maritbet girişmaritbet
TOKİ, İstinye’deki İMKB arsasına 3.2 milyar dolarlık proje yapabilir!

TOKİ, İstinye’deki İMKB arsasına 3.2 milyar dolarlık proje yapabilir!

İMKB’nin İstinye’deki 240 bin metrekarelik arsasının TOKİ’ye devredilmesiyle yapılacak konutların metrekare fiyatı 10 bin doların altına inmeyecek. Bu durumda 3.2 milyar dolarlık bir proje ortaya çıkabilecek

 

İMKB'nin İstinye'deki 240 bin metrekarelik arsasının TOKİ'ye devredilmesiyle yapılacak konutların metrekare fiyatı 10 bin doların altına inmeyecek. Bu durumda 3.2 milyar dolarlık bir proje ortaya çıkabilecek

İMKB'nin İstinye'deki arsasının TOKİ'ye bedelsiz devredilmesiyle ilgili karar gözleri burada yapılabilecek projeye çevirdi. Bu arsalardan gelecek geliri eğitime aktarması gereken TOKİ'nin de lüks konular yaparak daha çok gelir elde etmesi bekleniyor.

Genelde düşük ve orta gelirlilere konut yaptığı bilinen TOKİ, aslında çok lüks projelerde de hayata geçirebiliyor. TOKİ, elindeki arsaları direk satabildiği gibi hasılat paylaşımı projeler de gerçekleştiriyor. TOKİ'nin İstanbul Altuniza'de ve Florya'da lüks projelerin yanı sıra Ankara'da da benzer projeleri bulunuyor. TOKİ'nin arsa satışlarını ise genelde Emlak Konut GYO'ya yapıyor. Bu arsaları TOKİ'den satın alan Emlak Konut GYO da hasılat paylaşımı projeleri gerçekleştirebiliyor.

Komşusu emsal olacak

TOKİ'nin, İstinye'deki arsaya örnek teşkil eden projelerinden bir tanesi bu arsanın hemen yanında bulunuyor. List İstinye adındaki projede konutların metrekarelerinin satış fiyatları 8 bin dolar seviyesinde. 28 dönümde yapılan bu projede 5 katlı 14 blokta 150 daire bulunuyor.

Ma Maison Gayrimenkul'den Melih Tatlıcı'dan edindiğimiz bilgilere göre İMKB'nin İstinye'deki 240 bin metrekarelik arsası çok değerli bir noktada bulunuyor. İMKB arsasının List İstinye projesinden çok daha iyi manzaraya sahip olduğuna işaret eden Tatlıcı, “İMKB'nin arsası, List İstinye'nin yan tarafında kalıyor ve ondan daha çok daha iyi manzarası var. Bu nedenle fiyatları çok daha yüksek olacaktır” dedi.

Fiyat emsale göre artacak

Tatlıcı, TOKİ'nin özel sektörle birlikte burada çok lüks bir proje yapması durumunda çok iyi bir gelir elde edebileceğini anlatarak, şunları söyledi:

“İMKB arsası geniş biçimde Boğaz'ı görüyor. Orada çok lüks bir proje yapılırsa konutlar metrekaresi 10 bin doların üstündeki fiyatlara rahatlıkla satılabilir. Arsanın 160 bin metrekaresinin bir emsalle imara açılacağı düşünülürse ve konutlar metrekaresi en az 10 bin dolardan satılırsa 1.6 milyar liralık bir ciro oluşur. Arsada 2 emsale göre imar verilirse miktar 3.2 milyar dolara çıkabilir. Zaten bölgede Sabancıların da bir projesi var ve orada da fiyatlar 10 bin dolar seviyesinde.”

 ‘Boğaziçi imara açılacak'

Tatlıcı, İMKB arsasının Boğaziçi ön görünümünde yer aldığını belirterek, “2013 başlarında Boğaziçi İmar Kanunu'nda değişikliklerin yapılması gündemde. Bu durumda arsa imara açılabilecek ve çok daha değerli hale gelecek. Zaten TOKİ'nin imar yapma yetkisi var. Boğaz'da en son 1987 yılında bina yapılmış. Bir çoğu eski ve depreme dayanıksız. Güçlendirme de yapılamıyor. Bu nedenle imar yasasında değişikli olacak. Bu da İMKB'nin arsasını çok daha değerli kılacak” değerlendirmesini yaptı.

 ‘Boğaz'da arsa yok'

Tatlıcı, İMKB arazisinin direk satılması durumunda da büyük bir değer ortaya çıkabileceğine işaret ederek, “Arsa direk satılırsa fiyat imara göre değişir. İmar olmazsa pek fazla para etmez ama imar çıkarılırsa fiyatın ne kadar yükseleceğini tahmin etmek zor olur. Çünkü Boğaz'da satılık çak fazla arsa yok. Olanlar da çok değerli” dedi. tatlıcı, arsada imara göre otel de yapılabileceğini belirterek, “Otel daha iyi bir gelir getirebilir. Otel kendi parasını 10 yılda rahatlıkla çıkartır” diye konuştu.

İMKB, SPK'nın yanına mı gidecek?

İMKB'nin arsasını TOKİ'ye devretmesiyle birlikte nereye taşınacağı ise merak konusu oldu. Başbakan recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz yıllarda İMKB'ni yeni yeri için Ataşehir Finans Merkezi'ni işaret etse de, Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum ise finans merkezindeşu an için İMKB'ye özel bir arsa bulunmadığını söyledi. Finans merkezinde Tahincioğlu Gayrimenkul'ün, Galatasaray Başkanı Ünal Aysal, SPK, BDDK, İş GYO, Sarphan, Halk Bankası, Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Emlak Konut GYO'nun arsalarının bulunduğunu anlatan Kurum, “Başka da arsa yok. İMKB'nin bize resmi başvurusu da olmadı. Ama finans merkezinde kurumların fazladan yerleri olacak. Mesela SPK'nın 25 dönümlük arsasının bir bölümü İMKB'ye verilebilir” dedi. Öte yandan, İMKB'nin arsasının TOKİ'ye devrini öngören düzenlemenin SPK ile ilgili mevzuatın içinde yapılması da bu olasılığı güçlendiriyor.

Yavuz Karaman

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

TOKİ, İstinye’deki İMKB arsasına 3.2 milyar dolarlık proje yapabilir!
  • 20.10.2012 10:43

TOKİ, İstinye’deki İMKB arsasına 3.2 milyar dolarlık proje yapabilir!

İMKB’nin İstinye’deki 240 bin metrekarelik arsasının TOKİ’ye devredilmesiyle yap ...