TOKİ’den mimarlara Türk aile yapısına göre konut inşa etme çağrısı!
TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, Türk aile yapısına göre konut inşa edilmesinin sektörün millete borcu olduğunu söyledi
Geleneksel Türk mimarisinin ve kültürünün korunması, yöresel mimarinin geliştirilmesi için binalarda yeni tasarımlara giden Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'ndan (TOKİ) mimar ve mühendislere “Türk aile yapısına göre konut” çağrısı geldi. TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, “Türk aile yapısına göre konut sektörün millete borcudur. Bu konuda bütün tasarımcı mimarlara, uzmanlara ve yapımcılara büyük görevler düşmektedir.” dedi.
TOKİ Başkanı Karabel, Mimar ve Mühendis Dergisi'nde Türk aile yapısına göre konut tasarımının önemine dikkat çekti. Bu konuda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile görüşmeler gerçekleştirildiğine değinen Ahmet Haluk Karabel, “Türk ailesinin sosyal yaşam biçimi, kültürü, değerleri, örf ve adetleri, tarihsel ve yöresel mimari anlayışla uyumlu çağdaş yaşam alanlarının oluşturulması ve geliştirilmesi, konut sektörünün bu millete bir borcudur. Bu konuda hepimize ve bütün mimarlara, mühendislere, uzmanlara ve yapımcılara büyük görevler düşmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.
Konut çeşitliliği arz ve talebe bağlı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın özellikle vurguladığı üç çocuk politikasının gelecekteki ülke nüfusunun niteliği, etkinliği ve zenginliği açısından önemli bir uyarı olduğunu ifade eden Karabel, Türkiye'deki çekirdek aile büyüklüğü ortalama 5 kişi kabul edildiğinde ve aile büyüklerini de içeren aile yapısı göz önüne alındığında, konut çeşitliliği ve büyüklüğünün ekonomik arz ve talebe bağlı olarak şekillendiğini söyledi.
TOKİ uygulamalarında benzer yolu takip ettiğini dile getiren Karabel; 2+1 konuttan 5+1 konuta ve müstakil köy evlerine kadar farklı bölgelerde ve ekonomik ulaşılabilirlikte çeşitli uygulamalar yapıldığını söyledi. Karabel “Gerek mevcut uygulamalarımızda gerekse kentsel dönüşüm çerçevesinde yapılacak konutlarda dış cephe ve iç plan ve kalite açısından daha uygun konutlar ve yaşam çevreleri oluşturmaya azami gayret gösterilecektir.” dedi.
TOKİ konutlarında yeni uygulamalar başladı
Karabel, TOKİ'nin, gerek yöresel mimarileri, gerekse tarih içinde kazanılmış ve kabul görmüş mimarı birikimlerden ve örneklerden yararlanarak, konutların dış cephelerinde yeni tarzlar oluşturmaya ve uygulamaya başladığına dikkat çekti. İdarenin tarihi kültür eserlerimizin restorasyonları için de krediler açtığının anlatan TOKİ Başkanı, 2013 yılı itibarı ile bina başına 115 lira restorasyon kredisi verildiğini ifade etti.
Ahmet Haluk Karabel, “TOKİ'nin görevi, ülkenin bütün konut ihtiyacını karşılamak değildir; konut açığının kamu eliyle düzenli ve planlı bir biçimde karşılanması için destek olmak, konut sahibi olamayacak durumdaki vatandaşlarımızın daha ucuz konut sahibi olmalarını sağlamak için alternatif modeller üreterek çözüm bulmak ve konut piyasasını gerekli noktalarda regüle etmektir.” ifadelerine yer verdi.
Yorum Yaz