maritbet girişmaritbet
TOKİ'den 8 milyar TL'lik kamu inşaatı

TOKİ'den 8 milyar TL'lik kamu inşaatı

Toplu Konut İdaresi, 2002'den bu yana geliştirdiği konut projeleriyle 349 bini bitme aşamasında 512 bin konutluk proje stokuna ulaştı

Toplu Konut İdaresi, 2002'den bu yana geliştirdiği konut projeleriyle 349 bini bitme aşamasında 512 bin konutluk proje stokuna ulaştı. Ancak, son dönemde, özellikle yeni binaya ihtiyaç duyan kamu kurum ve kuruluşların TOKI'nin kapısını çalmasıyla ciddi oranda "kamu müteahhidiği" projesini de üstlendi.

Çoğunluğu, TOKİ ile arsa karşılığı protokol imzalanarak yürütülen projeler arasında dikkat çekici olanlar, Atom Enerjisi Kurumu'na proton parçalayıcı merkezi inşası, Maliye Bakanlığı'na çeşidi illerde 16 adet vergi dairesi, 24 ilde SGK'ya hizmet binası, PTT Hadımköy posta işleme merkezi, Gümrük Müsteşarlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı hizmet binaları, Tunceli, Şırnak, İbrahim Çeçen, Ağrı, Gazi, Kırıkkale, Yıldız, Nevşehir, Dicle üniversitelerine çeşidi tesisler bulunuyor. TOKİ, konut projeleri kapsamında, konut alanlarının sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için de ciddi yatırımlar yaptı. Bu kapsamda, 682 okul, 771 spor salonu, 92 hastane ve 345 cami gibi tesisler tamamlandı.
 

Toplu Konut İdaresi'nin toplam 35 milyar TL'lik proje stokuna ulaştığı kaydedildi. Bunlar arasında kamu kurum ve kuruluşlarıyla çeşidi yollarla yapılan işlerin toplam tutarı ise yaklaşık 8 milyar TL olarak ortaya çıkıyor.
TOKİ verilerine göre, son dönemde üstlenilen kamu işleriyle birlikte TOKİ konut üretimi yanında ciddi bir kamu tesisi üretimi merkezi haline de geldi. Konut alanlarındaki sosyal ihtiyaçlar için üretilen tesislerin yanında, özellikle TOKİ'nin konut t için ihtiyaç duyduğu arsaları sağlamak üzere arsa karşılığı kamu kurum ve kuruluşlarıyla yaptığı protokollerle üstlendiği işler ve doğrudan inşaat ile üstlendiği işlerin ağırlığı ciddi oranda arttı.


Bu kapsamda TOKİ son dönemde ciddi miktarda projenin müteahhidi haline geldi. Bu projeler arasında en öncelikli olanlar 343 milyon TL tutarlı Türk Silahlı Kuvvetleri için karakol inşaatı ve ağırlığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde olan 775 milyon TL tutarlı Jandarma için karakol inşaatları oluşturdu. Bunun yanında TOKİ, arsa karşılığı Maliye Bakanlığı için farklı illerde 16 adet vergi dairesi Sosyal Güvenlik Kurumu'na 24 adet il müdürlüğü binası, PTT ye İstanbul Hadımköy'de kargo işleme merkezi, Denizcilik Müsteşarlığı bölge birimleri inşaatı da TOKİ tarafından üstlenildi.

TOKİ'nin tamamladığı işlerden birisi ise Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü için İstanbul'da yapılan özel arşiv binaları projesi oldu. Bunun yanında, kamu kurumlarına yönelik hizmet binası inşaatları da son dönemde TOKİ tarafından üstlenildi. Bunlar arasında Gümrük Müsteşarlığı binası, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı binası, Danıştay binası bulunuyor.


TOKİ çeşitli büyüklüklerde olmak üzere, Tunceli, Şırnak, İbrahim Çeçen, Ağrı, Gazi, Kırıkkale, Yıldız, Nevşehir, Dicle üniversitelerine aralarında hastane binası da bulunan tesisler inşa ediyor.
TOKİ'nin kamuda üstlendiği en ilginç projelerden birisi ise Atom Enerjisi Kurumu'na proton deneylerinin de yapılacağı tesis inşası oldu.

Kaynak: Dünya

  • Etiketler:

Yorum Yaz