maritbet girişmaritbet
Konut edinme yaşı kaça düştü?

Konut edinme yaşı kaça düştü?

TOKİ, 'hasılat ve kar payı paylaşımı' sisteminden elde ettiği gelirle, ayda 100 lira taksitle dar gelirlilerin konut sahibi olmalarını sağlıyor

Bugüne kadar yatırım maliyeti yaklaşık 35 milyar lira olan 3 bin ayrı ihale gerçekleştiren Toplu Konut İdaresi (TOKİ), 2002 yılından bu yana 505 bin 967 adet konut üreterek kalitenin artmasını, fiyatların ulaşılabilir olmasına imkan sağladı.

TOKİ, 'hasılat ve kar payı paylaşımı' sisteminden elde ettiği gelirle, ayda 100 lira taksitle dar gelirlilerin konut sahibi olmalarını sağladı. TOKİ'nin bu alanda yaptığı konut miktarı ise 423 bin 750'yi buldu.

TÜRKİYE'NİN 2002'den sonra yaşadığı ekonomik değişimle satın alma gücünün artması konut edinme yaşını 60'lardan 30'lara çekti.
2002'li yıllarda finans sisteminin zayıf olması, kredi verecek bankanın olmaması nedeniyle konut edinme yöntemi paranın biriktirilmesi ve müteahhite borçlanılması yoluyla oluyordu. Bugün artık bu dönem geride kaldı. Şeker Finans Cenel Müdürü Bahadır Teker, ekonomik gelişmenin ardından konut sahibi olma yaşının ağırlıklı olarak 30-35 yaş grubuna kadar çekildiğini söyledi. Teker "Bu yaş oranı 2002 yılı öncesinde 50 ya da 60'tı.


Çünkü o tarihlerde ne konut kredisi verecek banka vardı ne de kredi alabilecek çalışan.
Türkiye ekonomisinin gelişmesi, mortgage gibi yasal altyapıların oluşturulmasıyla in30'a indi
sanlar 30'lu yaşlarda ev almaya başladı" diye konuştu. Halen satılan yeni konutların yüzde 50'sinin 30-35 yaş grubunun aldığını, geri kalan bölümün ise 40 ve üzeri yaşlar arasında dağıldığını söyleyen Teker küçük boyutlu evlerde konut alma yaşının 25'e kadar düştüğünü belirtti.

Türkiye ekonomisinin son 10 yılda dört kattan fazla büyümesi de harcama isteklerinde önemli değiş ildikler yarattı. 10 yıl önce yüzde 20Ter civarında olan konut alma isteği, bugün yüzde 37'ye ulaştı. Marsterlndex tarafından yapılan araştırmada kişilere ellerine fazladan 40 bin lira geçse nasıl değerlendireceği sorulduğunda ilk sırada konut yer alıyor. Eskiden ağırlıklı olarak 45 yaşın üzerinde olan ev alma isteği, bugün 25 yaşma kadar geriledi.

Kaynak: İBRAHİM Acar / Star

  • Etiketler:

Yorum Yaz