıyoruz. Ürettiğin mal tamamen yerli bile olsa akaryakıt dövize endeksli. Döviz yüksek olduğu sürece akaryakıt, emtia fiyatları da artacaktır" ifadelerini kulandı.
"İç pazarda yüzde 10 artış var"
2013 yılında otomobil satışlarının 2012 yılına göre arttığını kaydeden Bozkurt, iç pazar satışlarında geçen yılın aynı döneminde yaşanan yüzde 10'luk düşüşün, bu yılın aynı döneminde ise yüzde 10 artışla seyrettiğini kaydetti. Otomobil satışlarının iyi olduğunu, hafif ticari araç satışının ise düşük seyir izlediğini ifade eden Bozkurt, ülkedeki otomotiv satışların 2013 yılının ilk 5 ayındaki ivmeyle yıl sonuna kadar sürmesi halinde, sene sonunda 860 bin civarında otomotiv satışı tahmin ettiklerini bildirdirdi.
Türkiye'nin otomobil satışlarındaki gerçek potansiyelinin yıllık bir milyonun üzerinde olduğuna vurgu yapan Bozkurt, sektörün bulunduğu durumla ilgili şunları kaydetti:
"Bunu yakalayamamamızın nedeni geçen yıl cari açık kaygıları nedeniyle alınan soğutma tedbirleri. Biz alınan bu tedbirleri destekliyoruz. Otomotiv sektörünün zikzaklar çizerek gitmesi yorucu. Önce bir milyon sonraki yıl 500 bin satışları sektörü sağlıklı bir yapıda ilerlemesini engelledi. 800 bin, 900 bin gibi adım adım büyüyen pazara ulaşmak bizim için tercih sebebi. Sektörde planlama çok önemli. Düğmeye bastığınızda 6 ay sonra cevap alıyorsunuz, frene bastığınızda ise 6 ay sonra duruyorsunuz. Yıllar önce krizlerde 150 bin stokla yakalananlar oldu. Teşvikler devreye girdi de bu sancılı dönem atlatıldı. Yine de sektörde küçülmeye gidildi. Birçok kişi içten çıkarıldı. Kısacası inişli çıkışların ekonomiye çok büyük sıkıntıları oldu. Şuan sakin olsun, az olsun. Önümüzü görelim, bizim olsun. Bir milyonu mutlaka yakalarız ama 800-900 bin olsun yavaş yavaş gitsin anlayışındayız"
Yerli üretimde devlet desteği şart
Yerli otomobilin devlet desteği ve planlı çalışma olmadan yapılmasının çok zor olduğunu savunan Bozkurt, "Türk mühendislerinin yerli bir otomobil yapacağını biliyoruz. Geçmişte de yaptılar. Üstelik teknolojinin daha zor olduğu dönemlerde. İşin gerçeği markayı, yerli otomobili dizayn etmek ve üretmek kolay değildir. Bunu bir markaya çevirmek asıl zor olan. Bugün Türkiye'de bir marka oluşturduğunuzda ve sadece Türkiye içinde satış yaptığınızda karşılığını alamazsınız. Markada sadece bir modeli karlılığa çevirmek için en az 150-200 bin adet satmanız gerekiyor. Bunu yapmadığınızda ekonomik olmuyor. Oysa Türkiye'de bir tek model en fazla 25-30 bin satıyor. Bunu 50 bin bile yapsanız karlılığa geçmek için yurtdışına satış yapmanız ve bunun için de dünya çapında bir marka olmanız gerekiyor. Üstelik bir tek modeli, dünyaya pazarlamak da çok zordur" değerlendirmesinde bulundu.
Dünyada en çok satılan model Corolla'nın Türkiye'de bir kaç hafta içinde üretimine başlayacağını bildiren Bozkurt, Temmuz ayı içerisinde de ürünün satışına başlayacaklarını söyledi.
Türkiye'de üretilecek Corolla'yı 52 ülkeye ihraç edeceklerini ve üretim için ilave 150 milyon avroluk yatırım yapmayı sürdürdüklerini kaydeden Bozkurt, 850 kişilik bir istihdam sağlayacaklarını, yatırım, üretim ve ihraç anlamında Toyota'nın Türkiye'nin babayiğit markası olacağını savundu.
Açılışa Alanya Kaymakamı Erhan Özdemir, Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, Toyota Plaza Göçmentürk Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Göçmenoğulları ile davetliler katıldı.
AA
Yorum Yaz