Ahmet Haluk Karabel: TOKİ 2020 oyunlarına 20 milyar dolar ayırdı!
TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, 2020 oyunlarıyla ilgili bütçelerinin yaklaşık 20 milyar dolar olduğunu dile getirdi
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ahmet Haluk Karabel, İstanbul'un düzenlemeye aday olduğu 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları için yapılacak tesislerin zamanından önce teslim edileceğini söyledi. TOKİ'nin olimpiyat oyunlarıyla ilgili yapılacak tüm tesislerin tesliminden sorumlu olacağını aktaran Karabel, “Bu projelerin inşaat çalışmalarına ayrılan bütçe 2012 yılı değerleriyle 4,8 milyar ABD dolarına karşılık gelmektedir. Aynı sürece içerisinde onanmış programlarımıza 20 milyar ABD doları daha harcayacağımızı öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.
Karabel, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Değerlendirme Komisyonu'nun inceleyeceği 14 temadan biri olan “Finans” hakkında Conrad Otel'de düzenlenen basın toplantısında, yerli ve yabancı medya mensuplarına sunum yaptı.
Olimpiyatların inşaat programının çok önemli bir sorumluluk gerektirdiğinin bilincinde olduklarını dile getiren TOKİ Başkanı Karabel, değerlendirme komisyonunun ziyaret ettiği 53 bin kapasiteli Türk Telekom Arena'nın olimpiyatla ilgili yapacakları çalışmaların kalitesi ve çeşitliliğini gösteren güzel bir örnek olduğunu kaydetti.
“Erken teslim edeceğimizden emin olabilirsiniz”
TOKİ olarak oyunların planlanmasına dair yaklaşımlarının 4 ana başlıktan ibaret olduğunu vurgulayan Karabel, şunları kaydetti:
“İlk olarak, maliyet hesaplarımızın son derece gerçekçi olduğunu buradan sizlere söyleyebilirim. Ekibim bu giderlerin oluşturulmasında bizzat yer almış, uluslararası uzmanlardan da faydalanmıştır. İkinci olarak, 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nın finansmanı için de doğrudan Başbakanımızın sağladığı fondan istifade etmekteyiz. Üçüncü olarak, başarımızın sırrı hızlı organizasyon becerimizdir. Son olarak da bildiğiniz üzere olimpiyat ve paralimpik inşaat planı hükümetimiz tarafından açıkça garanti edilmiştir. Türk inşaat sektörünün uluslararası statüsü ve becerisi dikkate alındığında tesisleri erken teslim edeceğimizden emin olabilirsiniz. Hatta İstanbul 2020 tesisleri zamanından önce de teslim edilerek, işletmeye alma, test etme, antrenman ve alışma süreleri için de yeterli zaman sağlayacağımıza buradan söz veriyorum.”
İstanbul 2020 için özel bir birim tahsis ettiğini ve kendisinin de konuya yakın ilgi gösterdiğini dile getiren Karabel, TOKİ'nin olimpiyattın düzenleyeceği ana bölge için aktif olarak çalıştığını vurgulayarak, “Bölgedeki sosyal tesislerin yanı sıra 20 bin konutu da şu anda inşa etmiş durumdayız. Bölgedeki altyapının büyük çoğunluğu zaten tamamlanmış durumdadır. 420 kilometrekarelik yeni şehir imarı için gözden geçirilmiş bir master planı da oluşturmak amacıyla yerel yönetimlerle birlikte çalışmalarımız sürüyor. Bu bölge önümüzdeki 10 yıl içinde 1,5 milyonluk bir nüfusa hizmet edecektir” değerlendirmesinde bulundu.
“Bütçemiz 20 milyar ABD dolarına yakın”
Toplantıda basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Karabel, “İstanbul 2020” için ayrılan bütçenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın belirtmiş olduğu gibi 20 milyar ABD dolarına yakın olduğunu anlatarak, şöyle konuştu:
“Bu bütçenin kesinlikle bu iş için kuruşuna kadar harcanacağından herkes emin olabilir. Daha önceki olimpiyatlarda belirtilen bütçelerden daha fazla çıktığı söylenmektedir. Ancak biz TOKİ olarak bütün yapmış olduğumuz işlerin finansman kaynağını kendimiz üretiyoruz. Hükümetimiz, Sayın Başbakanımızın garantisiyle 20 milyar dolarlık ilave bir bütçe vermiştir. Bu bütçe bize verilmiş olmasaydı bile kendi kaynaklarımızla bunu da 7 sene içinde kolaylıkla yerine getirebilirdik. Zannediyorum ki süreç içerisinde bunun büyük miktarının inşaatlara harcanarak gerekli olan yatırımların süresinden önce tamamlanacağını garantisini de buradan veriyorum.”
Olimpiyatlar için yapılacak tesislerle ilgili herhangi bir mimarlık yarışmasının yapılıp yapılmayacağı yönündeki soru üzerine Karabel, “2020 İstanbul Olimpiyatları bizim için çok önemli. Onun için özel projelendirme safhasından geçmesini düşünüyoruz. Bu konuda dünya çapında deneyimli ve bilgili mimarla da irtibat halindeyiz. Gerektiğinde en uygun olan büroyu seçip, hatta birkaç büro ile birlikte çalışıp sonuca gitmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
8,5-9 şiddetinde depreme dayanıklı tesisler
Ahmet Haluk Karabel, toplantıda bir Japon gazetecinin İstanbul'un deprem riskiyle ilgili sorusunu şöyle yanıtladı:
“1999 yılında Marmara depremini geçirdik. Süresini tamamlamış, yorgun ve plansız yapılan binalarda zayiatlar oldu. Ancak depremden önce yapmış olduğumuz konutlarımız ve inşaatlarımız vardı, bunların hiçbiri zarar görmedi. 1999 yılındaki depremden sonra iki kere deprem yönetmeliğini değiştirdik. 2000 yılından itibaren tüm binalarımız yeni yönetmelik çerçevesinde yapılmaktadır. 8,5-9 şiddetinde depreme dayanıklı olarak planlanmaktadır. O bakımdan kimsenin herhangi bir sakıncası ya da düşüncesi olmasın.”
TOKİ
Yorum Yaz