TOKİ, Doğu ve Güneydoğu'da 30 bin konuta ulaşabilir!
TOKİ Başkanı Ergün Turan, Doğu ve Güneydoğu'da 10 bin konut yapımına başlanığını, bu rakamın 30 bine çıkabileceğini söyledi.
TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, Güneydoğu ve Doğu bölgelerinde terörden zarar görenler için 8-10 bin konutun yapımına başlandığını söyledi.
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, Milliyet'e, Güneydoğu ve Doğu'da terörden zarar görenler için yapılan yeni konutların bazı yerlerde bitmek üzere olduğunu açıkladı. Turan, “Şu ana kadar 8-10 bin konutun yapılmasına başlandı.
Toplamda bu sayı 20-30 bini bulabilir. Bunu da Çevre Bakanlığı ile dialogla yapıyoruz. Çevre Bakanlığımız sahada ne kadar ihtiyaç olduğunu tespit ediyor. Bize söylüyor. Biz de inşaatları yapıyoruz. Ocak ve şubat ayı içinde Diyarbakır ve Silopi'deki konutların bir kısmı hak sahiplerine verilecek hale geliyor. Biz biten konutları bakanlığa teslim edeceğiz. Onlar da hak sahiplerine dağıtacak” dedi. Turan sorularımıza şu yanıtları verdi:
Güneydoğu'da TOKİ ne yapıyor?
Şu anda terörden zarar gören illerde ve ilçelerde ihtiyaç olan konutlara başladık. Birkaç nokta hariç birçok yerde konut yapıyoruz. Diyarbakır, Silopi, İdil, Cizre'de ihalelerimizi yaptık. Yakın zamanda Çevre Bakanlığı'nın bildireceği yerlerde, birkaç nokta daha var, Nusaybin, Şırnak gibi. Terörden zarar görenleri Çevre Bakanlığı yıkıyor, biz ihtiyaç olan konutları yapıyoruz. Binlerce konut birçok yerde inşaa ediliyor. Toplamda şu ana kadar 8-10 bin konutun yapılmasına başlandı. Bunu da Çevre Bakanlığı ile diyalogla yapıyoruz. Onlar sahada ne kadar ihtiyaç olduğunu tespit ediyorlar. Bize söylüyorlar. Biz de inşaatları yapıyoruz.
Terörden zarar görenlerin evleri ne zaman bitecek ve teslim edilecek?
Bölgesel planlama çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda bölgede terörden zarar gören ev sahibi vatandaşlarımız için 8-10 bin civarı ihale ettik. İnşaatlar devam ediyor. Diyarbakır ve Silopi'de ocak ve şubat'ta konutların bir kısmını oturmaya hazır olarak bakanlığa teslim edeceğiz. Onlar da hak sahiplerine dağıtacak. Bunlar terörden zarar gören vatandaşlara verilecek. Toplamda tespitleri bakanlık yapıyor. İşi ise biz yapıyoruz. Benim tahminim toplamda 20-30 bin olabilir. Yeni şehir dokuları oluşturuluyor. Bununla ilgili bakanlıkla yakın temas içerisindeyiz. İnşaatları biz yapıyoruz ama bu işle alakalı ne ihtiyaç var, ne kadar talep var görüşmelerini Çevre Bakanlığı yapıyor. Planlamayı beraber yapıyoruz. Planlamalar yapılırken oradaki insanların yaşam şekillerine, evlerdeki ihtiyaçlarına, balkonlarına, dışardaki yaşamlarına ve alışkanlıklarına göre bir planlama çalışması yapılıyor. Evler de buna göre dizayn ediliyor. Güneydekilere daha geniş balkonlar inşaa ediyoruz mesela. Esnaf kültürünü yaşamasına dikkat ediyoruz. Planlamayla ilgili olarak da bakanlıkla eşgüdümlü çalışıyoruz. Vatandaş görüşmelerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapıyor.
Sınırdaki duvar yapımı ne aşamada?
Güvenlikle ilgili ihtiyaçları da yapıyoruz Güneydoğu'da karakol gibi. Sınır duvarlarını da yapıyoruz. Sınır duvarında şu anda 300 kilometrenin ihalesini tamamladık. Çalışmalara devam ediyoruz. Koordineli bir şekilde o çalışma yapılıyor. 300 kilometrenin 70 kilometresi yapıldı. Ama sınır duvarı yapmak için belirli temizliklerin yapılması gerekiyor. Orada alan açılması lazım. Onları bekliyoruz. Toplamda 600 kilometreye yakın duvarı biz yapacağız. Sınır ise 911 kilometre. 200-250 kilometresi daha önce yapılmıştı. Şu anda 600 kilometreye yakınını biz yapacağız. Tam temizlenebilirse 4 ay içerisinde 500-600 kilometre yapacağız.
Cumhurbaşkanı Erdoğan güvenli bölge mesajları veriyor, Suriye tarafında güvenli bölge oluşturulursa orada konutları siz mi yapacaksınız?
Sınırın dışında bize verilmiş henüz bir görev yok. Yapar mısınız diye bize o soru soruluyor. Başka ülkelerin ihtiyacı olunca, Pakistan'da Somali'de, Sri Lanka'da yaptık. İhtiyaç olursa tabii ki biz de yapabiliriz. Şu anda sınır duvarını ve içeride ihtiyacımız olan konutları yapıyoruz.
Türkiye genelinde ne kadar konut yaptınız?
13 yılda 750 bin rakamını geçtik. Daha önemlisi bu yıl 64 bin sosyal konut rakamını yakaladık. Muhtemelen Türkiye'de üretilen, yıl içinde üretilecek konutun yüzde 10'unu konuşuyoruz. Bunların tamamı sosyal konut. Alt ve orta gelirli. Önümüzdeki sene de inşallah 13 yıllık dönemdeki rekor sayı olacak sosyal konutta. Daha önemlisi de 2.5 yıldır yaptıklarımız da yatay mimari ile. Genel konsepler 5-6 katı geçmeyen binalar. Ana sloganımız hiç bir şehirde en yüksek bina TOKİ binası olmayacak diyoruz ve öyle hareket ediyoruz. Türkiye'nin birçok yerinde farklı mimaride, estetikte TOKİ binaları var. Önümüzdeki yıl bunu da geçecek 70-75 bin rakamını planlıyoruz.
Stadyumları da siz mi yapıyorsunuz?
Eskişehir stadını bitirdik, eksikler tamamlanıyor. 15 gün, 1 ay içinde bakanlığa teslim edecek noktadayız. Gaziantep stadı da 15-20 gün içinde öyle. Trabzon stadını da 1 aya kalmadan teslim etmiş olacağız. Bunların peşinde Samsun, Adana, Diyarbakır stadı var. Bunlar devasa tesisler. 3-5 ay içinde bunlar gelecek. Bir daha bu şehirlerde 50 yıl boyunca böyle stad ihtiyacı olmayacak. İstanbul'da 8 ay içinde 4 bin 500 kişilik bir yurdu Kredi Yurtlar Kurumu'na teslim ettik. Balıkesir'de 1000 yataklı hastane yapıyoruz. Son 4 yılda 266 hastane yaptık.
Yorum Yaz